Koronavirus

Kako je Srbija postala novo svjetsko žarište Covida

Unatoč tome što je dostupno više vrsta cjepiva, program cijepljenja u Srbiji zastao je pošto je cijepljeno nešto više od 40 posto od sedam milijuna stanovnika.

Srbija ima u prosjeku više od 6500 zaraženih na dan u zadnja dva tjedna, po podacima AFP-a, što je stopa zaraze od gotovo 93,5 na 100.000 stanovnika, daleko najviše u svijetu.

Premda su nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima i socijalno distanciranje obvezni, to se slabo ili nikako kontrolira. Poštivanje pravila stvar je individualnog izbora.

Današnji korona izvještaj za Zapadnohercegovačku županiju

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirane su 32 osobe, od čega je troje retestiranih.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12:00 sati, registrirane su četiri novozaražene osobe na prisustvo koronavirusa iz Gruda dvije (jedna muška i jedna ženska), Širokog Brijega jedna ženska te Ljubuškog jedna muška osoba.

Današnji korona izvještaj za Zapadnohercegovačku županiju

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano je 85 osoba, od čega je pet osoba retestirano.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12:00 sati, registrirano je 16 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa iz Širokog Brijega 11 (pet muških i šest ženskih), Gruda četiri (troje muških i jedna ženska) te Ljubuškog jedna ženska osoba.

Sveukupan broj zaraženih koronom u Zapadnohercegovačkoj županiji spao ispod 150 osoba

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano je 88 osoba, od čega 11 retestirano.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12:00 sati, registrirano je 14 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa iz Širokog Brijega osam (troje muških i pet ženskih), Ljubuškog pet (četvero muških i jedna ženska) te Posušja jedna muška osoba.

I danas veliki broj novozaraženih, još se Grude drže ispod 100

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano je 128 osoba, od čega su tri osobe retestirane.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12:00 sati, registrirano je 78 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa, iz Širokog Brijega 32 (13 muških i 19 ženskih), Ljubuškog 22(devet muških i 13 ženskih), Posušja 18 (deset muških i osam ženskih) te Gruda šest (dvoje muških i četiri ženske) osobe.

Što treba znati o delta soju koji je odgodio kraj pandemije

Upravo kada se počeo nazirati kraj pandemije koronavirusa, u Indiji se pojavio njegov delta soj, koji se širi svijetom. Tvrdi se kako je mnogo zarazniji od drugih sojeva, ali puno toga o njemu još nije poznato. Delta soj je dvostruka genetska mutacija koronavirusa u njegovom površinskom proteinu - E484Q i L452R, a što označava točan položaj genoma. Ostali poznati sojevi, koje je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također nazvala po slovima iz grčkog alfabeta, imaju pojedinačne mutacije.

Čeka li nas nakon turističke sezone novi val zaraze? Evo što na to kaže poznati hrvatski epidemiolog

Epidemiolog Branko Kolarić komentirao je jutros za N1 aktualnu epidemiološku situaciju, a govoreći o restrikcijama u domovima za starije i nemoćne rekao je da se ide za tim da se najstarijim i najbolesnijim korisnicima u stacionarima ukine ograničenje posjeta od 15 minuta, ako je posjetitelj cijepljen.

Današnji izvještaj: Osam puta više oporavljenih od novozaraženih osoba u ŽZH

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirane 72 osobe, od čega 20 retestirano.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12:00 sati, registrirano je 7 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa iz Gruda 2 (1 muška i 1 ženska), Ljubuškog 3 muških te Posušja 2 muške osobe.

Od prisustva koronavirusa oporavilo se 57 osoba, iz Širokog Brijega 14, Gruda 19, Ljubuškog 21, Posušja 3.                  

I dalje opada broj zaraženih koronom u Zapadnohercegovačkoj županiji

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirane 122 osobe, od čega 14 retestirano.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12:00 sati, registrirana je 31 novozaražena osoba na prisustvo koronavirusa iz Širokog Brijega 9 (6 muških i 3 ženske), Ljubuškog 10 (3 muških i 7 ženskih), Gruda 7 (4 muških i 3 ženske) te Posušja  5 (2 muških i 3  ženske) osobe.

Dva iznenađujuća simptoma mogu ukazivati na covid-19 u početnoj fazi

Ignoriranje ovih simptoma moglo bi biti fatalno, kažu stručnjaci.

Iznenadni umor s naglim padom trombocita u krvi također je simptom covida-19 u početnim fazama, dok se temperatura i kratak dah razvijaju kasnije, smatra se.

Prema medicinskim stručnjacima, ako se zanemaruju, ovi početni simptomi mogu imati fatalni ishod, piše TimesOfIndia.
 

Pretplati se na RSS - Koronavirus