Granična policija

Granična policija traži 1.304 radnika

Novim pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Granična policija BiH iskazala je potrebu za zapošljavanjem 1.304 policajca, a kako su naveli, osnovni razlozi za to su migrantska kriza i povećanje prekograničnog prometa osoba za preko 25 posto u posljednih pet godina. U obrazloženju novog pravilnika, ističe se kako je na međunarodnim zračnim lukama promet u BiH povećan blizu 70 posto, kao i broj vozila, koji bilježi rast od 40 posto, pišu Nezavisne novine.  

Policajci na granicama BiH za tri dana dočekali i ispratili više od 100.000 ljudi

Granični policajci Bosne i Hercegovine protekla tri dana dočekali su i ispratili čak više od stotinu tisuča ljudi na granicama u našoj zemlji, što je rezultat ukidanja mjera samoizolacije za bh. državljane koji ulaze u BiH.

Kako nam je potvrdila glasnogovornica GP BiH Franka Vican, na ulazu u BiH evidentirane su 56.933 osobe, dok su iz naše zemlje u protekla tri dana izašle 46.184 osobe.

Granična policija uspostavlja sustav za kontrolu i evidentiranje motornih vozila

Granična policija BiH u 2019. godini planira projekt uspostavljanja sustava za kontrolu i evidentiranje motornih vozila na graničnim prijelazima. Nadogradnja aplikacije kojom će biti vršeno automatsko čitanje registracijskih tablica na graničnim prelazima u potpunosti će uskladiti granične provjere u BiH sa standardima policijskih agencija zemalja EU. Direktor Granične policije BiH Zoran Galić precizira u intervjuu Srni da je projekt u fazi izbora izvođača i da će biti realiziran na svim graničnim prelazima. 

U busu iz Neuma otkriveni Turci s krivotvorenim dokumentima

Službenici Postrojbe granične policije Brod 23.10. lišili su slobode C.E. (1991.) i A.E. (1994.) koji su prilikom graničnih provjera dali na uvid i pokušali izaći iz Bosne i Hercegovine s krivotvorenim osobnim iskaznicama Bugarske. Daljnim operativnim radom utvrđeno je da se radi o državljanima Republike Turske. 

Traktorom švercao Armani, Hugo Boss i Tommy Hilfiger odjeću

Službenici Jedinice granične policije Bijeljina u srijedu su prilikom nadzora granice u graničnom pojasu na području Bijeljine spriječili su krijumčarenje veće količine tekstilne robe zaštićenih robnih marki ''Armani'', ''Hugo Boss'', ''Tommy Hilfiger'' i drugih, priopćeno je iz GPBiH. Robu su, traktorom sa prikolicom, iz Republike Srbije pokušali prokrijumčariti u Bosnu i Hercegovinu G.T. (1965.) i M.P. (1995.), državljani Srbije.

Zatražen hitan premještaj policajaca iz drugih agencija u GP BiH

Problem ilegalnih migranata u BiH mogao bi eskalirati. Naime, i uz sve poduzete mjere, krajem travnja i početkom svibnja 2018. primjetan je značajan porast broja ilegalnih prelazaka i pokušaja prelazaka državne granice, upozoravaju iz Granične policije BiH. ''Evidentno je da se povećava broj ilegalnih migranata i da se iz dana u dan problem usložnjava.

Zoran Galić izabran za direktora Granične policije BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je Zorana Galića za direktora i Fahrudina Halača za zamjenika direktora Granične policije BiH. Za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH imenovan je Mirsad Vilić, a za njegove zamjenike Ivica Bošnjak i Ranko Vuković. Istovremeno je Đuro Knežević imenovan za zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu.

Pretplati se na RSS - Granična policija