banner
Objava: 4.5.2013 17:09
Čitanja: 5771
Autor: ABCportal.info
Srušena 'Titina ruža'
U Širokom Brijegu uklonjen 'Kameni cvijet', spomenik iz komunističkog vremena
0
0

Jutros je građane Širokog Brijega probudio bager pikamer koji je, na iznenađenje mnogih Širokobriježana, uklonio 'Kameni cvijet', spomenik poznatiji kao 'Titina ruža' izgrađen u komunističkom vremenu.

Kako ABCportal saznaje, u sklopu svojih redovitih akcija Općinsko vijeće Širokog Brijega je zadužilo Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Općine Široki Brijeg (POUG) da ispitaju grobište i kosti prenesu u groblje Mekovac.

- Prostor na kojem je bio postavljen 'Kameni cvijet' je 59 lokacija (grobište) koju je ispitalo naše povjerenstvo. Ovo grobište ima zasigurno dosta specifičnosti. U nedostatku dokumentacije teško je govoriti više o samom grobištu, premda se možemo susresti sa raznim saznanjima. Naime, sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća, prilikom podizanja spomenika kosti su donošene sa svih strana općine. Zasigurno tu nisu pokopane samo kosti partizana kako se htjelo prikazati, kazao nam je naš izvor iz Povjerenstva.

Kameni cvijet je spomenik podignut 1985. prema nacrtnom rješenju N. Njirice i M. Pece uređen kao spomen-obilježje žrtvama Drugoga svjetskog rata. Spomenik je bio rađen u obliku prosječenog cvijeta na bijelom postolju, koji je predočavao znamen stradanja mladeži u Drugome svjetskom ratu, kako se navodi u knjizi 'Širokobriješka baština', autora Ivana Dugandžića.

Rušenje ovog spomenika će zasigurno izazvati različite reakcije u javnosti, no naš izvor kazuje kako je Povjerenstvo 'odradilo ono zašto je bilo zaduženo', te napominje kako će, ukoliko bude potrebno, pravodobno izaći sa informacijama u javnost. (Ivan Kraljević)

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS