banner
Objava: 1.1.2015 14:16
Čitanja: 1156
Autor: Administrator
Poskupljenja
Nova godina donijela i nova poskupljenja struje, vode, grijanja, cigareta...
Nova godina donijela i nova poskupljenja struje, vode, grijanja, cigareta...
0
4

Regulatorna agencija za energiju u Federaciji BiH donijela je u prosincu odluku kojom je od danas električna energija za kućanstva u FBiH skuplja.

U Elektroprivredi HZHB kućanstva će plaćati skuplju struju 1,97 posto, dok će korisnici usluga Elektroprivrede BiH plaćati skuplju struju za 4,33 posto.

Komercijalni korisnici usluga EP HZB plaćat će jeftiniju struju za 3,5 posto, dok će komercijalni korisnici usluga EP BiH plaćati skuplju struju za 0,88 posto opskrbljivača električnom energijom odnosno izabrati onu ponudu za opskrbljivanje električnom energijom koja im bude najviše odgovarala.

Otvaranjem tržišta električne energije u cijeloj BiH svaki kupac ima pravo promijeniti opskrbljivača, fizički priključak ne mijenja, a kupac ostaje priključen na istu distributivnu mrežu.

Ukoliko kupac odluči promijeniti opskrbljivača električnom energijom, obratit će se izabranom opskrbljivaču koji će onda stupiti u daljnje aktivnosti.

Promjena opskrbljivača je besplatna i može trajati najduže 21 dan, a prijavljena su 24 opskrbljivača na tržištu električne energije u BiH.

Voda u nekoliko gradova u Republici Srpskoj od sljedeće godine će biti skuplja.

Prvi grad koji je najavio poskupljenje vode je Prijedor. Kubik vode za kućanstva do danas košta 1,57 KM, umjesto dosadašnjih 1,45 KM. Cijena vode za industrijski i zanatski sektor ostaje 3,26 KM po kubiku, a za proračunske korisnike 2,48 KM. Voda poskupljuje i u Bijeljini. Od danas kubik vode košta 1,57 KM, cijena kanalizacije je 1,52 KM, a iste cijene vrijede i za gospodarstvenike, kao i ustanove u gradu. Korekciju cijene zatražila je i Banja Luka.

Kada je u pitanju grijanje, Banja Luka je najavila povećanje cijena u novoj godini.

Sarajevske Toplane su priopćile kako ovo poduzeće posluje s gubicima, jer se cijene nisu korigirale u zadnjih sedam godina. Cijena plina se povećavala nekoliko puta, ali Vlada Sarajevske županije nije odobravala promjenu u cijeni centralnog grijanja.

Prema njihovim riječima, po svim ekonomskim načelima grijanje treba poskupjeti, a odluku o poskupljenju cijene centralnog grijanja utvrđuje Vlada SŽ-a na prijedlog neovisnog stručnog tijela koje je ista Vlada formirala.

Kategorija koja će također osjetiti udar na kućni proračuna su studenti. Svi oni koji odluče nastaviti studije u Sarajevu, odnosno boraviti u studentskim domovima, od danas će morati izdvojiti 45 KM više nego do sada.

Zeničko-dobojska, Bosansko-podrinjska i Hercegbosanska županija, te Republika Srpska pristali su plaćati 30 KM više za svoje studente, dok se od drugih županija čeka odgovor.

Ukoliko pristanu, studenti bi plaćali 15 KM više. Posljednja korekcija cijena smještaja u studentskim domovima u SŽ-u urađena je 2008. godine. Od tada su cijene električne energije, vode, komunalija i hrane drastično povećane.

I cijena cigareta od danas biti veća. Cigarete će poskupjeti od 0,20 feninga do 0,70 feninga.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Gost
1. Gost 01.01.2015 15:06
Želim svima onima koji će novac od ovih poskupljenja strpati u svoje džepove, da sve do zadnjeg feninga potroše na lječenje svih svojih najmilijih u familiji. :)
0
0
0
Gost
2. Gost 01.01.2015 15:59
Samo udrite po sirotinji.To je prava vlast,
0
0
0
Gost
3. Gost 01.01.2015 18:18
meni nije jasno kako ovi što donose ovakve odluke o poskupljenjima ne shvaćaju da time ništa ne dobijaju samo uništavaju i onako loš standard građana a vjerovatno za par mjeseci će se čudit kako od toga nema nikakva efekta.ja bih im poručio:NEMOGU GRAĐANI POTROŠIT VIŠE NEGO IMAJU kako nemožete to shvatit
0
0
0
Gost
4. Gost 02.01.2015 12:56
Pos erem te šugava državo s još šugavijom vlasti. Sve su to lopovi i kriminalci najgore sorte.
0
0
0
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS