Aluminij Mostar

HDZ optužuje SDP, SDA, HSP i Lijanovićevu NSRZB za stanje u Aluminiju

''Poticatelji destabilizacije i sukoba, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, u još jednom navratu zapaljive retorike i političke neodgovornosti, kroz svoju je Županijsku organizaciju HNŽ-a pozvala na rušenje uspostavljenog konstruktivnog dijaloga Kriznog odbora Aluminija d.d. koji intenzivno radi na stabilizaciji navedenog poduzeća'', naveli su u ponedjeljak iz Gradskog odbora HDZ-a Mostar. Iz mostarskog odbora stranke navode kako je za propast Aluminija kriva ''platformaška uprava'' SDP-a, SDA, HSP-a i NSRZB-a.

Kinezi koji žele Aluminij već rade na projektu kod Tomislavgrada, a zastupa ih Izraelac koji je vlasnik nogometnog kluba

Misteriozna kineska kompanija, koju u pregovorima o kupovini ugašenog Aluminija d.d. Mostar zastupa agencija iz Izraela, već posluje u BiH. China Machinery Engineering Corporation (CMEC) gigant je metalske industrije, a već dvije godine gradi vjetroelektranu kod Tomislavgrada.

Mali dioničari pisali Novaliću: Smijeniti upravu, sudbina Aluminija je u vašim rukama

Udruga malih dioničara Aluminija (DIAL) uputila je pisma predsjedniku Nadzornog odbora ove kompanije Zdenku Klepiću i federalnom premijeru Fadilu Novaliću.
U pismu Klepiću navode kako i pored toga što je od gašenja struje Aluminiju prošlo 40 dana nije učinjeno gotovo ništa konkretno te se pitaju da li je adekvatno zaštićena imovina društva. 

Bez obećane financijske potpore Aluminij nije u mogućnosti sam pokrenuti proizvodnju

''S obzirom na trenutačnu situaciju i interes javnosti, Uprava Društva osjeća potrebu objasniti kronologiju događaja, prije gašenja proizvodnje te trenutne pripreme i planove za dalji rad'', stoji u dopisu Aluminija koji je u nedjelju upućen medijima. ''Dulje vremensko razdoblje, prije samog gašenja, Uprava Društva je upoznavala javnost i Vladu F BiH sa situacijom u Društvu te zamolila Vladu za pomoć u nadilaženju problema koji su se, prije svega, odnosili na nekonkurentnu cijenu električne energije koju je Aluminij d.d. plaćao.

Menadžment Aluminija pisao Čoviću: Žao nam je što ste doživjeli neugodnosti

Uprava i Nadzorni odbor Aluminija d. d. Mostar u otvorenom pismu upućenom predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganu Čoviću naveli su kako se nakon poduzetih aktivnosti svih zainteresiranih strana "naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama".

Izraelsko-kineski potencijalni investitor pokrenuo proces za dubinsku analizu Aluminija

U upravnoj zgradi kompanije Aluminij d.d. Mostar danas je održan sastanak Kriznog stožera Društva kojem su pored Uprave Društva i predstavnika Nezavisnog sindikata prisustvovali i predsjednik HNS BiH Dragan Čović i ministrica financija FBiH Jelka Milićević. Poslije ovog sastanka održan je još jedan i to sa predstavnicima potencijalnih investitora, izraelsko-kineske kompanije.

Radnicima Aluminija ponuđen rad za 50 posto manje plaće

''Ponuđene su plaće prepolovljene za oko 50 posto. Po nama je to neprihvatljivo. Možda se netko i izjasni da će nastaviti raditi, ne možemo ulaziti u svakog osobno, ali je taj iznos nama neprihvatljiv'', kaže za Bljesak.info predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić. Naime, Uprava Aluminija d.d.

Vlada FBiH bi trebala dati zeleno svjetlo za rekonstrukciju Aluminija

Federalna vlada bi trebala planu restrukturiranja Aluminija i pokretanju proizvodnje u pogonima Ljevaonice dati zeleno svjetlo. Naime, Uprava je Sindikatima predstavila prijedlog po kojem bi oko 250- 300 radnika moglo biti vraćeno na posao u prvoj fazi pokretanjem proizvodnje u pogonima Ljevaonice. Proizvodnja bi, prema najavama, mogla krenuti već za mjesec dana oko 1. rujna za što nije potrebno izdvajanje velikih novčanih sredstava. 

 

Aluminij u rujnu pokreće proizvodnju? Za 500 radnih mjesta potrebno je 40 milijuna KM

Ukoliko se realizira sve što je zacrtano, na posao bi se moglo vratiti više od 500 ljudi. Nakon sačinjenog plana ponovnog pokretanja dijela proizvodnje u Aluminiju, kreće se u potragu za otprilike 40 milijuna maraka koliko bi koštala realizacija navedenog plana.

Ukoliko nanovo sročeni plan dizanja mostarskog Aluminija iz pepela bude uspješno realiziran, nekadašnji gigant trebao bi ponovno upaliti ‘motore’ 1, rujna ove godine, piše Dnevni list.

Pretplati se na RSS - Aluminij Mostar