Objava: 5.2.2017 19:33
Čitanja: 1530
Autor: Administrator
Analize
Čak 130 proizvoda u BiH nesigurno za potrošače
Čak 130 proizvoda u BiH nesigurno za potrošače
0
0

Od 251 ispitanog proizvoda koji se nalazi na tržištu BiH, čak 130 ih je neusklađeno sa sigurnosnim propisima, a 58 nose veoma ozbiljne posljedice za zdravlje.

Nebitan dizajn

Rezultati su to vizualnih i laboratorijskih analiza koje je prezentirala Agencija za nadzor na tržištem BiH. Utvrđeno je da čak 374.200 komada neprehrambenih proizvoda predstavlja rizik za zdravlje i sigurnost potrošača.

''S tržišta je povučen 7.271 komad nesigurnih proizvoda, od kojih su 4.854 uništena'', priopćeno je iz Agencije.

Građani se upozoravaju da su među proizvodima koji predstavljaju ozbiljan rizik igračke, električni uređaji, ljestve, proizvodi za djecu, sportska oprema i osoba zaštitna oprema. Čak 79 posto opasnih proizvoda dolazi na naše tržište iz Kine.

Predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanske županije Gordana Bulić zato preporučuje detaljan pregled prilikom svake kupovine.

''Nije bitno kakav će biti dizajn, posebno kada su u pitanju proizvodi za djecu i igračke. Ovdje je najbitnija sigurnost. I prilikom kupovine električnih proizvoda treba voditi računa o njihovom porijeklu. U neeuropskim zemljama nekompetentnim ljudima se daje da proizvode takve uređaje. To je opasno jer nisu kvalitetno urađeni i mogu izazvati požar, ugroziti sigurnost'', ističe Bulić.

Markirana roba

Dodaje i da je opasna roba najčešće namijenjena djeci ili starijim osobama te da ljudi često bez razmišljanja kupuju, ne čitajući deklaraciju koja je obično napisana veoma sitnim slovima.

Bulić naglašava da roba koja sadrži štetne tvari u sebi ne mora nužno biti jeftina te da se to može dogoditi i s markiranim proizvodima, prenosi Dnevni avaz.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS