Objava: 4.8.2016 12:58
Čitanja: 385
Autor: Administrator
Umanjen profil
Pad prodaje umanjili profit Toyote za 15 posto
Pad prodaje umanjili profit Toyote za 15 posto
0
0

Neto profit japanske automobilske kompanije Toyota pao je u periodu travanj-lipanj za gotovo 15 posto na godišnjem nivou zbog snažnog skoka jena i pada prodaje u Sjevernoj Americi.

U prvom fiskalnom tromjesečju, neto dobit Tojote je pala na 552,5 milijardi jena (5,4 milijare dolara) sa 646,4 milijarde jena iz istog perioda prošle godine, dok su prihodi smanjeni za 5,7 posto, na 6.590 milijardi jena, prenosi agencija France press.

Takvi rezultati su odraz negativnog utjecaja koji jak jen ima na japanske kompanije čiji se najveći dio poslovanja realizira u inozemstvu.

Od početka ove godine, japanska valuta ja ojačala, jer su kolebanja na svjetskim burzama i odluka Britanije da izađe iz EU okrenuli investitore ka jenu, koji se u ovakvim uvjetima doživljava kao sigurno utočište.

Jak jen je, također, razlog obaranja Toyotinih procjena profita i prodaje za fiskalnu godinu zaključno sa ožujkom 2017. godine, zbog čega kompanija sada očekuje neto profit od 1.450 milijardi jena po osnovu prihoda od 26.000 milijardi jena, u odnosu na prethodno projektovani profit od 1.500 milijardi jena i prihode od 26.500 milijardi jena.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS