banner
Objava: 14.12.2015 13:15
Čitanja: 932
Autor: Administrator
Prometne kazne
Za obijesnu vožnju kazne i do 1000 KM
Za obijesnu vožnju kazne i do 1000 KM
0
6

Vozačima sklonim prekoračenju brzine preporučuje se da tu naviku što prije suzbiju, jer bi uskoro na snagu trebalo da stupe pravila koja predviđaju strože kazne za ovu i druge vrste prekršaja. Vijeće ministara BiH konačno je utvrdio dugoočekivani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa i slijedi upućivanje u parlamentarnu proceduru usvajanja.

Tim dokumentom pooštrena je kaznena politika sa aspekta brzine kretanja, pa će tako kazne za prekoračenje od 20 do 30 kilometara na sat iznositi od 100 do 300 KM, dok će oni koji brzinu prekorače preko 30 km/h biti kažnjeni od 400 do čak 1.000 maraka. Iste su novčane kazne, kako nam je potvrđeno iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, i za odbijanje alko-testa, te za utvrđeni stupanj alkoholiziranosti na primjer iznad 1,5 grama po kilogramu, za šta je predviđeno i zadržavanje do otriježnjenja.

Pooštrene su, također, i sankcije za korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje, te za nevezivanje sigurnosnog pojasa, a iznose od 100, pa čak i do 300 KM. Uz mobilne telefone, propisuje se zabrana upotrebe i audio, odnosno video uređaja na način da ometaju ili odvraćaju pažnju vozača za vrijeme vožnje.

"Propisuje se da će licu koje je u razdoblju od dvije godine od dana stjecanja prava upravljanja motornim vozilom skupilo četiri kaznena boda nadležni organ za izdavanje vozačke dozvolu oduzeti i poništiti", pojašnjeno nam je iz Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

U praksi to znači da će vozač kojem je dozvola oduzeta i poništena morati ponovo proći proces osposobljavanja i položiti ispit. "Propisuje se i zabrana vozaču koji stekne pravo upravljanja vozilom da u razdoblju od dvije godine od dana izdavanja dozvole vozi u razdoblju od ponoći do pet sati ujutru", kažu iz Ministarstva.

Osim toga, uvodi se i obveza zdravstvenoj ustanovi da u slučajevima kada nekoga otpušta na kućno liječenje, a nije sposoban za samostalnu vožnju, o tome obavijesti policiju radi provjere važenja vozačke dozvole, prenose Nezavisne novine.

"U slučaju da se provjerom utvrdi da lice posjeduje važeću vozačku dozvolu, nadležni organ za unutrašnje poslove će je privremeno oduzeti, dok zdravstvena ustanova ne utvrdi da je lice sposobno za samostalno upravljanje vozilom", precizirano je ovim zakonskim rješenjem. Izmjene se tiču i pješaka, kojima će biti zabranjeno da za vrijeme kretanja putem koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima. "Smatramo da će predložene izmjene, po usvajanju, doprinijeti daljem unaprijeđenju sustava sigurnosti prometa na putevima u BiH", kazao je Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH.

Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS, kaže da je riječ o pozitivnom pomaku jer su kazne povećane, a bile su simbolične, te nekoliko puta manje nego u regiji. "Ove mjere bi trebale dati rezultat, koji će se ogledati u većoj sigurnosti svih sudionika u prometu", rekao je Radović.

Detalji iz zakona:

* Za prekoračenje od 20 do 30 kilometara na sat kazna će iznositi od 100 do 300 KM.
* Oni koji brzinu prekorače preko 30 km/h biće kažnjeni od 400 do čak 1.000 maraka.
* Za alkoholiziranosti iznad 1,5 grama po kilogramu predviđeno zadržavanje do otriježnjenja.
* Pooštrene i sankcije za korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje, te za nevezivanje sigurnosnog pojasa.
* Zabranjuje se neiskusnim vozačima da u razdoblju od dvije godine od dana izdavanja dozvole voze od ponoći do pet sati ujutru.
* Pješacima će biti zabranjeno da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Gost
1. Gost 14.12.2015 13:27
Kakva je to obijesna voznja, ako idem 81, a ogranicenje je 50 ? I to negdje u vuko(cenzura)ni, a ovi partizani se sakrili u sumu
0
0
0
Gost
2. Gost 14.12.2015 18:27
Prvo Auto puteve napraviti brze ceste s ograničenjem do 100 km na sat drugo vama odgovara po selima postavljati radare i sirotinju ganjati.. treće.osposobite vlak Mostar -Sarajevo da hrvatski duvnjaluk može na posao u Sarajevo a treba dobro razmilisliti oduzimanje stalno vozačke dozvole e to je osjetljivo pitanje..dal je drogeraš-alkholičar-psijatarski slučaj itd
0
0
0
Gost
3. Gost 14.12.2015 18:32
Da je ovo drzava apsurda svi znamo ali da ti politicari mogu ici dotle da pljackaju ovaj jadni narod za normalne ljude je nezamislivo.Pa kud god krenes naselje je ogranicenje 40-50 km/h majmuni stave tronozac i normalno 70-80 nije nikakva opasnost jadni covjek koji mara stici nesto uraditi da ove uhljebe obogati mora platiti abnormalnu kaznu. briga njih oni se vozaju sa drzavnim autima.Sram vas bilo bezocna (cenzura)
0
0
0
Gost
4. Gost 14.12.2015 19:37
Tko se god i malo voza, godisnje ce skupiti minimalno 100 KM kazni ! Ako to pomnozimo sa skoro milijun automobila i BiH dobijemo impozatnu cifru.
0
0
0
Gost
5. Gost 14.12.2015 21:52
ovakih kazna nema ni u Njemackoj!!!!!!!!
0
0
0
Gost
6. Gost 15.12.2015 10:31
A hoce li, svega vam, biti prilagodjeni ovi prometni znakovi? Sta je obijesno da netko vozi 80ak km na sat u dobrom autu na dobroj cesti, a tamo smijesno ogranicenje od 50, 60? Modernizirajte prvo prometnu signalizaciju na europsku razinu i standarde pa cemo onda pricati o kaznama za ''prekoracenje''!
0
0
0
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS