banner
Objava: 16.2.2017 15:08
Čitanja: 228
Autor: Administrator
Regulirajte boravak
Obavijest 'stranim' studentima kako regulirati boravak u BiH
Obavijest 'stranim' studentima kako regulirati boravak u BiH
0
0

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru obavještava studente strane državlјane o uvjetima i načinu reguliranja boravka u BiH na duže razdoblje.

Molimo sve studente, koji nisu bh. državljani, a studiraju su u BiH, da prijave svoj boravak (adresu stanovanja) nadležnoj organizacijskoj jedinici, točnije Službi za poslove sa strancima u Mostaru/Sarajevu, čime će im se izdati potvrda o prijavi boravka (tzv. "bijeli karton"), priopćeno je.

Ukoliko stanujete u studentskom domu, obvezu prijave boravka i izdavanja potvrde o tome ima pravno lice čija je djelatnost pružanje takvih usluga.

Ukoliko namjeravate boraviti duže od 90 dana u šest mjeseci, računajući prvi dan ulaska, dužni ste podnijeti zahtjev za odobrenje privremenog boravka za razdoblje koji odgovara trajanju školske godine (do 1 godine) i to najkasnije 15 dana prije isteka razdoblja važenja bezviznog boravka.

Za prijavu boravka potrebno je platiti administrativnu taksu u iznosu 100 KM, koja je važeća jednu kalendarsku godinu. Ukoliko ne izvršite obveze prijave, morat ćete platiti kaznu od 300 KM te ćete ostvariti zabranu ulaska u BiH na godinu dana.
Zahtjev na propisanom obrascu, zajedno s dokazom o uplati takse i originalnim ili ovjerenim dokazima, predaje se osobno Službi za poslove sa strancima (ured se nalazi u tržnom centru Orka Mostar – Ulica Mostarskog bataljona). Postupak rješavanja podrazumijeva ponovnu provjeru ispravnosti priloženih dokumenata i dodatne provjere, nakon čega se donosi rješenje.

Ukoliko je zahtjev riješen pozitivno, u putovnicu podnositelja zahtjeva unosi se markica odobrenog boravka.

Napomena, studentima koji nemaju bh. državljanstvo, ali njihovi roditelji imaju, preporučamo da traže isto zbog ostvarenih povlastica prilikom boravka u BiH te lakšem studiranju, stoji u priopćenju.

Više informacija možete pronaći na službenoj stranici Službe za poslove sa strancima - http://sps.gov.ba/boravak-stranaca-u-bih/?lang=hr .

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS