Finska

Finska premijerka kod Milanovića, predsjednik joj ukazao na izrazito težak položaj Hrvata u BiH koji su konstantno žrtve preglasavanja

Predsjednik Zoran Milanović primio je na Pantovčaku predsjednicu Vlade Republike Finske Sannu Marin, nakon čega je visoka gošća otišla u Banske dvore, kod premijera Andreja Plenkovića
Prilikom posjete Pantovčaku finska premijerka Sanna Marin morala je koju minutu pričekati dolazak hrvatskog predsjednika pa je iskoristila priliku kako bi razgledala slike u Uredu predsjednika.

Finska ministrica u Zagrebu: Razumijemo interes Hrvatske za izbornim zakonom u BiH, uložiti još veće napore da se dođe do rješenja tog pitanja

Ministrica europskih poslova Republike Finske Tytti Tuppurainen, koja je u službenom posjetu Zagrebu, danas je za HRT rekla kako su ostali donekle iznenađeni stavom predsjednika RH Zorana Milanovića oko ulaska Finske u NATO, ali da razumiju zabrinutost koju je Hrvatska iskazala, te je poručila da treba pospješiti napore kako bi se došlo do rješenja reforme izbornog zakona u BiH.

Od jutros zavrnute slavine: Rusija zaustavila isporuke plina Finskoj

Rusija je zaustavila protok plina u Finsku, što je posljednja eskalacija spora sa Zapadom oko plaćanja energije. Ruski div Gazprom ranije je upozorio da će prekinuti opskrbu u subotu u 4 sata ujutro.

Finska je kasnije potvrdila da su sve isporuke zaustavljene, ali je rekla da neće biti problema za kupce.
 

'Finsku možemo izbrisati s lica zemlje za 10 sekundi, kikiriki država se ne bojimo. Zgazit ćemo ih kao smrdljive martine'

Moskva će poduzeti odgovarajuće mjere ako NATO razmjesti nuklearne snage i infrastrukturu u blizini granice s Rusijom, citirale su ruske novinske agencije zamjenika ministra vanjskih poslova Aleksandra Gruška u subotu.
"Bit će potrebno odgovoriti... poduzimanjem odgovarajućih mjera opreza kojima se osigurava odvraćanje", citirala je agencija Interfax Gruška. Moskva nema neprijateljske namjere prema Finskoj i Švedskoj te ne vidi "stvarne" razloge zašto bi se te dvije zemlje pridružile NATO-u, dodao je Gruško.

Finska odlučila: Želimo u NATO!

Finska je potvrdila da se želi priključiti NATO-u. Predsjednik Sauli Niinisto rekao je da se Finska, koja dijeli problematičnu prošlost i granicu dugu 1300 kilometara s Rusijom, mora prijaviti za članstvo u NATO-u, i to "bez odgode". U zajedničkoj izjavi s premijerkom Sannom Marin stoji: "Nadamo se da će koraci koji još moraju biti poduzeti kako bi se donijela ova odluka biti hitro riješeni u narednih par dana." Otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine, Finska je pojačala suradnju s NATO-om.

Rusija hitro reagirala na najavu Finske o mogućem ulasku u NATO? Rusko naoružanje se kreće prema granici s Finskom

Rusko naoružanje, uključujući raketne sustave, navodno je viđeno kako se kreće prema granici s Finskom. I to, tvrde strani mediji, svega nekoliko sati nakon što je Kremlj upozorio susjeda sa sjevera da ne ulazi u NATO

Svjetski mediji prenose videosnimku objavljenu na Twitteru, čija autentičnost nije potvrđena, a koja prikazuje dva ruska raketna sustava zemaljske obrane kako se kreću cestom na ruskoj strani granice koja vodi do Helsinkija.

Odluka koja bi mogla promijeniti svijet: Finska se za dva mjeseca sprema ući u NATO kako bi se zaštitila od ruske agresije, Moskva za 'rebalans'

Finska se do kraja lipnja priprema za potencijalno povijesnu odluku o kandidaturi za članstvo u NATO savezu radi odvraćanja ruske agresije, piše u nedjelju AFP. Finska, nordijska država sa 5,5 milijuna stanovnika, u vojnim se pitanjima tradicionalno držala po strani, dijelom kako bi ne bi provocirala svog istočnog susjeda, Rusiju, s kojom dijeli 1.300 kilometara dugu granicu.

Imaju odličan mirovinski sustav i prosječnu plaću od 4830 eura, pa zašto Finci sve masovnije štrajkaju?

Na listama najsretnijih i najprosperitetnijih zemalja na svijetu, Finska je uvijek na samom vrhu, sa zdravom ravnotežom između posla i privatnog života. Pa ipak, i tako zadovoljnu, Finsku je zadnjih mjeseci pogodio niz štrajkova koji bi tvrtke mogao stajati pola milijarde eura izgubljenog prihoda. Obustave rada mogle bi utjecati na zdravstvene usluge, hitne službe, grijanje, snabdijevanje hranom.

Ide zima: Država u kojoj beskućnici dobiju stan

Dolaskom hladnijih dana sve više osoba traži zaštitu od hladnoće u prihvatnim centrima. Dok se Bosna i Hercegovina, ali i mnoge zemlje suočavaju s problemom beskućnika, u Finskoj ih je sve manje. Ekipa BHRT provjerila je možemo li primijeniti uspješan koncept Finske, ali i kako se trenutačno snalaze beskućnici u našoj zemlji. Bez krova nad glavom nije samo 62-godišnji diplomirani pravnik Antun Larma iz Sarajeva. Hladni dani natjerali su i Zorana Cerića da se privremeno smjesti u Gerontološki centar.

Pretplati se na RSS - Finska