banner
Objava: 1.4.2017 14:49
Čitanja: 1875
Autor: Administrator
Jeftinije u Njemačkoj
Cijene nekih proizvoda u BiH čak tri puta više nego u zemljama EU
Cijene nekih proizvoda u BiH čak tri puta više nego u zemljama EU
0
0

Svaki građanin Bosne i Hercegovine s prosječnim primanjima ostane u šoku kada ode u kupovinu.

Cijene hrane, pića, kozmetike, garderobe, bijele tehnike iz dana u dan divljaju bez kontrole. Uzme li se u obzir prosječna plaća od 846 KM, može se zaključiti kako građani BiH samo čudom preživljavaju.

Tim više u depresiju baca podatak kako je jeftinije živjeti u nekom gradu u Njemačkoj nego u glavnom gradu BiH, ako gledamo tamošnju prosječnu plaću, koja je višestruko viša od plaće u BiH. Načinjena je usporedba cijena namirnica u Sarajevu i Stuttgartu, pri čemu je pomogla bh. državljanka koja trenutačno živi u tom njemačkom gradu.

Tamo, primjerice, litra ulja stoji 1,50 KM, dok je kod nas 2,20. Mlijeko je kod nas 1,40 KM, dok je tamo 0,99. Kilogram brašna kod nas je 0,70, a u tom njemačkom gradu 0,62 KM.

Nažalost, nije novost da su cijene kod nas u nekim slučajevima čak tri puta više nego u većini zemalja Europske unije. Standard u BiH diktiraju trgovci koje nitko ne nadzire. Formiranje cijena u našoj zemlji je slobodno, što je ponovno loše po građane, a trgovcima privatnicima daje mogućnost lakog bogaćenja.

Cijene proizvoda na tržištu BiH formiraju se slobodno i u skladu s entitetskim zakonima o kontroli cijena, podsjećaju iz Institucije ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH. Dodaju kako se cijene određuju prema uvjetima na tržištu, osim za pojedine proizvode gdje je posebnim propisima određen drugačiji način utvrđivanja cijena.

Iz udruženja za zaštitu potrošača navode kako je situacija u Republici Srpskoj dosta bolja i da građani iz FBiH često odlaze u manji entitet kako bi se opskrbili.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS