Finska

Imaju odličan mirovinski sustav i prosječnu plaću od 4830 eura, pa zašto Finci sve masovnije štrajkaju?

Na listama najsretnijih i najprosperitetnijih zemalja na svijetu, Finska je uvijek na samom vrhu, sa zdravom ravnotežom između posla i privatnog života. Pa ipak, i tako zadovoljnu, Finsku je zadnjih mjeseci pogodio niz štrajkova koji bi tvrtke mogao stajati pola milijarde eura izgubljenog prihoda. Obustave rada mogle bi utjecati na zdravstvene usluge, hitne službe, grijanje, snabdijevanje hranom.

Ide zima: Država u kojoj beskućnici dobiju stan

Dolaskom hladnijih dana sve više osoba traži zaštitu od hladnoće u prihvatnim centrima. Dok se Bosna i Hercegovina, ali i mnoge zemlje suočavaju s problemom beskućnika, u Finskoj ih je sve manje. Ekipa BHRT provjerila je možemo li primijeniti uspješan koncept Finske, ali i kako se trenutačno snalaze beskućnici u našoj zemlji. Bez krova nad glavom nije samo 62-godišnji diplomirani pravnik Antun Larma iz Sarajeva. Hladni dani natjerali su i Zorana Cerića da se privremeno smjesti u Gerontološki centar.

Finci su drugu godinu zaredom najsretniji narod na svijetu. U čemu je njihova tajna?

Finci su najsretniji narod na svijetu, pokazalo je globalno UN-ovo istraživanje o sreći provedeno u 156 zemalja.

Zanimljivo je da su Finci drugu godinu zaredom na prvom mjestu po pitanju sreće, a u prvih deset nalazi se svih pet nordijskih zemalja, dok u deset ulaze i Novozelanđani, Kanađani i Australci.

Finska migrantima daje 5.000 eura da napuste njihovu zemlju

Finske vlasti su povećale financijsku pomoć kako bi potakli veći broj migranata da napuste ovu skandinavsku zemlju.

Vlada je donijela odluku da udvostruči financijsku pomoć tražiteljima azila koji dobrovoljno napuste ovu zemlju.

Prema najnovijoj odluci, svaki migrant koji napusti Finsku dobit će 5.000 eura, dok je ranije taj iznos bio 2.500.

Migranti koji pristanu na ovu ponudu dobit će spomenuti iznos u gotovini ili kao subvenciju za životne namirnice i druge usluge.
 

Finska je gotovo u potpunosti riješila problem beskućnika

Beskućnika se nekako najviše sjećamo upravo za ovako hladnih i snježnih dana kakvi nas pogađaju proteklih tjedana. Unatoč mjerama koje se pokušavaju poduzeti kako bi se pomoglo ljudima bez krova nad glavom, i dalje liječimo samo simptome, dok bolest nezaustavljivo napreduje.

Koju god službenu brojku statistike pokazale, realno stanje zasigurno je puno gore. Nešto se po tom pitanju što prije treba učiniti, a ako već sami ne znamo kako, možda bismo se mogli ugledati na Finsku.

Finska svojim građanima svaki mjesec poklanja 560 eura, ovo su prvi rezultati eksperimenta

U siječnju 2017. Finska je počela nasumično odabranim građanima isplaćivati univerzalni temeljni dohodak. Dvije tisuće ljudi između 25 i 58 godina tako mjesečno primaju 560 eura, a pritom nemaju obvezu tražiti ili prihvatiti posao. Ako u međuvremenu i prihvate neki posao, nastavit će primati dohodak od države.

Pretplati se na RSS - Finska