banner
Objava: 26.12.2016 11:04
Čitanja: 376
Autor: Administrator
Dugotrajni mrazevi
Niske temperature i dugotrajni mraz nanose štete jesenjim usjevima i biljkama u BiH
Niske temperature i dugotrajni mraz nanose štete jesenjim usjevima i biljkama u BiH
0
0

Jako hladno vrijeme s temperaturama ispod nule koje posljednjih nekoliko dana vlada u našoj zemlji moglo bi ostaviti značajne štete na brojnim poljoprivrednim usjevima, ističu poljoprivrednici.

Niske temperature u prosincu i siječnju i zima sa snijegom pozitivno djeluju na jesenju sjetvu, budući da sniježni prekrivač služi kao toplotni izolator, a kulture bivaju jačim i spremnijim za razvoj, piše Klix.ba.

Međutim, ove zime snijega nema, a posljednjih 10-tak dana temperature su se spustile debelo ispod nule, što stvara protuučinak.

"Ukoliko se nastavi s ovako hladnim vremenom sigurno je da će biti šteta u svim usjevima. Kamo sreće da je bilo snijega, jer bi on svojim pokrivačem zadržao određenu temperaturu koja odgovara usjevima u ovom razdoblju godine", kaže za Klix.ba Husein Selimović, predsjednik Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika USŽ.

On ističe da se mraz ovih dana zadržava na poljoprivrednim usjevima i površini zemlje tijekom cijelog dana, što ne samo da narušava normalan razvoj poljoprivrednih kultura, već uzrokuje i njihovo stradanje.

Prosječna temperatura zraka ovih dana u općinama u USŽ bila je oko pet stupnjeva ispod nule, dok su se navečer i ujutro temperature spuštale i ispod te razine. Slično je i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavili su blagi porast temperatura zraka u narednom razdoblju, pa se poljoprivrednici nadaju da će mraz napokon nestati s njihovih jesenjih usjeva, a biljke nastaviti normalno razvijati.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS