banner
Objava: 13.3.2017 09:06
Čitanja: 9125
Autor: Administrator
Nekorektni bh mediji
Jeste li znali da legendarni 'Širokobriježanin' Wagner u Širokom govori bosanskim jezikom?
Jeste li znali da legendarni 'Širokobriježanin' Wagner u Širokom govori bosanskim jezikom?
0
8

Iako je Široki Brijeg grad u Hercegovini gdje stanovništvo priča hrvatskim jezikom (legalno priznatim jednim od tri službena jezika u BiH) nekorektni sarajevski mediji uvijek žele podvaliti svoj bosanski jezik. Tako donosimo jednu priču televizije N1 gdje se nekorektno prenosi da legendarni igrač Širokog, Brazilac Wagner koji od 2003. godine živi u Hercegovini i to u njezinom djelu gdje se priča hrvatskim jezikom gdje je i on dosta solidno naučio taj isti jezik, nekorektna novinarka ipak navodi da Wagner priča bosanskim jezikom što je za svaku osudu jer je hrvatski jezik isto tako službeni jezik u BiH pa nije bilo nikakve potrebe da se spomene bosanski jezik koji se ne govori u Širokom Brijegu piše ABCportal.info.

Na nagovor svog brata, 2003 godine, Wagner Santos Lago doselio je u Široki Brijeg, gdje živi sa ženom i dvoje djece.

Oduvijek je, kaže žudio za malim i mirnim sredinama te je zbog toga odlučio napustiti Brazil i novi život započeti u malom hercegovačkom gradu.

"Brazil je velika zemlja koja sve ima, možeš sve tamo naći. Ja sam iz Brazila, ali pola Brazila ja ne znam, na mnogim mjestima nisam bio jer je sve dosta daleko, udaljeno i mnogo košta, a ovdje je nekako lakše živjeti, život je miran i to mi se baš sviđa", kazao je Wagner za N1.

Na drugačiju klimu, kulturu i običaje bilo se teško naviknuti, no najteže od svega mu je, priznaje bilo naučiti bosanski jezik, kažu u svojem prilgu na N1

"I do danas ja učim, težak je jezik, gramatika, padeži, to ja slabo znam, ali pričam kako znam, ljudi kažu da pričam solidno".

Ipak , kaže ne može a da ne primjeti i probleme u kojima se nalazi ova zemlja. Trinaest godina tu živi, ali napretka ne vidi. No vidi mnoge druge pozitivne stvari koje BiH čine posebnom zemljom i zbog kojih nikad nije požalio što je ovdje zasnovao život.

"Volim život ovdje, vašu hranu koja je jako fina i način života i piće i ljudi, sve je to meni super", kazao je.

Nakon što je dvije sezone proveo u Posušju, nastavio je igrati za Široki Brijeg, s kojim je 2006. godine osvojio prvenstvo, a potom i dva puta Kup BiH. Dva puta je proglašen najboljim igračem Premijer lige BiH, a jedne sezone bio je i najbolji strijelac.

"Meni to mnogo znači, ja sam stranac i ušao sam u povijest lige BiH kao najbolji strijelac. I drago mi je, svi smatraju da ovo nije neka zemlja za nogomet, ali ja kažem meni je Bog dao ovaj put i ja sam jako zadovoljan"

Iako ima 39. godina o kraju igračke karijere još ne razmišlja, no siguran je da će i nakon toga ostati u BiH koju smatra svojom zemljom. Planira nastaviti raditi u klubu, ali dovesti i još igrača iz Brazila.

Video prilog možžete vidjeti OVDJE

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Gost
1. Gost 13.03.2017 09:35
hrvatski je službeni jezik isto koliko i bosanski i srpski a u širokom se priča hrvatski ali muslimani uvijek žele majorizirati hrvate to je poznata stvar
0
0
0
Gost
2. Gost 13.03.2017 09:38
I source ba je isto tako nedavno napisao bosanski jezik, koliko znam wagnera kad prica ovako nikad nije neku bosansku rijec rekao, covik prica ko i mi ovde u sirokom
0
0
0
Gost
3. Gost 13.03.2017 09:44
meni je ovo uvredljivo jer je hrvatski jezik legalan a kako bi oni reagirali kad bi neko rekao da bakir izetbegović priča hrvatskim jezikom a ne bosanskim ovo je sramotno
0
0
0
Gost
4. Gost 13.03.2017 10:36
ne brinite tu je čova da nas čuva
0
0
0
Gost
5. Gost 13.03.2017 12:56
Uglavnom,Wagner je iznjeo jednu veoma bitnu cinjenicu a to je..- Trinest godina sam ovdje ali nevidim nikakvog napretka..!!!
0
0
0
Gost
6. Gost 13.03.2017 13:02
Poturička taktika nametanja izmišljenog "bosanskog" jezika. P.M. im (cenzura)nersku!
0
0
0
Gost
7. Gost 13.03.2017 13:38
za 5. Gost što se tiče širokog wagner laže da nema nikakvog napretka, treba biti realan wagner ne laži
0
0
0
Gost
8. Gost 13.03.2017 14:47
ja stvarno ne znam kakav je to bosanski jezik imamo samo hrvatsko- srpski a balije pišu gluposti
0
0
0
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS