Farme

Petorica kozara iz zapadne Hercegovine prepoznali potencijal u kozarstvu

Petorica kozlara iz zapadne Hercegovine, uvidjeli su da je to pozitvna priča koja može biti uspješna jer je na tržištu nedostatak kozijeg mlijeka, za razliku od kravljeg. A pri tom imaju i podršku relevantnih institucija. Četiri kozlara iz općine Grude te jedan iz Rakitna u općini Posušje, proizvođači su kvalitetnog kozjeg mlijeka po zahtjevnim standardima Europske unije.   Mario Prlić je predsjednik udruge “Alpina” u kojoj su još Vinko Dumančić, Jerko Biško, Ivica Tomas i Mate Glavota.

Prijatelji u Tomislavgradu pokreću mljekaru i mini siranu

Dvojica duvanjskih farmera, Branimir Vučemil iz Tomislavgrada – vlasnik Farme Vučemil i njegov kolega i prijatelj Berislav Šoljić iz Lipe – vlasnik Farme „Krivodol“, odlučili su pokrenuti mljekaru i mini-siranu u Stipanićima kraj Tomislavgrada.

Nakon što su se dokazali u uspješnome vođenju farmi mliječnih krava Simentalki  u Lipi, oni su hrabro iskoračili u nove poslovne vode. Zajedno imaju 160 grla goveda, (Farma Vučemil 40, a Farma Krivodol 120) i uskoro očekuju realizaciju njihove ideje.

Na farmi bivšeg načelnika Kupresa: Čuvajući ovce zarade 4.000 KM

Bračni par Nesiha i Amir mjesečno zarade četiri tisuće KM čuvajući stado od tisuću ovaca obiteljskog gospodarstva Romić-Kupres. Bivši načelnik općine Kupres Perica Romić zadovoljan je svojim pastirima koji izuzetno dobro obavljaju posao. Pored redovite plaće pastiri su prijavljeni na zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Priču koju donosi Srećko Stipović prenosi piše Tomislavcity.com. 

Uzgojio stado od 80 magaraca

BIHAĆ - Poljoprivrednik Izet Babić iz bihaćkog naselja Bugari jedini je uzgajivač magaraca na području Unsko-sanskog kantona i danas posjeduje stado od oko 80 grla.

Babić kaže da je na ideju da uzgaja magarce došao prije desetak godina, kada je započeo taj posao, nakon što je posjetio farme ovih životinja u Hrvatskoj.

Dodaje da je sve započeo s pet grla i da je s godinama brojno stanje svoga stada neprestano povećavao.

Počinje drugo godišnje istraživanje farmi u BiH

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u suradnji s entitetskim zavodima za statistiku, u prvoj polovini prosinc provest će statističko istraživanje iz oblasti poljoprivrede ''Godišnje istraživanje farmi 2018'', na području cijele države.  Drugu po redu anketu će provoditi akreditovani anketari Agencije, Federalnog zavoda za statistiku  i Republičkog zavoda za statistiku RS, na reprezentativnom uzorku od 10.551 slučajno odabranog obiteljskog poljoprivrednog gazdinstava.

S prijateljima imam farmu crnih svinja, a i u Rusiju sam ‘prošvercao’ nekoliko kulenova

Teren je neravan, izrovan, blatan, nimalo nalik sjaju moskovskog travnjaka na stadionu Lužnjiki. Nema ni reflektora, buke navijača, čuje se jedino – roktanje.  Samo tri dana nakon što je odigrao povijesno finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, Domagoj Vida probija se po oboru među crnim slavonskim svinjama na farmi nadomak Donjeg Miholjca. Nutka ih kukuruzom i lubenicama. Nepogrešivi stoper vatrenih dojmove iz Rusije slaže, naime, u rodnom mu gradu u Slavoniji.

Razmjeri štete ogromni: U požaru stradalo i do 10.000 svinja

Razmjeri štete koju je prouzročio požar koji je u četvrtak oko 18 sati izbio na Svinjogojskoj farmi PIK-a Vinkovci u Andrijaševcima na vinkovačkom području znat će se nakon obavljenog očevida, ali se neslužbeno doznaje kako se već sada može procijeniti da je šteta ogromna.  Iz Županijskog centra 112 Vukovar navode kako je gašenje požara, u kojem su sudjelovali pripadnici javne vatrogasne postrojbe Vinkovci te DVD-a Cerna i Ivankovo, trajalo do jutarnjih sati.

Marinko Džoić prepoznao biznis u uzgajanju divljih zečeva

Marinko Džoić iz Donje Mahale nije niti sanjao da će mu upravo nadimak Zec, koji je zapravo u Posavini zbog velikog broja istih imena i prezimena znak raspoznavanja, odrediti posao kojim će se ozbiljno početi baviti i biti po tome jedinstven u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH. Nakon poplavne 2014. godine, kada je posavska ravnica pretvorena u posavsko more, Marinko se počeo se baviti neobičnim poslom, uzgojem divljeg zeca i za svega tri godine postao jedini posavski i jedan od tri bh. uzgajivača.

Slovenija potiče razvoj malih farmi s 20 milijuna eura

LJUBLJANA - Slovenska vlada će potaknuti svoje male farme s oko 20 milijuna eura (23,67 milijuna američkih dolara) u sklopu razvojnih subvencija kako bi povećala njihovu konkurentnost i produktivnost.
Zamjenik premijera i ministar poljoprivrede Dejan Židan objavio je ovo nakon tjednog sastanka kabineta koji je održan u četvrtak.

Pretplati se na RSS - Farme