Ivan Đikić

Đikić: 'Zbog omikrona imamo pozitivni optimizam. Na jesen ćemo živjeti kao i prije - s prehladama, gripama ali i i COVID-om'

'Bit će važno da ovo ljeto pređemo u fazu opreznog turizma i za Hrvatsku će biti važno da se cijepimo radi turista, a jesen i zima će biti vrijeme kad ćemo živjeti kao i prije s prehladama, gripama i COVID-om', tvrdi Đikić

Je li pandemiji kraj, je li omikron spas, trebamo li koronu tretirati kao gripu, sve su to pitanja za jednog od naših najcjenjenijih znanstvenika kojeg ste zadnjih dvije godine uglavnom gledali preko Skypea, ali doktor Ivan Đikić bio je gostu u studiju RTL Direkta. 

Đikić: ‘Veći dio populacije će s omikronom steći dodatni prirodni imunitet‘

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju II u Frankfurtu, rekao je za HRT-ov portal kako vjeruje da je omikron danas dominantna varijanta koronavirusa u Hrvatskoj, kao i da će, gledajući na dugi rok, veći dio populacije u susretu s omikronom steći dodatni prirodni imunitet, što zajedno s cijepljenjem omogućava optimistični pogled na pandemiju nakon proljeća.

Đikić potvrdio da se omikron širi 2,5 puta brže od delte, ali i otkrio ono što svi čekamo

-Točno je, omikron se širi čak 2,5 puta brže od delta varijante koronavirusa. Međutim, pozitivna stvar je da ima blaže simptome, više zahvaća gornji dio respiratornog trakta ne pluća i to omogućava brže širenje kroz populaciju, a manji napor na zdravstveni sustav. U zemljama gdje je manje cijepljenih tamo su teže kliničke slike i puno veća opterećenost samog sustava, izjavio je za BHRT Ivan Đikić, molekularni biolog.

Đikić: Ovaj val će trajati puno duže i vjerojatno će se spojiti s petim na zimu

Hrvatska danas bilježi najveći broj novozaraženih koronavirusom od početka pandemije. U posljednja 24 sata je 6310 novih slučajeva, a udio pozitivnih u testiranima iznosi gotovo 44 posto.

Prof. dr. sc. Ivan Đikić, molekularni biolog sa Sveučilišta Goethe, komentirao je za HRT situaciju.

'Ne znamo kakva vrsta gripe će doći, moramo biti oprezni. Laucove izjave su neodgovorne, nepotvrđene i opasne!'

Znanstvenik Ivan Đikić komentirao je trenutno epidemiološko stanje, proces cijepljenja te uvođenju obveznih covid potvrda u zdravstvenom sustavu. Govorio je i dolasku četvrtog vala pandemije te koliko je važno cijepljenje

“Procijepljenost od oko 50 posto će pomoći, ali ne dovoljno. Nove varijante kao što je delta, brže se šire i na neki način neutraliziraju taj zaštitni učinak cijepljenja ako je mali, a mali broj je oko 50 posto”, rekao je Đikić za N1.

Četvrti val pandemije ne može se spriječiti, Đikić upozorava i preporučuje

Četvrti val pandemije koronavirusa prouzročen delta sojem već je počeo i ne može se spriječiti, ali se može učinkovitije kontrolirati kako bi se smanjio broj zaraženih i umrlih, ocijenio je hrvatski znanstvenik i molekularni biolog Ivan Đikić.

U intervju kojega je u utorak objavio sarajevski list Dnevni avaz, Đikić je ocijenio kako nema mjesta opuštanju jer su se u velikim problemima našle i zemlje koje su uspjele cijepiti više od polovice stanovništva poput Velike Britanije, Španjolske i Portugala.

Ljeto će biti opasnije ako se ne pripreme stroge mjere, u Hrvatsku ne treba puštati ljude koji nisu cijepljeni

Znanstvenik Ivan Đikić gostovao je u Dnevniku N1 televizije. Svaka procijepljenost populacije je velika prednost, rekao je pa prokomentirao vijest da su Pfizer i BioNTech zatražili odobrenje za cijepljenje adolescenata u dobi od 12 do 15 godina.

Manja je šansa da ćete imati duboku trombozu od cijepljenja AstraZenecom, nego ako putujete iz Europe za Australiju

Ivan Đikić, znanstvenik, komentirao je cijepljenje AstraZenecom, nuspojave koje izaziva, ali i druga cjepiva Pfizer i Moderna

I sam se Đikić cijepio se AstraZenecom i kazao kako je imao male nuspojave, malo crvenilo i bolove u ramenu i malu vrućicu samo jednu večer.

Vjerojatnost za ugrušak je 0,00043 posto i Đikić napominje da je to zanemarivo malo.

Vjerujem da ćemo do kraja godine sa cjepivom i lijekovima koji stižu imati sigurnu budućnost i kontrolu nad virusom

Ovo je bila dinamična i vrlo teška godina za sve ljude širom svijeta. U toj godini smo naučili da je najvažnije vjerovati znanosti i da svaka igra ili omalovažavanje opasnosti dovodi do gubitaka života, ekonomije, gospodarstva i, na kraju, sreće i zadovoljstva životom, rekao je u razgovoru za “BHT1 uživo” cijenjeni hrvatski mikrobiolog Ivan Đikić.

Pretplati se na RSS - Ivan Đikić