banner
Objava: 7.10.2016 09:05
Čitanja: 2275
Autor: abcportal.info
Iz EU fondova
EU financira 7 milijuna KM za most Svilaj koji će graditi širokobriješki Hering i Viadukt Zagreb
EU financira 7 milijuna KM za most Svilaj koji će graditi širokobriješki Hering i Viadukt Zagreb
0
0

Europska komisija potvrdila je sufinanciranje mosta Svilaj u iznosu većem od sedam milijuna eura, priopćilo je u četvrtak hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

"Nakon što je 14. rujna 2016. godine u Općini Odžak svečano položen kamen temeljac za početak radova na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, ovog tjedna Europska komisija potpisala je i poslala Hrvatskoj ugovor kojim potvrđuje sufinanciranje mosta u iznosu većem od 7 milijuna eura", navode iz Ministarstva.

Ukupna vrijednost mosta Svilaj, koji će zajednički izgraditi Hrvatska i Bosna i Hercegovina, je 22,3 milijuna eura (bez PDV-a).

U skladu sa Sporazumom između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine svaka država financira 50 posto ugovorene vrijednosti radova. Hrvatska je financiranje svog dijela mosta osigurala putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF - Connecting Europe Facility) i kroz kredit Europske investicijske banke za preostali iznos.

Most Svilaj sastavni je dio međunarodnog paneuropskog cestovnog koridora 5C- Budimpešta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploče te dio europske mreže autocesta koja sjever Europe povezuje s Jadranom.

„Ovaj projekt od velike je važnosti za BiH i Hrvatsku jer spaja dvije države i povezuje ih s europskom mrežom autocesta. Izgradnja mosta otvara nove mogućnosti stanovnicima s obje strane Save, ali je i dokaz jako dobre suradnje između susjednih država“, izjavio je hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova Euopske unije Tomislav Tolušić.

Most Svilaj bit će dug 660 metara, izvođač radova je konzorcij Heringa Široki Brijeg i zagrebačkog Viadukta, a planirani rok završetka radova je dvije godine.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS