Ne povećaju li se trošarine 
za 15 feninga, BiH gubi 800 milijuna eura za autoceste

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će ponovno, po hitnoj proceduri, glasovati o povećanju trošarina na gorivo za 15 feninga po litri, što je odluka o kojoj ovisi realizacija

Ne povećaju li se trošarine 
za 15 feninga, BiH gubi 800 milijuna eura za autoceste

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će ponovno, po hitnoj proceduri, glasovati o povećanju trošarina na gorivo za 15 feninga po litri, što je odluka o kojoj ovisi realizacija više stotina milijuna eura za nastavak izgradnje autoceste, ali i fiskalna stabilnosti poljuljanih entiteta. Ovaj prijedlog, koji je dio Reformske agende, ali i aranžmana s MMF-om, naišao je na negodovanje dijela poljoprivrednika, gospodarstvenika i oporbe, dok vlasti zbog podjela i nestabilnih koalicija nisu uspjele dobiti potrebnu većinu na posljednjem zasjedanju.

EBRD, OPEC...

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija Vjekoslav Bevanda ističe kako vlasti BiH riskiraju potpuno zaustaviti golemih investicija koje su ujedno i najveći razvojni projekti. “Riskiramo izgubiti ugovorene kredite koji su odobreni, ali i one u fazi ugovaranja od EBRD-a, Kuvajtskog fonda i OPEC-a. Vrlo precizno, nema izgradnje autocesta. Drugo što će biti posljedično povezano je ugrožavanje likvidnosti entiteta jer neće biti isplate tranše MMF-a pa će pribjegavati izdavanju rizničnih zapisa i varijantama protiv kojih sam osobno”, rekao je za Večernjak Bevanda i dodao da “ta sredstva iznose 800 mil. eura”.