Izvoz mesa

Turska priprema novi tender za uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine

Turska priprema novi tender za uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nakon sastanka sa turskim ministrom poljoprivrede Bekirom Pakdemirlijem u Sarajevu. 

Šarović je u izjavi za BHRT nakon sastanka kazao kako je nužno da parlamenti dvije zemlje ratifificiraju nedavno potpisani ugovor o slobodnoj trgovini kako bi se ponovo pokrenuo izvoz mesa u ovu zemlju koji je neko vrijeme u zastoju. 

Piletina iz BiH od danas može u EU

Početkom ove godine Europska komisija stavila je Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Europsku uniju, ali do sada on nije bio moguć. Međutim, prema informacijama koje su nam dali domaći proizvođači, od danas firme iz BiH službeno mogu krenuti sa izvozom u zemlje EU.

Procedure

Bosni i Hercegovini odobren izvoz pilećeg mesa u Europsku uniju

Kako saznaje Klix.ba iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, EUropska komisija je na današnjoj sjednici stavila Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u EUropsku uniju. Saznajemo da bi u narednim danima Ured za veterinarstvo BiH trebao izvršiti popis kompanija koji će biti uvršteni na listu izvoza pilećeg mesa za EU.

 

Oko 1.000 bh. obitelji sudjeluje u povećanju izvoza mesa u Tursku

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić susreli su se danas sa Özgürom Güvenom, zamjenikom generalnog direktora Poljoprivredne kreditne zadruge Turske.

Federalni ministri i predstavnik turske poljoprivredne kreditne zadruge, zajedno sa načelnikom općine Kalesija Seadom Džafićem, obišli su potencijalnu lokaciju za izgradnju pogona na kojem će se vršiti prihvat, klanje stoke i pakovanje, a koja se nalazi na području Kalesije.

Šarović: Ove godine može se izvesti od 7.000 do 8.000 tona mesa

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Mirko Šarović uvjeren je da BiH u ovoj godini može ostvariti izvoz od 7.000 do 8.000 tona mesa, jer je to sada njen realni kapacitet. Prema njegovim procjenama, ako bi bio nastavljen kontinuitet, BiH bi, vjerovatno, mogla plasirati i 10.000 do 15.000 tona mesa. Iznoseći podatke o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH sa svijetom u prošloj godini, Šarović je naveo da je BiH, osim izvoza u Tursku, 2017.

Odblokiran izvoz mesa u Tursku, izvozni objekt kompanije Bajra skinut s liste

Izvoz mesa u Tursku odblokiran je krajem siječnja, a umjesto izvoznog objekta kompanije Bajra, koji je skinut sa liste zbog prošlogodišnje neispravne pošiljke mesa, sklopljeni su aranžmani sa drugim izvoznicima. 

Ovo je na upit novinara portala Indikator.ba kazao Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Pretplati se na RSS - Izvoz mesa