Arapi

Splasnuo entuzijazam arapskih investitora u Bosni i Hercegovini

Entuzijazam u pogledu arapskih investicija u Bosni i Hercegovini, koji je bio naročito izražen prije tri-četiri godine, snažno je splasnuo, a iz ovih zemalja dotok kapitala u posljednje dvije godine bio je u odnosu na očekivanja vrlo skroman, izvještava Indikator.ba. 

Statistika Centralne banke BiH o stranim direktnim investicijama, pokazuje da je iz tri ključne arapske zemlje koje ulažu u BiH - Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata - investirano zaključno sa 2018. godinom ukupno 717,6 milijuna KM. 

Drski Arapi pokušali klanjati u jednom kafiću u Širokom Brijegu, u WC napravili potop, policija ih legitimirala i privela

Nije nikakva tajna da je sve više turista iz arapskih zemalja koji dolaze u BiH. Njihovo poimanje i percepcija o BiH nama je nepoznata ali sve ih se više viđa i u Hercegovini. Skloni su obavljanju vjerničke molitve svugdje gdje im se poklopi vrijeme i vjerski propisi pa nemali broj puta ih možemo sresti negdje kraj puta ili o parkovima kako klanjaju svoju molitvu, međutim ovo što su sinoć napravili u Širokom Brijegu je doista drsko, bezobrazno pa radilo se i o vjeri.

Muslimani (Arapi) u Splitu nisu počinili nikakav prekršaj, no iz Islamske zajednice ne podupiru klanjanja na ulici

Zakon na nikakav način ne ograničava vjernike u obavljanju praktične dužnosti Islama na javnoj gradskoj površini, odnosno u obrednoj molitvi. Tako muslimani, čiji video namaza ili klanjanja kruži društvenim mrežama, nisu učinili ništa vrijedno postupanja policije, kao što su brojni na društvenim mrežama upozoravali.

Budući da se radilo o javnoj gradskoj površini, upitali smo splitsku policiju je li njihovim ponašanjem na rubu parkirališta u Tolstojevoj ulici, prekršen zakon, odnosno narušen javni red i mir.

Arapa je sve više, klanjali na zaprepaštenje Splićana i u Tolstojevoj ulici u Splitu

Turista iz arapskih zemalja na našim područjima svakim danom sve je više. Možete ih vidjeti na stotinama mjesta i destinacija. Karakterizira ih njihova odanost običajima i vjeri bez obzira gdje se našli. U vrijeme kad trebaju obaviti dužnost molitve oni se jednostavno organiziraju, prostru svoje rute i klanjaju bez obzira što to mnogim ljudima smeta jer se odvija na javnim površinama koje nisu namjenjene za vjerska okupljanja ili molitvu.
 

Bh. radnici ogorčeni zbog Arapa koji ne plaćaju i prijete

Nakon što je “ples milijuna” iz arapskih zemalja prije nekoliko godina opio jedan dio BiH, sve je jasnije da ta priča nije imala kvalitetno uporište niti su Arapi tako darežljivi kao što se u početku činilo. Osim što su se u nekim slučajevima pokazali kao prevaranti, primjerice kao za naselje “Buroj ozon”, što je trebao biti projekt stoljeća od 4,5 milijardi KM, a tvrtka iz UAE do kraja prošle godine nije ni zemljište bila platila, tako bi se moglo ispostaviti da su i neplatiše. Tako je E.

Umjesto 4,5 milijardi maraka, arapski investitori još nisu platili ni zemljište

Ono što je Večernjak pisao prije nekoliko mjeseci, pokazalo se istinitim. Projekt pod nazivom “Buroj Ozon”, čija je vrijednost procijenjena na 4,5 milijardi maraka i u sklopu kojeg se trebalo izgraditi golemo turističko naselje iza kojeg je stala privatna tvrtka Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, već treću godinu čeka na realizaciju. Kako s najavljenom investicijom nešto ne štima, potvrdio je i načelnik Trnova Ibrahim Berilo.

Nijemci pišu o 'arapizaciji' BiH, domicilno stanovništvo je zabrinuto

BiH ima tri i pol milijuna stanovnika, ali sada, u zemlji koja je oduvijek zagovarala umjereni islam koji je otvoren prema svijetu, u oči upadaju potpuno pokrivene žene u crnom - stoji, između ostaloga, u uvodu analize portala BR24 koji donosi priču pod nazivom “Arapi u BiH”, prenosi Deutsche Welle. Ističu da sliku Sarajeva sve više određuju vjernici i pobornici stroge interpretacije islama. - Oni dolaze iz država Perzijskog zaljeva, ili kao turisti ili kao biznismeni koji rade poslove na Balkanu.

Za sedam mjeseci u Bosnu i Hercegovinu ušlo blizu 43.000 Arapa

U BiH je za sedam mjeseci ove godine ušlo 42.627 građana iz arapskih zemalja, piše današnji “Dnevni avaz” pozivajući se na službene podatke Granične policije BiH.
 
Prema ovim podacima, najveći broj Arapa koji je ušao u BiH dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i to 19.887, a zatim iz Kuvajta 11.103, dok su na trećem mjestu građani Saudijske Arabije, kojih je za sedam mjeseci ušlo 9.385.

Pretplati se na RSS - Arapi