banner
Objava: 20.6.2015 10:50
Čitanja: 1120
Autor: Administrator
Manjine i većine
DF pokušava okupiti novu većinu
DF pokušava okupiti novu većinu
0
11

Demokratska fronta, nakon izlaska iz koalicije sa SDA i HDZ-om, pokušava oko sebe okupiti stranke socijaldemokratske orijentacije, kako bi stvorila neku novu većinu u Federaciji BiH. Ovu informaciju, koja već nekoliko dana cirkulira među novinarima, ali i u stranačkim krugovima u FBiH, Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, nije želio ni potvrditi, ali ni demantirati.

"One stranke koje su proglasile izbornu pobjedu trebale bi formirati većinu, ali svatko ima legitimno pravo to pokušati. Neću reći eksplicitno 'da' na to pitanje, ali neću ni demantirati. Svaka većina je legitimna, pa i ona koju bi sastavio DF", rekao je Suljagić za Nezavisne novine.

Iz DF-a, kako saznaju, već su zvali lidere nekih manjih stranaka u FBiH. Sefer Halilović, lidera Bosansko-patriotske stranke (BPS), takođe nije niti potvrdio, ali ni negirao informaciju o mogućoj novoj većini okupljenoj oko DF-a.

"Mi smo stranka socijaldemokratske orijentacije", rekao je Halilović, te dodao kako o tome planira li DF formirati novu većinu treba pitati njih. Nije želio odgovoriti na upit je li s DF-om razgovarao na ovu temu.

I Amer Jerlagić, lider Stranke BiH, kaže da svatko može pokušati oformiti većinu, te kako je imao poluprivatne pozive iz DF-a, ali ne i službene.

"Nije to strana priča. Ako ne uspiju SDA i HDZ BiH, možda pokuša DF", rekao je Jerlagić, čija je stranka u petak priopćila kako je formirala tim za pregovore sa SDA i HDZ BiH, a nakon poziva da sudjeluje u razgovorima o budućnosti FBiH.

Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990, koji u federalnom Zastupničkom domu ima četiri zastupnika za Nezavisne je rekao kako tu stranku ne zanimaju ad hoc rješenja, te kako mogu razgovarati o eventualnoj parlamentarnoj većini samo s onima koji imaju konkretna rješenja i programe.

"Naš stav je da ostanemo u oporbi", rekao je Raguž, te dodao kako službenih kontakata u vezi s formiranjem većine u FBiH ovoj stranci nije bilo, ni od SDA i HDZ-a BiH, a ni od DF-a.

Saša Magazinović, član Predsjedništva SDP-a BiH, rekao je kako ova stranka ima odluku Kongresa stranke i po toj odluci SDP ostaje u oporbi, te kako ni s kim ne pregovara.

Nakon što je DF izašla iz koalicije s dojučerašnjim partnerima SDA i HDZ BiH, lideri stranaka koje djeluju u Federaciji BiH krenuli su u potragu za novim partnerima kako bi napravili neku novu parlamentarnu većinu.

U "potragu" za novim partnerima prvi je krenuo Dragan Čović, lider HDZ BiH, pa je organizirao radni ručak s Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a, stranke koja u Zastupničkom domu FBiH nakon SDA ima najviše zastupnika, njih 16. Međutim, Radončić je Čoviću rekao "ne", obrazloživši to činjenicom da je ova stranka odlučila ostati u oporbi.

