banner
Objava: 16.12.2016 15:14
Čitanja: 2418
Autor: Administrator
Prihvatili isti status
Švicarska prihvatila isti status za hrvatske građane kao i sve ostale građane Europske unije
Švicarska prihvatila isti status za hrvatske građane kao i sve ostale građane Europske unije
0
1

Švicarska vlada je dala zeleno svjetlo za izjednačavanje hrvatskih građana s ostalim građanima Europske unije u slobodi kretanja tom državom, objavio je u petak ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

"Švicarska vlada je dovršila proceduru i dala zeleno svjetlo da se prihvati isti status za hrvatske građane kao i sve ostale građane Europske unije što se tiče slobode kretanja", istaknuo je ministar Stier na konferenciji za medije povodom sastanka partnerske komisije Američko-jadranske povelje koji se održao u Zagrebu, prenosi Hina.

"To je bilo pitanje na koje se dugo tražilo rješenje. Danas je švicarska vlada donijela tu pozitivnu odluku i mi to pozdravljamo", rekao je hrvatski ministar.

Švicarska je u petak odobrila zakon kojemu je cilj obuzdavanje imigracije tako da lokalni stanovnici imaju prvenstvo pri zapošljavanju, čime je zaobiđen zahtjev birača za uvođenjem kvota koji je iskazan na referendumu 2014. i doveo je u pitanje niz bilateralnih sporazuma Švicarske i EU-a.

Većina u švicarskom parlamentu nije željela riskirati svađu s EU-om, najvećim švicarskim trgovinskim partnerom jer bi se Unija mogla osvetiti poništenjem drugih bilateralnih dogovora koji olakšavaju trgovinu u sektorima koji Švicarskoj donose oko sedam posto gospodarske proizvodnje.

Donošenje tog zakona je omogućilo stoga Švicarskoj da proširi slobodu kretanja ljudi i na Hrvatsku kao najnoviju članicu EU-a.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Gost
1. Gost 16.12.2016 18:43
a što je s bh "pasošima", osim što se njima može brisati pozadina?
0
0
0
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS