Advent

U prestižnom društvu: CNN uvrstio zagrebački advent među 17 najboljih u svijetu

Nakon što je CNN uvrstio Zagreb među 17 najboljih svjetskih adventskih destinacija, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u petak je ocijenio da je to rezultat šarma Zagreba i Zagrepčana, njegove otvorenosti, sigurnosti i gostoljubivosti.

Palimo prvu adventsku svijeću, znate li što je njezina simbolika

Danas palimo prvu svijeću na adventskom vijencu i time četiri tjedna prije Božića započinje razdoblje Došašća, odnosno duhovne pripreme za Božić. Ono uvijek počinje nedjeljom koja pada između 27. studenog i 3. prosinca (nedjeljom koja je najbliža blagdanu Sv. Andrije) i predstavlja, zapravo, vrijeme čekanja na preobrazbu.

Počinje advent vrijeme pripreme za Božić, stavite duhovno na prvo mjesto

U nedjelju 2. prosinca  je prva nedjelja adventa ili došašća. Tijekom došašća u mnogim župama kako u Hrvatskoj tako i BiH služe se mise zornice koje počinju ranom zorom (6 sati). Advent je vjernicima posebno drago vrijeme jer u srcima vlada velika radost zbog dolaska Malog Kralja. To posebno vrijeme vjernici koriste za duhovnu obnovu ili pripremu kako bi blagdan Božića dočekali u duhovnom ozračju kakvo priliči kršćanskom vjerniku.

Mostar, Široki, Tomislavgrad spremaju adventska druženja

Tisuće lampica, kućice, bajkovita blagdanska atmosfera, dobro raspoloženi domaćini, suveniri ručne izrade, bogata kulturna, zabavna i gastronomska ponuda..., sve to su sadržaji koji karakteriziraju božićno vrijeme, piše Večernji list BiH. Svake godine ranije Iako je ranijih godina praksa bila da se s ukrašavanjem počinje nakon 20. studenog, to više nije tako, pa su mnogi bh. gradovi već sad u završnoj fazi postavljanja dekoracija, a jedan od njih je i Mostar.

Turisti za mjesec dana Adventa potrošili više od 400 milijuna kuna

Glavni grad Hrvatske, Zagreb, je po proslavi Božića i Nove godine najbolji u Europi, te je još jednom iza sebe ostavio više od 20 gradova, među kojima su Beč, Budimpešta i Strasbourg, izvijestila je agencija Hina.

Procjenjuje se da su turisti za Božić i doček Nove godine u Zagrebu potrošili i više od 400 milijuna kuna (53,8 milijuna eura), koliko je inkasirano 2016. godine.

Hoteli su i dalje puni, privatni smještaj također, a prije svega zagrebački stanovi koji se iznajmljuju.

Ispred New Yorka: CNN svrstao Zagreb na popis najboljih božićnih sajmova na svijetu

Zagreb je već dvije godine za redom proglašen najboljim adventom u Europi, a i ove godine je jedan od glavnih favorita za osvajanje tog prestižnog zimskog priznanja.

Advent u Zagrebu dobio je još jedno priznanje. Ovoga puta, CNN uvrstio je glavni grad Hrvatske među 15 najboljih božićnih sajmova na svijetu, a kao jedan od glavnih razloga navode božićni tramvaj koji djecu vozi kroz centar gradnja u pratnji Djeda Božićnjaka i njegovih vilenjaka.

 

Hercegovci u Zagrebu moći će uživati u specijalitetima iz svog kraja

Advent u Zagrebu službeno je počeo u subotu 2. prosinca, a ovogodišnji program i gastronomska ponuda još su bogatiji nego prošle, što i ne čudi budući da Zagreb brani dvostruku titulu najboljeg adventa.

Osim odlične ponude vina, kobasa, germknedla i raznih drugih delicija, od subote možete uživati i u hercegovačkim specijalitetima.

Vrijeme je adventa: Prilika koju vjernici koriste za duhovnu pripremu za blagdan Božića

Četiri nedjelje prije jednog od najvažnijih i najradosnijih kršćanskih blagdana Božića, zovemo došašće ili advent. Vrijeme kad se vjernici pokušavaju duhovno pripremiti za dolazak Malog kralja. Advent najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U Rimokatoličkoj Crkvi, u došašću, prevladava ljubičasta boja u liturgiji. Čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije.

Pretplati se na RSS - Advent