prstenje
Objava: 20.3.2017 09:05
Čitanja: 1799
Autor: Administrator
Studentski život
Studenti godišnje mogu zaraditi 3200 KM, ali inspekcije im brane rad
 Studenti godišnje mogu zaraditi 3200 KM, ali inspekcije im brane rad
0
0

Među gotovo 16.000 studenata Sveučilišta u Mostaru najmanje ih dolazi iz Mostara. Najčešće su to studenti iz Gruda, Ljubuškog, Tomislavgrada, Livna i drugih gradova FBiH, a 17% studenata dolazi iz Hrvatske. Studentski život poprilično je skup. Novi smještaj, režije, hrana, troškovi studija i brojni drugi izdaci često premašuju plaću roditelja. Kako bi roditeljima olakšali financijski teret, studenti se nerijetko odlučuju za posao uz studiranje, preko studentskog servisa, a sve češće i “na crno”. Studentski servis za sve registrirane studente godišnje pronađe od 30 do 35% radnih mjesta. Oni ostali uglavnom posao nalaze sami. Istražili smo kakve su mogućnosti za zapošljavanje studenata, kako i koliko zarađuju te kako usklađuju posao i studiranje.

Niska potražnja

Ravnatelj Studentskog centra Mostar Dragan Mikulić rekao je kako, unatoč visokim troškovima studiranja, potražnja studenata za posao preko studentskog servisa nije velika. Naprotiv, iz godine u godinu sve je niža. - Studenti su ograničeni zaradama. Ako misle sami sebe financirati, nedovoljno im je 3200 KM godišnje, a svaka marka iznad toga se oporezuje, naveo je Mikulić. Samo cijena najjeftinijeg smještaja u Mostaru u studentskom domu je 156 KM, što je polovina moguće mjesečne zarade studenta. Mikulić ističe da je ključno da se na razini FBiH oblikuje i jasno definira novi Zakon o radu studenata koji će povisiti gornju granicu plaće bez oporezivanja. - Gotovo nigdje nema da studenti plaćaju 10% poreza državi. Primjerice, u RH se donedavno oporezivao iznos iznad 15.000 KM tj. 60.000 kuna, kaže Mikulić.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS