Objava: 11.1.2017 08:32
Čitanja: 276
Autor: Administrator
U pripremi
Izmjene Ustava i Izbornog zakona iznova u rezoluciji EP-a
Izmjene Ustava i Izbornog zakona iznova u rezoluciji EP-a
0
0

U ponedjeljak su zastupnici Europskog parlamenta podnijeli amandmane na izvješće o napretku BiH i rezoluciji koju će usvojiti ovo zakonodavno tijelo, a hrvatski parlamentarci iskoristiti su prigodu ponovno naglasiti potrebu snažnijih političkih reformi kao ključa za rješavanje prijepora u ovoj zemlji.

Bošnjaci i Srbi protiv

Kako doznaje Večernji list, u proceduri su deseci amandmana kojima se nastoji poboljšati i popraviti nacrt rezolucije o BiH koju je načinio izvjestitelj EP-a za BiH rumunjski europarlamentarac Cristian Dan Preda. On je, nakon susreta s predstavnicima vlasti u BiH, bošnjačkim i srpskim dužnosnicima koji su mu jasno poručili kako političke reforme nemaju izgleda za uspjeti, dok su hrvatski čelnici isticali da bez toga uopće nije racionalno govoriti o bilo kakvom napretku, povukao “ručnu kočnicu”. Izbjegao je spomenuti ustavne i reforme izbornog zakonodavstva premda se one navode u dva posljednja navrata u izvješćima za 2014. i 2015. No, pri tome su bile potpuno zanemarene od javnosti u Sarajevu ili Banjoj Luci. Hrvatski europarlamentarci će sada preko uloženih amandmana i lobiranjem, ponajprije unutar dviju velikih stranačkih grupacija - Europske pučke stranke (EPP) i Naprednog saveza socijalista i demokrata (S&D), nastojati ishoditi puno povoljniji sadržaj rezolucije.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS