Autoceste FBiH

Hercegovina postaje veliko infrastrukturno gradilište

Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremne su nastaviti kreditiranje izgradnje autoceste na koridoru Vc kako bi se Hercegovina sjeverno od Mostara povezala s Bosnom iznimno zahtjevnom dionicom, koja podrazumijeva i izgradnju tunela kroz planinu Prenj u dužini od 12 kilometara, piše u subotu bh. izdanje Večernjeg lista. Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić ističe kako konačno dolazi do realizacije projekata oko kojih se radilo više godina.

Projekt težak 730 milijuna KM: Od Mostara preko Širokog do Hrvatske novom brzom cestom

Mostar, kao prometni i ekonomski centar Hercegovine, uskoro bi mogao biti spojen modernom brzom cestom sa susjednom Hrvatskom. Naime, u godišnjem izvješću o poslovanju JP Autoceste FBiH u dijelu koji se odnosi na pregled pripremnih aktivnosti za ostale dionice autoceste i brze ceste, donesen je i opis brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH (faza I), a koja će biti dužine 63 kilometra. “U razdoblju od 2017. do 2019. godine izrađeno je idejno rješenje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH.

Autoceste ruše rekorde: Lani prošlo 11,7 milijuna vozila, od cestarine 41.219.256 KM

Tisuće putničkih i teretnih vozila svakodnevno koriste izgrađene dijelove autoputa A-1, odnosno dio od Tarčina do Sarajeva i dalje do Zenice te dionicu Međugorje - Ljubuški. Na naplatnim kućicama poduzeća "Autoceste FBiH", u čijoj je nadležnosti A-1, samo u prošoj godini zabilježen je rekordan promet od 11,7 milijuna vozila. Potvrdila  je to Tina Dervišević iz poduzeća "Autoceste", koja je kazala da se iz godine u godinu bilježi kontinuiran rast korisnika, piše Dnevni avaz. 

Od Mostara do mora za 30 minuta

Ako sve bude išlo po planu, prometno i gospodarsko središte Hercegovine, Mostar, moglo bi biti za nekoliko godina spojeno modernom autocestom s Republikom Hrvatskom, piše Večernji list BiH. Takve optimistične procjene moguće je dati na osnovi nanovo obnovljene dinamike radova na južnom dijelu koridora Vc. Posljednjih mjeseci intenzivno se radi na poddionici Počitelj - Buna, a danas se očekuje potpisivanje ugovora o izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići, uključujući i gotovo kilometar dugačak most.

Evo tko će graditi dionicu autoceste kroz Hercegovinu (Počitelj – Zvirovići), čija je ukupna vrijednost 200 milijuna KM

Uprava Autocesta Federacije BiH odlučila je da će dvije kineske kompanije graditi dionicu Koridora 5C, Počitelj – Zvirovići, čija je ukupna vrijednost 200 milijuna KM (100 milijuna eura), saznaje Dnevni avaz.

Radi se o dionici autoceste dugoj 11 kilometara, a u koju spada i gradnja mosta Počitelj, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara.

EBRD osigurala dodatnih 210 milijuna eura za nastavak gradnje autoceste Ploče -Budimpešta

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) osigurat će dodatnih 210 milijuna eura za nastavak gradnje autoceste na dijelu koridora Vc između Budimpešte i Ploča koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, a ugovor o tome u četvrtak su u Sarajevu potpisali predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti i ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda.

Ovaj kredit namijenjen je gradnji 14 kilometara zaobilaznice oko Doboja, koja bi ujedno trebala biti povezana s autocestom već izgrađenom od tog grada do Bosanske Gradiške.

Oko Mostara grade se ceste i autoceste vrijedne 60 milijuna KM

Posljednjih dana intenzivirali su se radovi na gradnji cesta i autoceste u Hercegovini. Na dvama gradilištima u okolini Mostara trenutačno se izvode radovi vrijedni gotovo 60 milijuna konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH. Osim početka gradnje Južne obilaznice Mostara, na koju Hercegovina čeka više od 20 godina, a riječ je o višemilijunskom projektu koji će teretni promet izmjestiti iz središta Mostara, intenzivno se radi na nastavku izgradnje autoceste kroz Hercegovinu.

Pretplati se na RSS - Autoceste FBiH