banner
Objava: 14.12.2016 14:04
Čitanja: 1657
Autor: Administrator
Jeftinije
Sve više se kupuje rezani duhan nego skupe cigarete
Sve više se kupuje rezani duhan nego skupe cigarete
0
1

Dok se ovih dana, kao i svake od posljednjih nekoliko godina u ovom razdoblju, govori o poskupljenju cigareta, “žuto zlato” (duhan) vratilo se u modu. Ono što je desetljećima prehranjivalo ljude u BiH, postalo je aktualna tema upravo kako je krenulo i poskupljenje cigareta unatrag nekoliko godina, ali tendencija rasta cijena cigareta koja traje dovela je do toga da se duhan ponovno uzgaja i da su ga brojni počeli konzumirati upravo zbog cijene. Ovih dana rade se usporedbe cijena. Otprilike, od kilograma duhana, prema nekim izračunima, može se napraviti od 800 do 1000 cigareta. - Kupujem kod iste osobe i cijena za kilogram je bila 20 KM, ove godine je 25 KM. Kutiju u prosjeku platim 50 feninga. Znam da je riječ o odličnom duhanu koji se ne polijeva jer čovjek sadi za sebe i eventualno za nekoliko poznanika, govori nam jedan redoviti kupac duhana. Prema predviđanjima stručnjaka, unatoč tome što će se povećati broj konzumenata duhana, neće drastično pasti broj konzumenata cigareta. Prvenstveno zato što će se u BiH, unatoč poskupljenjima, i dalje pušiti jeftinije cigarete nego u ostatku Europe. Po visini cijena cigareta, od 39 istraživanih, BiH je tek na 32. mjestu. Ali, ono što posebno zabrinjava je broj konzumiranih cigareta u odnosu na broj stanovnika. Naime, BiH je deseta u svijetu među 182 zemlje. Prema istraživanjima, u BiH je 1,027.000 odraslih pušača i oko 14 tisuća maloljetnika. Čak 8300 smrtnih slučajeva povezano je s pušenjem.

Cigarete na ‘crnom tržištu’

- Namjera zakonodavca bila je da se povećanjem trošarina i drugih nameta na cigarete ta štetna navika kod građana svede na neku minimalnu razinu. Međutim, događa se nešto suprotno, dolazi do pada prihoda u proračunu, što nije zanemarivo, a građani kupuju cigarete na “crnom tržištu”, što je zdravstveno upitno. Tako možemo napraviti paralelu i s drugim poskupljenjima, komentirao je nedavno za Večernji list predsjednik Udruge ekonomista RS-a Saša Grabovac.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Gost
1. Gost 14.12.2016 14:54
Glup tekst. Zbrda-zdola.
0
0
0
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS