Gorivo

Padaju cijene goriva u FBiH

Federalnom ministarstvu trgovine od početka ovog mjeseca zaprimljeno je oko 400 zahtjeva za snižavanje cijena i dizela i benzina za pet do deset feninga po litri, rečeno je Feni u ovom ministarstvu. U Federaciji BiH ima 690 benzinskih crpki. Cijene se formiraju slobodno. 

U Hrvatskoj gorivo znatno pojeftinilo: Ovo je najveći pad cijene od 2015.!

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječno litra benzinskih goriva od jutros košta 9,997 (dan ranije koštala je 10,413). Dizelska goriva prosječno koštaju 9,516 kuna (jučer 9,813). 

Znatno je pala i cijena plinskog ulja i to na prosječno 5,03 kune, dok je autoplin najmanje pojeftinio, na 4,426.

 

Dizel je za tri i po godine i bez trošarina poskupio za više od pola marke

Cijene benzina i dizela u Federaciji BiH su od 1. siječnja 2019. godine u postepenom rastu, a razlika u cijenama je više od 10 feninga. Od siječnja 2016. godine do danas ta razlika za dizel je 50 feninga!

Ukoliko se u obzir uzme vremenski raspon od veljače 2018. godine, kada su uvedene trošarine, možemo zaključiti da su cijene goriva u posljednjih 14 mjeseci u prosjeku porasle za 20 feninga.

Zašto je poskupilo gorivo u FBiH?

Poremećaj na svjetskom tržištu nafte uvjetovao je poskupljenje goriva i u Federaciji Bosne i Hercegovine, prosječno za pet do deset feninga po litru, u zavisnosti od derivata.  To je za Fenu potvrdila pomoćnica Federalnog ministra trgovine Merima Maslo, napominjući da kretanje cijena diktira više faktora budući da je Bosna i Hercegovina uvoznik naftnih derivata.

Već u prošlom tjednu dizel je poskupio i koštao 2,36 KM, a narasla je i cijela benzina 98 - na 2,36 KM

Gorivo u BiH je u proteklom tjednu u odnosu na tjedan ranije bilo skuplje i do 10 pfeninga po litru, objavile su Nezavisne novine navodeći kako nam za utjehu može biti činjenica da na početku ovog tjedna nije došlo do novih korekcija, ali vozači strahuju da će se to ubrzo dogoditi.

Najavljeno poskupljenje

Hoće li se mijenjati cijena goriva u BiH?

Milenko Bošković iz Udruge prometnika naftnih prerađevina FBiH kazao je za Avaz da je teško prognozirati koliko bi poskupljenje goriva moglo biti, ali je siguran da će doći do promjene cijena. ''U Hrvatskoj je gorivo poskupjelo i prije nego što je cijena nafte porasla na svjetskom tržištu. U FBiH i dalje imamo zaokruživanje cijena na pet feninga. Kada bi to bilo ukinuto, cijene bi sigurno bile niže. Ipak, realno je da će doći do poskupljenja.

Padaju cijene sirove nafte, na potezu vlasnici benzinskih crpki

Novi jaki val pojeftinjenja sirove nafte morao bi se uskoro odraziti i na bh. tržište, poručuju borci za zaštitu potrošača. Barel nafte pao je na oko 63 dolara, što je znatno manje nego sredinom ovog mjeseca, kada mu je cijena bila 71 dolar, dok je početkom listopada koštao čak 86 dolara. "S obzirom na kretanje, odnosno pojeftinjenje nafte na svjetskom tržištu, očekivano bi bilo sniženje u nadolazežem razdoblju i na domaćem tržištu", kazali su za "Nezavisne" iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Realno je očekivati da cijena goriva u BiH pojeftini za 30 pfeninga, no hoće li tako biti!?

Iako je barel nafte na svjetskom tržištu pojeftinio za 20 dolara to za distributere goriva u Bosni I Hercegovini nije dovoljno da se upuste u značajnije pojeftinjenje ili snižavanje cijena naftnih derivata. Očigledno je da cijene goriva na bh benzinskim crpkama ne prate niti blizu kretanje cijena ovog energenta na svjetskim tržištima.

Cijena nafte u slobodnom padu, velike zalihe bi gorivo trebale značajno pojeftiniti!?

Cijena sirove nafte na svjetskim tržištima pada već 12 dana zaredom, a samo u srijedu na azijskim tržištima pojeftinila je sedam posto u danu. Barelom nafte trguje se po 55 dolara u SAD-u, a ranije prognoze analitičara o barelu nafte skupljem od sto dolara sada se čine kao dobra šala

Glavni razlog pada cijena nafte na svjetskoj razini jako je velika popunjenost zaliha, koju i dalje prati velika proizvodnja ključnih igrača iz OPEC-a: Saudijske Arabije, Iraka, Irana, Kuvajta, Libije, Nigerije i ostalih.

Pretplati se na RSS - Gorivo