Gorivo

Gorivo će u BiH poskupjeti već za tjedan dana?

Cijene nafte na svjetskoj burzi već su narasle za deset posto nakon napada dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, a posljedice ovih događaja u BiH će se tek osjetiti, moguće već za sedam dana, upozoravaju analitičari. U Ministarstvu trgovine FBiH jučer su za Dnevni avaz kazali da distributeri proteklih dana nisu upućivali zahtjeve za povećanje  cijena goriva na benzinskim crpkama u Federaciji. No, to ne znači da ih neće biti.

Očekuje se pad cijena goriva u BiH

Cijene nafte na svjetskom tržištu pale su za više od 4,5 posto i na najnižoj su razini u posljednjih sedam mjeseci. Na benzinskim crpkama u Hrvatskoj već je počelo snižavanje cijena goriva. A pad cijena goriva očekuje se i na benzinskim crpkama u našoj zemlji, najavili su iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH. Ovo je za BHRT potvrdio Milenka Boškovića, predsjednika Udruženja naftnih derivata Gospodarske komore FBiH. 

Tvrtka iz Čitluka s ciljem zaštite potrošača izradila aplikaciju za cijene goriva u FBiH

S ciljem dodatne zaštite potrošača Federalno ministarstvo trgovine je izradilo poseban sustav o cijenama motornih goriva na svim benzinskim crpkama u Federaciji BiH. 

Ovim projektom će se pokrenuti aplikacija za android mobilne uređaje na kojima će biti dostupan popis svih pumpi koje prodaju motorna goriva sa svim cijenama, te će se posebno istaknuti benzinske crpke s najnižim cijenama, piše ITbase.ba. 

Padaju cijene goriva u FBiH

Federalnom ministarstvu trgovine od početka ovog mjeseca zaprimljeno je oko 400 zahtjeva za snižavanje cijena i dizela i benzina za pet do deset feninga po litri, rečeno je Feni u ovom ministarstvu. U Federaciji BiH ima 690 benzinskih crpki. Cijene se formiraju slobodno. 

U Hrvatskoj gorivo znatno pojeftinilo: Ovo je najveći pad cijene od 2015.!

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječno litra benzinskih goriva od jutros košta 9,997 (dan ranije koštala je 10,413). Dizelska goriva prosječno koštaju 9,516 kuna (jučer 9,813). 

Znatno je pala i cijena plinskog ulja i to na prosječno 5,03 kune, dok je autoplin najmanje pojeftinio, na 4,426.

 

Dizel je za tri i po godine i bez trošarina poskupio za više od pola marke

Cijene benzina i dizela u Federaciji BiH su od 1. siječnja 2019. godine u postepenom rastu, a razlika u cijenama je više od 10 feninga. Od siječnja 2016. godine do danas ta razlika za dizel je 50 feninga!

Ukoliko se u obzir uzme vremenski raspon od veljače 2018. godine, kada su uvedene trošarine, možemo zaključiti da su cijene goriva u posljednjih 14 mjeseci u prosjeku porasle za 20 feninga.

Zašto je poskupilo gorivo u FBiH?

Poremećaj na svjetskom tržištu nafte uvjetovao je poskupljenje goriva i u Federaciji Bosne i Hercegovine, prosječno za pet do deset feninga po litru, u zavisnosti od derivata.  To je za Fenu potvrdila pomoćnica Federalnog ministra trgovine Merima Maslo, napominjući da kretanje cijena diktira više faktora budući da je Bosna i Hercegovina uvoznik naftnih derivata.

Već u prošlom tjednu dizel je poskupio i koštao 2,36 KM, a narasla je i cijela benzina 98 - na 2,36 KM

Gorivo u BiH je u proteklom tjednu u odnosu na tjedan ranije bilo skuplje i do 10 pfeninga po litru, objavile su Nezavisne novine navodeći kako nam za utjehu može biti činjenica da na početku ovog tjedna nije došlo do novih korekcija, ali vozači strahuju da će se to ubrzo dogoditi.

Najavljeno poskupljenje

Hoće li se mijenjati cijena goriva u BiH?

Milenko Bošković iz Udruge prometnika naftnih prerađevina FBiH kazao je za Avaz da je teško prognozirati koliko bi poskupljenje goriva moglo biti, ali je siguran da će doći do promjene cijena. ''U Hrvatskoj je gorivo poskupjelo i prije nego što je cijena nafte porasla na svjetskom tržištu. U FBiH i dalje imamo zaokruživanje cijena na pet feninga. Kada bi to bilo ukinuto, cijene bi sigurno bile niže. Ipak, realno je da će doći do poskupljenja.

Pretplati se na RSS - Gorivo