banner
Objava: 18.1.2016 07:29
Čitanja: 584
Autor: Administrator
Najmanji broj
Grude - mjesto s najmanjim brojem siromašnih u županiji
Grude - mjesto s najmanjim brojem siromašnih u županiji
0
0

U Zapadnohercegovačkoj županiji povećava se broj nezaposlenih. Političke strukture nisu pronašle niti traže rješenje za problem odlaska sve većeg broja građana iz ove županije. Ako se u cijeloj priči mogu izdvojiti svjetliji primjeri, onda je to općina Grude, navodi FTV.

Mjesto je to s najmanjim brojem siromašnih u ZHŽ-u - ali ih ima. Dok su tekle pripreme za razgovor s načelnikom Ljubom Grizeljom - jedna gospođa prišla je moleći za pomoć – zbog velikog duga, prijetilo joj isključenje struje. Načelnikov telefonski poziv umirio je korisnicu socijalne pomoći - barem nakratko. Otišla je na adresu gdje će joj se pokušati pomoći da lakše vrati dug.

"Ono što mi možemo raditi i što u kontinuitetu radimo je da dajemo određeni značaj stvaranju gospodarstva, stvaramo pozitivnu poduzetničku atmosferu, da su općinske službe maksimalno u funkciji razvoja poduzetništva", kaže Ljubo Grizelj, načelnik Općine Grude.

Ni približno tomu nije u drugim gradovima ove županije. Ekonomska migracija ih vraća u teške sedamdesete. Obitelji odlaze i ne misle se vraćati. O tome niti vijećnici, niti zastupnici nisu ozbiljno razgovarali na sjednicama.

"Mislim da politiku to puno ne sekira, osim u vrijeme izbora. Dosada nisu nešto puno napravili. Ne vidim što bi mogli napraviti u budućnosti da se taj trend promjeni, da se to zaustavi, jedino čemu se možemo nadati su inicijative privatnika, otvaranje novih tvornica, čega je bilo u prošloj godini, ali opet kažem - politika nema velike veze s tim", navodi analitičar Velimir Begić.

Prvi mjesec nove godine dočekalo je 11.393 osobe u nadi da će pronaći posao. Najviše od osnutka županije– najviše ih je u Ljubuškom.

Kak tvrdi Darko Marić, koordinator za odnose s medijima CCI-ja, problem niske produktivnosti kontinuirano je prisutan u radu same Skupštine i izuzetno je niska realizacija obveza iz programa rada što je na neki način problem koji se pojavljuje već dugi niz godina.

Dok ove brojke rastu, potezi političara su u opadanju.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS