Branitelji

Prve isplate egzistencijalne novčane pomoći za branitelje u listopadu

Do sada je blizu 14.000 branitelja predalo dokumentaciju za ostvarivanje egzistencijalne novčane pomoći, rekao je za Faktor federalni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević.  Kaže da bi prve isplate trebale biti početkom listopda. Podsjećamo, pravo na egzistencijalnu novčanu pomoć prema Zakonu o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji imaju branitelji s navršenih 57 godina i više, čiji mjesečni prihodi ne prelaze 170 KM, a koji su najmanje 12 mjeseci na zavodu za zapošljavanje. 

Federacija BiH dobila novi zakon o razvojačenim braniteljima

Nakon devet godina u Federaciji Bosne i Hercegovine na snagu će stupiti novi Zakon o razvojačenim braniteljima  i članovima njihovih obitelji po objavi u Službenim novinama FBiH. - Branitelji će po ovom Zakonu moći ostvariti ukupno 16 prava, među kojima je pravo na egzistencijalnu naknadu. Ostvariti je mogu razvojačeni branitelji koji su u stanju potrebe i koji imaju 57 godina života. Također, uvjet je da su najmanje 12 mjeseci bili sudionici u Oružanim snagama i koji su najmanje 12 mjeseci na birou, a nemaju drugih izvora financiranja.

Redovne mjesečne naknade za branitelje bez ikakvih primanja

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da su predstavnici branitelja dali veliki doprinos u izradi novog zakona o demobiliziranim braniteljima. ''Opredijelili smo se da ovo bude realan i prevodiv zakon. Svjesni činjenice da je proizveo probleme u proteklom razdoblju temeljito se pristupilo izradi svakog člana. Tako smo došli do usuglašenog teksta zakona'', rekao je Bukvarević.

Hrvatski vitez i heroj Širokobriježanin Jozo Tomić dobio spomenik u Biogradu na Moru

Danas 14. lipnja se navršilo točno 26 godina od četničkog napada na grad Biograd na Moru u kojem je život izgubilo pet osoba od kojih su troje bili pripadnici HV-a, a sedmoro osoba je ranjeno. Među poginulim osobama na žalost bio je i jedan Širokobriježanin, hrvatski vitez Jozo Tomić a dvojica Širokobriježana Dalibor Čović i Mladen Galić su u istom četničkom napadu ranjeni.

Razvojačeni dobivaju prava 1. srpnja, očekuje se 20 tisuća korisnika

Ako sve bude išlo po planu, razvojačeni branitelji i članovi njihovih obitelji od 1. srpnja mogu računati na ostvarivanje više prava koja proizlaze iz novog zakonskog rješenja koje je Vlada jučer na sjednici u Mostaru utvrdila i poslala po žurnom postupku u parlamentarnu procedurul, piše Večernji list BiH. Uz prijedlog zakona, Parlamentu Federacije bit će upućen i prijedlog rebalansa proračuna FBiH za 2019.

Prošao Prijedlog zakona o pravima branitelja: Dodatnih 50 milijuna KM na godišnjem nivou

Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Mostaru jednoglasno je usvojila Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branitelja, te ga po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru.

U međuvremenu na izradi je radila Radna grupa od 30 članova, među kojim su bili i predstavnici svih boračkih udruženja i organizacija u Federaciji BiH.

Braniteljski dodatak podijeljen na 3 kategorije

Predstavnici Vlade FBiH i udruga proisteklih iz rata rade na usklađivanju Zakona o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji. Zakon koji je Klub zastupnika Koalicije DF - GS predložio na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH neprovediv je zbog prevelikih financijskih izdvajanja. Za provedbu predloženog nacrta Zakona trebalo bi godišnje iz federalnog proračuna izdvojiti dodatnih 300 milijuna KM.

Priopćenje širokobrijeških branitelja povodom popisa organizatora otpora agresiji na BiH

Svjedoci smo kako je posljednjih nekoliko godina  jedno od pitanja  oko kojeg se  "lome koplja" pitanje izrade popisa organizatora otpora agresiji na BiH  s ciljem  uvođenja nove braniteljske kategorije nositelja "Medalje otpora" koja će imati posebna primanja, ali i privilegije iz toga prava. Glede ovog pitanja, na današnjem koordinacijskom sastanku  širokobrijeških braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Odbora za branitelje i ratne stradalnike, zauzet je  zajednički  stav o navedenom pitanju.

Pretplati se na RSS - Branitelji