Koronavirus

Koronavirus presudio Germanwingsu

Njemački avioprijevoznik Lufthansa odlučilo je ugasiti Germanwings, niskobudžetnog avioprijevoznika u svojem vlasništvu, piše Guardian.

Germanwingsu presudila je aktualna pandemija koronavirusa, koja bi mogla uzrokovati kraj i nekoliko većih avioprijevoznika s obzirom na žestinu udara s kojom se suočava cijela industrija.

Faza 2 u Hrvatskoj: Nastavi li se usporavati prodor korone, značajnije popuštanje mjera uskoro

Samo nekoliko dana zaredom nešto bolje “korona statistike” u europskim žarištima epidemije, prvenstveno u Italiji i Španjolskoj, bilo je dovoljno da pripreme za takozvanu “fazu 2”, odnosno da planovi pojedinih država za postupno ublažavanje restriktivnih protuepidemioloških mjera postanu politička i medijska top tema na Starom kontinentu.

Nove spoznaje o koronavirusu, za zaštitu je najvažnija jedna stvar

Većina bolesnika je starije životne dobi, ali četiri do pet su srednje ili mlađe dobi, pa treba biti jasno da ne obolijevaju samo stariji.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić izjavila je u subotu da su zadnjih dana znanstvenici došli do novih spoznaja o Covidu-19, a u časopisu “Science” objavljeno je da je socijalna distanca presudna za sprječavanje širenja zaraze.

Broj preminulih od koronavirusa u BiH porastao na 23, u nedjelju dva smrtna ishoda

Broj osoba preminulih od posljedica koronavirusa u nedjelju je u Bosni i Hercegovini porastao na 23 nakon što su tijekom dana dva smrtna ishoda zabilježena u Sarajevu i Bihaću.

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez izjavio je na konferenciji za novinare da je u Bihaću preminula starija žena, dok je ravnateljica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović rekla da je u tome gradu zabilježen još jedan smrtni slučaj.
 

Prvi slučaj koronavirusa u Livnu: Zaražen pripadnik Oružanih snaga BiH

Prvi slučaj koronavirusa zabilježen je i u Livnu, a radi se o pripadniku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, potvrdila je za Klix.ba direktorica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a Diana Mamić.

"'Radi se o muškoj osobi od 52 godine, koji je pripadnik oružanih snaga BiH'', kazala je Mamić.

 

Prvi slučajevi pozitivnih na koronu u Makarskoj i Imotskom

Novih 29 osoba pozitivno je na koronavirus na području Splitsko-dalmatinske županije. Tu je vijest nešto iza 13 sati u priopćenju odaslanom medijima objavio županijski Stožer civilne zaštite.

Od novooboljelih iz Splita je 14 osoba, iz Solina šest, iz Dugopolja tri, a iz Marine, Hrvaca, Dugog Rata, Makarske, Imotskog i Kaštela po jedna osoba. Uglavnom se radi o oboljelim osobama u samoizolaciji koji su bili u kontaktu s ranije potvrđeno oboljelima.
 

Šef najrespektabilnijeg centra za zarazne bolesti: 'Reći ću vam što je najjače oružje protiv Covida-19'

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), američka federalna agencija za javno zdravstvo, bila je vodeća institucija koja je proteklih desetljeća branila građane SAD-a od zaraznih patogena - 2009. godine bila je zadužena za epidemiju virusa H1N1, dok je 2014. godine vodila suzbijanje krize koju je izazvala ebola.

No, u jeku najveće pandemije u proteklih 100 godina, ta je agencija bila neočekivano odsutna posljednjih tjedana, onih tijekom kojih je SAD po ukupnom broju zaraženih postao svjetski epicentar koronavirusa.

Blizina zaraženih koronom opasnija je nego diranje stvari nakon njih

Manje koronavirusa u organizmu - lakši tijek bolesti! Naime, kako vrijeme prolazi, tako znanstvenici raspolažu sa sve više podatka o tome kako se ponaša i što nam radi koronavirus, koji je globalno zagorčao život ljudima. Istraživanja, pa i ovo novo, govore da bi nedvojbeno upravo društveno distanciranje moglo ublažiti tijek bolesti zaraženih.

Tvrdi se da manje virusa u tijelu na početku zaraze znači i blažu bolest jer se organizam tada lakše bori protiv Covida-19.

U Kini ozdravilo 92 posto oboljelih od koronavirusa

U Kini je 92 posto ljudi oboljelih od virusa korona ozdravilo, pri čemu se taj broj povećava posljednjih nedelja, izjavio je službeni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jazarevič. "Od 81.000 slučajeva zaraženih virusom korona, više od 74.000 osoba se oporavilo, odnosno 92 posto, i otpušteno je iz bolnice. Taj broj nastavlja da raste posljednjih tjedana", rekao je on.

Pretplati se na RSS - Koronavirus