Nakon što ga je Radončić odbio, Čović je na razgovor pozvao Amera Jerlagića, lidera Stranke za BiH. Ova stranka u Zastupničkom domu FBiH ima tri zastupnika. Iz A-SDA kažu kako nisu dobili pozive od čelnika stranaka SDA i HDZ-a BiH. Također, ni Laburistička stranka nije dobila ponudu od SDA ili HDZ-a BiH u vezi s novom parlamentarnom većinom.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Gost
1. Gost 20.06.2015 11:38
DF-ta pokušava ponovo prevariti hrvate u tome traži saveznike i jude izdajice da okonča etničko čišćenje hrvata bez puške i rata. Suljagiću ekstremisto neće ići ovaj put.Evropa traži Federelizaciju BiH-ne a ne centralizaciju koju ti zagovaraš kao isprdak Zlatka Lagumđžije. Koja to većina sa Seferom,Nikšićem i Ragužem da dotučete hrvate.Vaša socijaldemokratija je najsličnija onoj u Sjevernoj Koreji koju sprovodi njihov veliki vođa.
0
0
0
Gost
2. Gost 20.06.2015 11:45
Na BiH-čkoj sceni smo se baš svega nagledali ali ovo je nešto novo. Stranka koja je u izvršnoj vlasti sa potpresjednikom Federacije i tri ministra u Vladi traži i pravi neku novu većinu.Znači partipiciraju u vlasti sa SDA-e i HDZ-om,a usput traže neku novu većinu sa strankom od koje su se kao odvojili. Bravo za Komšića i Suljagića,nešto novo na BiH-oj sceni,pravo osvježenje od kojeg će građani BiH-ne imati dugotrajne trumatske i socijalne posljedice. KATASTROFA...
0
0
0
Gost
3. Gost 20.06.2015 11:53
Suljagiću ja ti predlažem u toj novoj koaliciji da Sefera Halilovića staviš za ministra za prognane i raseljene osobe.Tu materiju čovjek dobro pozna,i mogao bih poraditi na tome one koje je puškom raselio,koji su uspjeli živi ili ranjeni pobjeć ispred njegovih boraca da ih sada vrati na ognjišta koje su njegovi borci popalili u ratu. Martina Raguža i Lijana gdje god postaviš nemožeš se zeznuti odradiće maksimalno korektno sve protiv hrvata što bude u njihovoj nadležnosti i moći.ČESTITAMO.
0
0
0
Gost
4. Gost 20.06.2015 13:30
Samo naprijed. Zajedno za BiH-nu bez hrvata i ako ih ima, ponašati se kao da ih nema. Suljagić,Komšić,Bajrović,Sefer Halilović,Nikšić,Zlatko Lagumđžija,Damir Hađžić,Kojović,Jere Lijan,Martin Raguž. Koalicija do konačnog gušenja hrvata i njihovih prava. Cenralizacija BiH-ne na daljinski iz Sarajeva. Medije i realnu sliku o stanju u BiH-ni,uređivačku politiku Federalni i Državni medija naravno voditi će neovisni novinari Duška Jurišić i Bakir Hađžiomerović urednik nekadašnja emisije 60 minuta.
0
0
0
Gost
5. Gost 20.06.2015 17:58
Na Komšića, kurvvina sina i njegovu crvenu mafiju treba baciti furadan. To je dosta efikasno sredstvo za uništavanje gamadi.
0
0
0
Gost
6. Gost 20.06.2015 18:53
Kad pogledam prva 4 komentara ne mogu se oteti dojmu da ih je napisala ista osoba. Šta je HDZ-ovce tresu vam se gaće? Pušiona?!? Ne volim Komšića ali mi je DRago što je zguzuo DR DRagana
0
0
0
Gost
7. Gost 20.06.2015 22:43
Za gosta 6,ti ili si lud ili bolestan ako misliš da Komšić i DF-a mogu nešto napraviti. Zar treba biti HDZ-ova kako kažeš pa da vidiš da Komšić radi na štetu hrvata a i svih građana BiH-ne. Komšić je fenomen jer će on izgleda ovu tvorevinu od Dejtonske BiH-ne uspjeti rasturiti,što nije nikom pošlo za rukom ovih 20 god.
0
0
0
Gost
8. Gost 21.06.2015 00:53
Tko je rekao da mislim da će Komšić nešto napraviti. Samo sam rekao da mi je drago što je R A Z G U Z I O udbaša Dragana. Nema nam koristi ni od jednog ni od drugog. Dragana više mrzim što je do prije rata bio Jugosloven i potpisivao se ćirilicom a danas je veliki Hrvat i vjernik. Komšić je barem uvijek bio ono što je - komunjara.
0
0
0
Gost
9. Gost 21.06.2015 08:27
evo, klasičan primjer "pilanja naopako"...sve što nije Hdz a dolazi iz hrvatskog korpusa su izdajice i ljigavci..bilo je dovoljno pročitati tekst ali ograničenost uma je posljedica mrržnje..."Naš stav je da ostanemo u oporbi", rekao je Raguž, te dodao kako službenih kontakata u vezi s formiranjem većine u FBiH ovoj stranci nije bilo, ni od SDA i HDZ-a BiH, a ni od DF-a.
0
0
0
Gost
10. Gost 21.06.2015 11:22
A što je bio Martin Raguž u bivšoj Jugi,prvi sa desna ili lijeva Čoviću,Prliću,Šoljiću,Jelaviću i ostaloj hrvatskoj sviti političara.O tome je smješno raspravljati i prije i sada isto.Gje sada možeš biti na istaknutoj poziciji da nisi član neke vladajuće stranke odnosno partije.Sada je to vidljivije nego prija.Prija završiš fax,uposliš se i vrbuju te u partiju,sada obrnuto uđeš u partiju,postave te na funkciju pa tek onda završiš Fax,naravno koji ti treba.
0
0
0
Gost
11. Gost 22.06.2015 12:40
Bravo za Gosta 10. Samo se pitam što nama koji ne želimo tako preostaje? Osim odlaska?
0
0
0
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS