Alemka Markotić

Markotić: Virus devet dana od početka bolesti ne može izazvati infekciju, možda smanjimo vrijeme izolacije

Kada bi se mogli vidjeti prvi rezultati novih mjera i što nas očekuje u sljedećim danima, za Dnevnik Nove TV kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Markotić: Korona ‘ne voli’ slane otopine, redovito ispirite nos

Dok svjetske farmaceutske tvrtke i najprestižniji znanstvenici užurbano rade na proizvodnji cjepiva koje bi pomoglo da se riješimo pandemije novog korona virusa, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić upozorava da i neki jednostavni postupci kao higijena nosa mogu pomoći u borbi s infekcijama dišnog sustava.

Veliki uspjeh tima Alemke Markotić: Uzgojili smo virus Covid 19 u laboratorijskim uvjetima

'Uzgojili smo virus u laboratorijskim uvjetima iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan na SARS-COV-2', kazala je biologinja u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Željka Mačak Šafranko za RTL Danas.

Prvi je to korak za razvoj cjepiva, ali i brojna druga istraživanja i projekte.

Doktorica Markotić otkrila kada očekuje vrhunac epidemije i što bi nakon toga moglo uslijediti

''Držimo se zahvaljujući stručnjacima, a u prvom redu građanima koji se većinom odgovorno ponašaju. Bitno je da područja, u kojima se javljaju novi slučajevi, da se uspiju dobro organizirati, u što ja vjerujem, i da drže porast oboljelih u normali. Sad se virus proširio prema jugu. Jug je bio avanarda kroz stoljeća, i u kulturi i sportu pa smo sigurni da će biti i u obrani od virusa.Ako se u sljedeća tri tjedna bude to držalo pod kontrolom očekujem da bi mogli dosegnuti taj plato i možda čak početi padati, ali to isto ovisi o virusu.

Pretplati se na RSS - Alemka Markotić