Objava: 8.3.2017 16:36
Čitanja: 314
Autor: Administrator
Najbolje u Švicarskoj
Najbolje države svijeta: Švicarska prva, Srbija zadnja a Hrvatska u sredini
Najbolje države svijeta: Švicarska prva, Srbija zadnja a Hrvatska u sredini
0
0

Švicarska je svrgnula Njemačku s prvog mjesta najboljih zemalja svijeta, popisa što ga svake godine objavljuje američki časopis US News and World Report.

Lista najboljih zemalja sastavlja se na temelju globalne percepcije o njima po više od 60 kriterija. U istraživanju je sudjelovala 21.000 ljudi iz cijelog svijeta.

Švicarska uživa izniman ugled zbog visoke razine građanskih prava, poslovne klime i kvalitete života.

"Švicarska nudi predah od nestabilnosti kakvu prolazi zapadni liberalni politički poredak pritisnut populizmom", piše američki časopis.

Njemačka je pala na četvrto mjesto, iza Kanade i Britanije. Peti je Japan, a šesta Švedska.

Sjedinjene Države su na sedmom mjestu, što je pad za četiri mjesta, koji se pripisuje izboru Donalda Trumpa za predsjednika i određenom gubitku ugleda SAD-a u svijetu.

Australija, Francuska i Norveška zaokružuju najboljih deset.

Hrvatska je na 49. mjestu među 80 zemalja uključenih u istraživanje, četiri pozicije ispred Slovenije. Na dnu ljestvice su Alžir, Iran i Srbija.

Hrvatska je najbolje prošla u kategoriji 'pustolovine', gdje je na 25. mjestu, a najlošije u kategoriji 'moć' (vojska, međunarodni savezi, politički čelnici) gdje završila na 78. mjestu.

Istraživanje je pokazalo da se Sjedinjene Države i dalje percipiraju kao najmoćnija zemlja svijeta, a Rusija je i dalje druga, ali se razlika među njima smanjila do gotovo zanemarive.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS