Akcize

Što sve utječe na cijenu goriva u BiH: Ako točite za 50 KM, država uzima 24 KM poreza

Ništa nije tako opterećeno nametima države, raznim porezima i akcizama, kao gorivo, a cijene ovog energenta dalekosežno utječu na cijene skoro svih drugih proizvoda te posebno na standard građana.

Zbog poskupljenja goriva mogle bi nas zapljusnuti visoke cijene proizvoda

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je da građane ove zemlje očekuju poskupljenja proizvoda u čijoj cijeni sudjeluje i cijena goriva.

"Zapljusnut će nas visoke cijene određenih proizvoda. Ostaje da vidimo kako će oni koji su glasali za trošarine da pomognu građanima", rekao je Šarović u razgovoru za bijeljinski BN.

Također, kazao je Šarović, uvođenje akciza na struju bio bi još jedan udar na standard građana.
 

Završila priča oko akciza, jedan glas presudio da zakon bude usvojen, evo kako su glasovali

Predstavnički dom PSBiH usvojio je set zakona o akcizama, a čime će se povećati cijena goriva i bio tečnosti. Za usvajanje seta zakona o akcizama su glasala 22 zastupnika, a njih 20 je glasalo protiv.

Jedan glas u Parlamentu presudio je da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona akcizama u BiH bude usvojen. Kako je ko od zastupnika glasao, pogledajte u priloženoj fotografiji.

Sve se zakompliciralo: Komisija za financije i proračun oborila Zakon o akcizama

"Komisija za financije i proračun sa pet glasova upravo oborila Zakon o akcizama čiji je predlagač Vijeće ministara", navela je Aleksandra Pandurević na Twitteru.

"Sad je jasna muljaža sa hitnom procedurom", navela je ona.

"Upravo završen nastavak Komisije za financije i proračun. Set zakona koji tretira povećanje akciza dobio negativno mišljenje komisije!", naveo je Damir Bećirović iz Demokratske fronte.

Ceste u BiH najgore u regiji: Potrebno usvajanje novih trošarina na gorivo!?

Cestovna infrastruktura u BiH najgora je u regiji, zbog čega je potrebno usvajanje novih trošarina na gorivo, a sredstva neće ići u proračun, već  izravno za izgradnju autocesta, izjavio je šef Ureda Europske banke za obnovu i razvoj za BiH Jan Braun.  

"Naše analize pokazuju da nam BiH neće moći vratiti novac bez povećanja trošarina. Znači, građani će kupovinom goriva ujedno platiti izgradnju cesta, a nama vratiti novac koji smo pozajmili", rekao je Braun za Nezavisne novine.  

U ovom tjednu novogodišnja čestitka građanima BiH u vidu trošarina i akciza

Cjelogodišnja trakavica oko povećanja akciza na gorivo konačan epilog će doživjeti ovog tjedna na Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Još je nepoznato je li vlast uz snažnu podršku međunarodne zajednice slomila dovoljno protivnika povećanju, ali je primjetno znatno slabije javno protivljenje novom nametu na leđa građana.

Gotovo je: Osigurana parlamentarna većina u oba doma, 'akcize' prolaze!

Mislim da je ovoga puta osigurana parlamentarna većina u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za modificirani set zakona o akcizama, rekao je za BHRT prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić (SDA).

Softić je procijenio da će Dom naroda biti prvi dom koji će razmatrati modificirani prijedlog tri zakona koja se tiču akciza i to, najverovatnije, na sjednici 7. prosinca.

Umjesto akciza na gorivo vlasti će cestarinu u BiH poskupiti za 15 feninga?

Modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama kojim se predviđa povećanje cestarine za 0,15 KM koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH na sjednici u petak koji također predviđa da će prikupljena sredstva biti isključivo korištena za izgradnju autocesta i cesta, kao i njihovu rekonstrukciju, piše ABCportal.info.

Pretplati se na RSS - Akcize