banner
Objava: 27.1.2016 15:05
Čitanja: 778
Autor: Administrator
Najbogatiji na svijetu
Bill Gates ponovo proglašen najbogatijim čovjekom na svijetu
Bill Gates ponovo proglašen najbogatijim čovjekom na svijetu
0
0

Analizu svake godine vrši agencija Wealth-X koji u svojoj bazi ima 110.000 bogatih osoba i prati njihova ulaganja, poreze koje plaćaju, štednju i druge faktore.

Na prvom mjestu najbogatijih ljudi i ove godine je Bill Gates koji posjeduje 87,4 milijarde dolara. Svoje bogatstvo izgradio je u Microsoftu koji je osnovao prije 40 godina sa prijateljem iz djetinjstva Paulom Allenom. Gates nije samo najbogatiji čovjek, on je i najdarežljiviji pa je putem svoje fondacije Bill&Mellinda Gates donirao 40 milijardi dolara. Pomaže siromašnima, u borbi protiv HIV-a, malarije i drugih zaraznih bolesti, te su donirali u kompaniju Grail koja kreira testove za krv kojim se otkriva svaki oblik raka.

Na drugom mjestu je Amancio Ortega koji ima 66,8 milijardi dolara. Vlasnik je modne kompanije Inditex, a u modi je počeo raditi kada je imao samo 14. godina. Prodavao je odjeću u lokalnoj prodavnici. Prodaja njegovih odjevnih predmeta je svake godine u porast. Međutim, novac ga nikada nije promijenio. Svoje obroke jede sa uposlenicima u kafeteriji kompanije i redovno nosi jednostavnu uniformu.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg nalazi se na osmom mjestu i ima 42,8 milijardi dolara.

Supruga Stevea Jobsa također je na listi. Laurene Powell Jobs je na 47. mjestu sa 14,4 milijarde dolara.

Tagovi
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS