banner
Objava: 17.2.2017 09:42
Čitanja: 9115
Autor: Administrator
Potvrđen interes
Iz Lidla potvrdili da traže 15 lokacija u BiH, distributivni centar u Hercegovini ali politika koči
Iz Lidla potvrdili da traže 15 lokacija u BiH, distributivni centar u Hercegovini ali politika koči
0
1

Iako se već godinama špekulira da će njemački trgovački lanac doći konačno i u BiH, to se neće dogoditi još neko vrijeme.

Kako javlja Večernji list BiH, toočna je informacija kako je Lidl angažirao nekoliko ljudi koji već mjesecima traže oko 15 lokacija na kojima bi gradili svoje centre, ali je posljednjih tjedana došlo do promjene planova.

– Njemačke investitore je na odustajanje od planova za Bosnu i Hercegovinu odbila trenutna politička situacija. Stanje u kojem se skoro svakog tjedna prijeti sukobima, gdje imamo previranja u vlasti i stalne političke krize, nije okruženje u kojem stranci žele investirati sredstva, osobito ne u tako velike projekte kao što su oni koje Lidl ima za BiH – rekli su sugovornici spomenutog lista.

Isti izvori ističu kako su dva skauta mjesecima bila u BiH i tražila lokacije za gradnju poslovnih centara i jasno su imali zadatke što trebaju naći kako bi se krenulo s realizacijom projekta.

– Poslovna politika Lidla je graditi vlastite centre, a ne unajmljivati postojeće poslovne objekte. Oni imaju nacrte svojih građevina i to su standardi od kojih ne odustaju. Zbog toga uvijek idu prema opciji da kupe zemljište koje im odgovara, a zatim grade objekte. Skauti su našli određen broj lokacija, ali je trenutno cijeli projekt u fazi mirovanja – objašnjavaju naši sugovornici.

Jučer se pojavila i informacija kako bi Lidl mogao preuzeti dio Konzumovih trgovina, ali je to demantirano. Iz Uprave Konzuma pojasnili su nam da se radi o netočnoj informaciji i da se objekt Konzum 44, za kojeg se špekuliralo da će ga Lidl kupiti trenutno preuređuje.

Zanimljivo je kako su čelnici Lidla za projekt odredili da će imati trgovine na 15 lokacija u Bosni i Hercegovini te jedno veliko skladište koje će biti distributivni centar za sve njihove trgovine u državi.

– Lokacija toga skladišta je zamišljena u Sarajevu, ali se razmišljalo da se možda napravi i u Mostaru. Hercegovina im je posebno zanimljiva zbog velikog broja turista koji svake godine posjete tu regiju. Ipak, o svemu će se detaljnije znati kada vodstvo Lidla odluči i službeno ući na bh. tržište. Sada su ispitivali mogućnosti, a zaustavljanje projekta može samo značiti kako im se nije svidjelo stanje u BiH i problemi s kojima bi se mogli suočiti ako se odluče na ovu investiciju – zaključili su sugovornici.

Ovo je samo još jedna negativna priča oko stranih investicija u BiH. Stranci odustaju od velikih projekata samo zato što im država ne može jamčiti pravnu sigurnost i dati ostala jamstva koja nude zemlje u okruženju. Projekti, kao što je dolazak Lidla u BiH, otvorili bi stotine novih radnih mjesta, omogućili bolju gospodarsku suradnju s Njemačkom jer bi sigurno i bh. proizvođači imali što ponuditi ovom trgovačkom lancu.

Ova priča je još jedno upozorenje domaćim političarima kako svojim ponašanjem i postupcima mogu negativno utjecati na pozitivne trendove i zaustaviti projekte koji bi donijeli neke pozitivne promjene u bh. svakodnevnici.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Gost
1. Gost 17.02.2017 10:19
Ne moze to tako moj Lidl, prvo morate platiti reket drugu Draganu i kriminalnoj zlocinackoj hobotnici adeze, pa onda ako se veliki vodja smiluje, smijete pristupiti trzistu.
0
0
0
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS