banner
Objava: 20.4.2017 14:52
Čitanja: 165
Autor: Administrator
Igre na sreću
BiH prepisuje od Hrvatske oporezivanje igara na sreću
BiH prepisuje od Hrvatske oporezivanje igara na sreću
0
0

Novim zakonskim rješenjima iz oblasti igara na sreću u Federaciji Bosne i Hercegovine koja će uskoro biti usvojena bit će oporezovani svi dobici, rekao je u intervjuu za agenciju Anadoliju Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Radi se, istaknuo je, o novim zakonskim rješenjima prepisanim po modelu koje primjenjuje Hrvatska kao susjed BiH, kao članica Europske unije, a ne onim izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću FBiH koje je usvoji Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Ranije predložena zakonska rješenja su, navodi Mušić, usvojena na Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali u Domu naroda Parlamenta FBiH su vraćena u nacrt s namjerom da Vlada ponovno napravi izmjene i provede određenu raspravu.

"Nakon određenih dogovora prihvaćen je model da u najvećoj mjeri Zakon o igrama na sreću u FBiH bude preslikan zakonskim rješenjima iz Hrvatske kao jedne od europskih zemalja. Takva jedna forma zakona je obrađena u Vladi, dostavljena Parlamentu FBiH i po proceduri Dom naroda Parlamenta FBiH bi vrlo skoro trebao staviti to na dnevni red. Nakon razmatranja na Domu naroda Parlamenta FBiH i usvajanja u tom domu, Zastupnički dom Parlamenta FBiH bi trebao isti takav tekst ponovo da razmatra i usvoji. Mislim da će se u značajnoj mjeri popraviti taj jedan društveni defekt koji imamo, a koji je ustvari prouzrokovan postojećim zakonom. On je u vrijeme svog donošenja vjerojatno imao i jednu vrstu, da kažem, negativnog lobiranja da se dođe do ovakvog oblika zakona kojeg sada imamo", rekao je Mušić.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pojasnio je i što predviđaju novi modeli zakonskih rješenja o igrama na sreću koji će biti po uzoru na rješenja u Hrvatskoj.

"Taj zakon prije svega donosi da se oporezuje sve. Jednostavno neće postojati niti jedna vrsta igranja, kao što je sada slučaj da recimo da su dobici do 100 KM, koji su masovni dobici, a nisu od države popraćeni na najbolji način i nisu oporezovani. Time će se praktično sve vrste igara uvesti u sustav. One su već u sustavu, u softveru naše Poreske uprave FBiH koja ima jedan vrlo precizan pregled što se događa u registriranim prostorima za igre na sreću", kaže Mušić.

S druge strane, naglašava, povećanje određenih stopa tih poreza će u najvećoj mjeri uticati na porast prihoda lokalnih zajednica gdje se to igranje vrši što je i logično. Jedan manji dio prihoda, navodi, će biti usmjeren prema kantonima, a otprilike isti iznos bit će usmjeren i prema FBiH.

"Tako da ukupan taj sustav bi sa sadašnjih nekih 30-ak milijuna KM koliko se u oporezivanju ukupno prikupi trebao biti po novom modelu preslikanom iz Hrvatske povećan za negdje tri do četiri puta", ističe Mušić.

Stvaranje boljeg poslovnog ambijenta

On je govorio i o novom zakonu o mirovinsko-invalidskom osiguranju Federacije BiH koji je jedan od važnih segmenata reforme tog segmenta definiranim Reformskom agendom.
"Taj zakon je u svom prijedlogu već bio na Parlamentu FBiH, obavljena je rasprava. Očekujemo izjašnjenje možda na narednom zasjedanju. Na taj zakon pojavio se obzirom da je bio u hitnoj proceduri jedan veliki broj amandmana, njih preko 90 o kojim su se radna tijela, pa i Vlada trebali odrediti. Mi ćemo nakon tog zasjedanja radnih tijela, njihovog očitovanja po pitanju tih amandmana imati izjašnjenje o ovom zakonu i ja očekujem da će on biti vrlo brzo biti usvojen", rekao je Mušić.

Najavio je kako će upravo na narednoj sjednici koja je zakazana za iduću sedmicu planirano da se Program rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u prijedlogu usvoji. Imali smo, kaže Mušić, na prethodnom zasjedanju njegov nacrt i ono što smatraju za bitno i težište rada u 2017. godini to je jedno dalje praćenje materijala i posebno prioritetno rješavanje i obrada materijala koji dolaze iz Vlade Federacije BiH uz sve one dopune koje se iskreiraju i od samih zastupnika, klubova zastupnika.

"Na tome ćemo raditi. Ono što smo u proteklom periodu radili u okviru Reformske agende bilo je prije svega na određeni način definiranje nekakvog radnog prava, a poslije toga smo imali jedan niz zakona koji su čisto financijske prirode, definiranje rada agencija iz oblasti bankarstva, iz oblasti baš financijskog sektora, kao što je zakon o bankama. A, ono što je sada aktualno i na čemu je težište u ovom razdoblju to je stvaranje pretpostavki za nešto bolji poslovni ambijent. To je definiranje na jedan novi način i doprinosa i raznih vrsta poreza. Na neki način pokušat ćemo da budemo jedan istinski suport kao većina Vladi Federacije BiH, koja je naša, na svih onih 70-ak mjera i aktivnosti koje smo predvidjeli Reformskom agendom", navodi Mušić.

Parlamentarna većina postoji

Pored toga, ovo proljeće, navodi Mušić, bilo je dosta dinamično: "Imali smo nekoliko tematskih i izvanrednih sjednica vrlo zanimljivih, vrlo kvalitetnih i nadam se da ćemo u tom duhu i nastaviti u Zastupničkom domu."

"Kada kažem u Zastupničkom domu onda mogu kazati da bilo što što se završi u jednom od domova, a nije u oba jednostavno nije završena stvar. Tako da je u FBiH i Zastupnički i Dom naroda Parlamenta FBiH su cjelina koja donosi potpune mjere i potpune zakone i ostalo", ističe Mušić.

S obzirom na to da su pred Parlamentom Federacije BiH brojni bitni reformski zakoni, a s obzirom na dosadašnje česte krize rada institucija FBiH, prvenstveno zakonodavne koja je nekoliko mjeseci bila u potpunoj blokadi sa predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamenta FBiH razgovarali smo i o tome da li ima parlamentarne većine koja će sve to "iznijeti".

"Nekako u ovom mandatnom periodu, a čini mi se i ovim nekim ranijim periodima federalni Parlament je nekako po svojoj definiciji mjesto gdje se superponiraju određene politike unutar Federacije BiH gdje su one najizraženije, najjače i u svakom slučaju mi smo u ovom periodu prošli kroz dosta tih nekih vrlo zanimljivih perioda. Od promjene parlamentarne većine, napuštanje jednih, nedolazak drugih, jedan latentan pristup samim sjednicama. U pojedinim sjednicama smo imali situaciju da kažemo, evo, mi smo prisutni tu, nećemo ništa diskutirati, nećemo nizašto glasati, jednostavno to su periodi koji su iza nas. Ja mislim i uvjereni smo da mi imamo parlamentarnu većinu i da smo spremni pratiti Vladu i sve ono što je definirano programom Reformske agende", kaže Mušić.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS