Koronavirus

Testirano svega 11 osoba, 5 nalaza pozitivno

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirano je 11 osoba, od čega je 1 osoba retestirana.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 5 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa, iz Širokog Brijega 4 (3 muške i 1 ženska) te Posušja 1 muška osoba.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od COVID-19 preminula je ženska osoba iz Ljubuškog 1941. godište.

Nova mutacija ubrzala je širenje koronavirusa i učinila ga zaraznijim

Virus koji uzrokuje covid-19 nije isti soj kao onaj koji se prvi put pojavio u Kini. Nova studija pokazuje da se virus malo izmijenio i postao zarazniji za ljude. U usporedbi s izvornim sojem, ljudi zaraženi novim sojem - nazvanim 614G - imaju veća virusna opterećenja u nosu i grlu, iako izgleda da nisu bolesniji. No, oni su puno zarazniji za druge.

U BiH i dalje dvije trećine građana nije za obveznu imunizaciju

Iako je Federacija BiH najavila da se krajem prvog ili početkom drugog tromjesečja sljedeće godine očekuje distribucija 800 tisuća cjepiva protiv COVID-19, a entitet RS najavio nabavu 1.200.000 doza ruskog cjepiva, teško je procijeniti koliko građana BiH će biti spremno na imunizaciju, piše Klix.ba.

U svijetu broj zaraženih koronavirusom na pragu 50 milijuna

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu u nedjelju je na pragu 50 milijuna, a najpogođenija regija je Europa koja je prestigla Latinsku Ameriku. U svijetu je trenutno 49,975.746 zaraženih, podaci su Sveučilišta John Hopkins. Najviše zaraženih imaju Sjedinjene Države, gotovo deset milijuna, a potom Indija, Brazil i Rusija. Sjedinjene Države s oko 20 posto slučajeva globalno, suočavaju se s velikim porastom zaraženih te u zadnjih tjedan dana imaju prosjek iznad sto tisuća novozaraženih dnevno.

U zadnja 24 sata 72 pozitivna nalaza na koronu iz Zapadnohercegovačke županije

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirano je 108 osoba, od čega je 11 retestiranih.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirane su 72 novozaražene osobe na prisustvo koronavirusa, iz Širokog Brijega 17 (11 muških i  6 ženskih), Ljubuškog 29 (18 muških i  11 ženskih), Gruda 18 (12 muških i 6 ženskih) te Posušja 8 (4 muške i  4 ženske) osobe.  

Koronavirus u Bosni i Hercegovini: 1.922 novozaraženih od 5.255 testiranih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini potvrđena su 1.922 nova slučaja zaraze koronavirusom, od rekordnih 5.255 testiranih uzoraka. U odnosu na dan ranije, broj uzoraka je veći za 736, a zaraženih je 145 više. Preminule su 43 osobe.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 3.704 uzorka, od kojih su 1.262 pozitivna na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u svim županijama u Federaciji BiH.

Europom nezaustavljivo hara korona; sve veći broj država u karanteni, širi se i val prosvjeda

Neke europske zemlje, teško pogođene drugim valom epidemije koronavirusa koji je u svijetu pokosio više od 1,2 milijuna ljudi, uvode u ponedjeljak nove mjere, ne tako stroge kao proljetos, primjerice Njemačka i Belgija, unatoč sve većem otporu građana

Epidemija ne štedi nikoga, pa nije poštedjela ni čelnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa koji je objavio u nedjelju da je bio u doticaju s osobom pozitivnom na koronavirus te mora u karantenu. Dodao je da se osjeća dobro i nema simptoma.

BiH: Oporavilo se 28.083 pacijenta

U Bosni i Hercegovini do danas potvrđeno je 50.090 slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 315.265 osoba. Prema pregledu epidemiološkog stanja koje dostavlja Ministarstvo civilnih poslova BiH, preminulo je 1.234 osoba, a oporavljeno je 28.083, dok je broj aktivnih slučajeva 20.773. Od toga, u Republici Srpskoj je potvrđenih 17.846 slučajeva, testirano je 103.396, a preminulo je 416 osoba. 

Austrijski istraživači otkrili koje mjere protiv koronavirusa su zaista efikasne

Od nošenja maski od "lockdowna" - austrijski stručnjaci su istražili koje su to mjere zaista efikasne u borbi protiv koronavirusa. Međunarodni tim na čelu sa Peterom Klimekom tvrdi da je najbolja "pametna kombinacija mjera".

Klimek i njegov tim okupljen oko Znanstvenog centra iz Beča (CSH) ispitali su 4.500 mjera koje su zemlje širom svijeta uvodile od siječnja do svibnja 2020. S obzirom da je Austrija pred drugim "lockdownom", Klimek je za Kleine Zeitung objasnio koje mjere su zaista efikasne.

Što sad možete učiniti da se zaštitite od koronavirusa?

Prilično je jasno da se koronavirusa još neko vrijeme nećemo riješiti, a stiže hladnije vrijeme u kojem se, upozoravaju stručnjaci, covid lakše širi.

Zagazili smo u jesen, temperature su se spustile i sve se više krećemo u zatvorenim prostorima, što pogoduje širenju koronavirusa, a još uvijek nemamo idealan odgovor na zaustavljanje virusa. Još uvijek se postavljaju pitanja o broju testiranja, ali i njihovoj točnosti.

Pretplati se na RSS - Koronavirus