Investicije

Milijarda KM stranih direktnih investicija nedosanjani san

Najavljivana milijarda KM direktnih stranih investicija u Bosni i Hercegovini u 2019. godini nije ni izbliza ostvarena.

Iako su takva očekivanja opetovano ponavljana, posebno iz Agencije za promociju stranih investicija BiH, i iako je tijekom godine razvoj upućivao da će čarobna brojka možda biti dostignuta, prošlogodišnji saldo stranih ulaganja zaustavio se tek na 699 milijuna KM.

Veliki skok izravnih stranih investicija u BiH: Do kraja godine milijarda?

Prema podacima Centralne banke BiH u okviru tijekova izravnih stranih investicija za razdoblje od siječnja do lipnja 2019, izravne strane investicije su iznosile 650,1 milijuna KM ili 332,4 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 53,6% u odnosu na isto razdoblje 2018.godine, piše Indikator.ba. Direktor FIPA Gordan Milinić ističe kako je ovo značajna novost kad se uzme u obzir da su i 2018. i 2017. godina bile među najboljim po iznosu stranih investicija u posljednjih desetak godina (blizu 800 milijuna KM godišnje).

Zvuči nemoguće: Hrvatska po investicijama u BiH ispred Njemačke i Austrije

Investitori iz Hrvatske u 2018. bili su na drugom mjestu po stranim investicijama u Bosni i Hercegovini, a ista ta pozicija hrvatskim investitorima pripada po ukupnim dosadašnjim ulaganjima u susjednu zemlju, proistječe iz podataka što ih je u ponedjeljak objavila Središnja banka BiH

Prema statistici izravnih stranih investicija za 2018., one su u BiH dosegnule 783 milijuna konveritiblnih maraka, odnosno 400 milijuna eura ili 2,3 posto BDP-a.

U FBiH tijekom 2018. uloženo više od pola milijarde KM, Austrija i Hrvatska prednjače

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu, između ostalog, usvojila izvještaj o radu Vijeća za strane investitore u Federaciji BiH za 2018. godinu. Naime, u BiH je tijekom 2018. godine uloženo 777 milijuna KM, ot tog iznosa više od 73 posto odnosi se na FBiH.

Time je u FBiH tijekom 2018. godine uloženo 567 milijuna konvertibilnih maraka.

 

Hrvatska zanimljiva multinacionalnom divu: 17 milijuna eura vrijedna investicija u Svetoj Nedelji

Hrvatska postaje sve interesantnije tržište za logističke tvrtke, kako one domaće, tako i za multinacionalne divove.

Najnoviji primjer je 17 milijuna eura vrijedna investicija austrijskog Gebrüder Weissa u njihov novi logistički centar u Svetoj Nedelji u neposrednoj blizini Zagreba. Kako pojašnjava Barbara Bujačić, direktorica tvrtke Gebrüder Weiss Hrvatska, nova lokacija zamijenit će postojeću lokaciju u zagrebačkom Jankomiru, a očekivano dovršenje je do kraja 2019. godine. 

Politička nestabilnost u BiH odbija milijarde maraka stranih investicija

Oko 71 posto anketiranih poduzetnika, koji su članovi Vijeća za strane investicije, smatra kako je poslovno okruženje u BiH nepredvidivo, što izaziva negativan učinak za privlačenje stranih investicija, piše Večernji list BiH. To je rezultat istraživanja koje je Vijeće za strane investicije u BiH iznijelo u svojoj publikaciji pod nazivom “Poslovni barometar u BiH” i koja je nedavno prezentirana svim relevantnim tijelima bh. vlasti. 

Njemačka tvrtka dio proizvodnje prebacuje u BiH: Posao za 100 radnika!

Vlasnik njemačke kompanije HIK GmbH, Berthold Brentrup, na inicijativu svojih radnika iz Hrustova u Sanskom Mostu, odlučio je dio proizvodnje prebaciti u Bosnu i Hercegovinu, piše BiznisInfo.

U ožujku 2018. osnovao je tvrtku “HIK – SM” d.o.o., sa sjedištem u ulici Prvomajska bb u Sanskom Mostu, koja bi u siječnju naredne godine trebala početi proizvodnju, a do 2020. planirano je zapošljavanje 100 ljudi.

Strani investitori žele ulagati u Hercegovinu, ali ih koči komplicirana administracija

Centar za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP) Mostar, u suradnji s Agencijom za unaprjeđenje stranih investicija (FIPA) u BiH, organizirali su danas na "Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2018." gospodarsku konferenciju "Investicijski potencijali Hercegovine".

Cilj konferencije bio je da se domaćim i stranim investitorima predstave investicijske prilike i potencijali regije Hercegovine te promoviranje Hercegovine kao ulagačke destinacije.

Direktna strana ulaganja u BiH u 2017. godini 758,4 milijuna KM

Prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja za 2017. godinu iznose 758,4 mil KM (387,8 mil EUR), što predstavlja povećanje od 57,3% u odnosu na 2016. 

- Ovo je značajan porast, s obzirom da je posljednjih godina u BiH uglavnom bilježen pad priljeva stranih ulaganja - priopćeno je iz Agencije za strana ulaganja BiH (FIPA). 

 

Pretplati se na RSS - Investicije