Gorivo

Ministarstvo trgovine FBiH primilo zahtjeve za povećanje cijene goriva

Kako je iz Ministarstva trgovine FBiH potvrđeno, na njihovu adresu već stižu zahtjevi za promjenom cijena goriva

Nakon što su porasle cijene nafte na svjetskim tržištima poslije dogovora Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera da produže postojeći sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za dodatnih mjesec dana, u protekla dva dana su stigli zahtjevi za povećanjem cijene goriva i u Federaciji BiH.

 

Bez obzira na svjetsko tržište, u BiH najniža cijena litre goriva može biti 1,23 KM

Najniža cijena litre goriva u Bosni i Hercegovini može biti 1,23 KM, i to pod uvjetom da je prodavači daju - besplatno. Naime, toliko vlasnika benzinske crpke, odnosno trgovca naftnim prerađevinama, trenutačno košta nabava litre benzina 95, piše Večernji list BiH.  

Vlada ograničila marže trgovicima nafte, umjesto 0,50 KM zarada može biti 0,25 po litri goriva

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da je Vlada danas donijela odluku kojom je propisala maksimalne dopuštene marže u trgovini naftnim derivatima, a što u konačnici znači smanjenje cijena nafte u FBiH.

U zadnje vrijeme dogodio se radikalan pad cijena nafte na svjetskom tržištu, a cijene su na brojnim srpkama u FBiH ostale iste, jer su pojedini trgovci ignorirali svjetsko tržište. Dio benzinskih crpki prijavljivao je čak veoma visoke cijene i izuzetno visoku maržu koja je dostizala i 0,50 KM po litru.
 

Jeftinije gorivo u FBiH

Obavijesti o smanjenju cijena nafte pristižu u Federalno ministarstvo trgovine, potvrđeno je agenciji Patria. “Obavijesti o smanjenju pristižu u Ministarstvo. Ne mogu reći da je to masivan broj, ali ih ima solidan broj. Još od prošlog tjedna cijene nafte se u prosjeku snižavaju za 5 feninga. Cijena dizela je od 2.21 do 2.23 i niža je u odnosu na petak”, kažu iz Ministarstva.
 

Na većini benzinskih crpki u FBiH jeftinije gorivo od pet do 14 feninga

Na većini benzinskih crpki u Federaciji BiH gorivo je pojeftinilo od početka ovog tjedna. Ovo je bilo očekivano nakon što je smanjena nabavna cijena benzinskih i dizelskih goriva u veleprodajnom skladištu u Podlugovima.

Cijena dizela snižena je između 10 i 14 feninga i kreće se od 2,06 KM do 2,26 KM po litru, objavljeno je na službenoj aplikaciji Federalnog ministarstva trgovine koja pruža informacije o trenutnim cijenama goriva na benzinskim u BiH.

 

Gorivo može pojeftiniti do 10 feninga

Cijena nafte na svjetskom tržištu u proteklih par tjedana pala je za petnaestak procenata, što je bh. distributerima dalo prostor da naftne derivate pojeftine za pet do deset feninga. Rekao je to izvor Nezavisnih novina, upućen u kretanja na tržištu energenata, koji dodaje da u prilog njegovim tvrdnjama ide i činjenica da su prije nekoliko dana snižene cijene na benzinskim pumpama u Hrvatskoj. "Pazite, sigurno je da će se naši distributeri pravdati da imaju zalihe goriva kupljenog po ranijim nabavnim cijenama.

Bez velike pompe i tiho po džepu: Poskupljuje nam gorivo

Gorivo u Bosni i Hercegovini ponovo je poskupjelo, objavio je Dnevni avaz navodeći kako su posljednjih dana pojedine benzinske crpke digle cijenu nafte za pet pfeninga. Milenko Bošković, predsjednik Udruženja naftnih derivata Privredne komore Federacije BiH, za Avaz je rekao da je trenutno najskuplji benzin super 98, a trenutno košta 2,46 maraka po litru.

Cijene nafte na svjetskom nivou padaju, na bh. crpkama nema promjena

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošlog tjedna su potonule više od pet posto, što je njihov najveći tjedni pad još od srpnja, ali to vozačima u BiH ne znači apsolutno ništa, jer kod nas do korekcije cjenovnika niti je došlo niti je u planu.

Po podatcima objavljenim na portalu Vanjskotrgovinske komore BiH, na početku ovoga tjedna naftni derivati nisu pojeftinili ni fening u odnosu na prošlu - benzin 95 košta 2,27, za litar benzina 98 potrebno izdvojiti 2,37, a dizel je 2,32 KM.

 

Gorivo u FBiH neće poskupjeti

Dobre vijesti stižu iz Ministarstva trgovine FBiH, odakle su za Dnevni avaz potvrdili da bh. građani nemaju razloga za zabrinutost te da nisu zaprimili obavijesti o promjeni cijena goriva. Naime, vozači u Bosni i Hercegovini opravdano su bili zabrinuti da bi njihove ionako plitke novčanike, nakon napada na postrojenja jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte u Saudijskoj Arabiji, mogla pogoditi nova poskupljenja goriva na benzinskim crpkama u našoj zemlji.

Pretplati se na RSS - Gorivo