Koronavirus

Novih 11 zaraženih u Tešnju, u Sarajevu nakon dužeg vremena potvrđen slučaj koronavirusa

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 259 uzoraka na koronavirus od čega je potvrđeno novih 12 pozitivnih slučajeva, potvrdila je za Klix.ba direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Kako je precizirala, od 12 novih slučajeva konstatiranih na području Federacije BiH, 11 ih je iz Tešnja, a jedno iz Sarajeva.
 

Koronavirus se sve više širi Tešnjom, registrirano 19 novozaraženih osoba

U posljednja 24 sata u laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu testirano je 225 uzoraka na koronavirus, a potvrđeno je 19 pozitivnih rezultata.

Svih 19 novozaraženih osoba je iz Tešnja, gradu koji je posljednjih dana postao najveće žarište u cijeloj BiH.

U Tešnju je do danas registrirano ukupno 52 slučaja zaraze, a tvrtka "Koža-komerc" je postala novi klaster. Svih 80 zaposlenika te kompanije je od 23. svibnja u samoizolaciji.

Ukupno 18 zaraženih u FBiH u posljednja 24 sata, u Hercegovini već danima nema novih pozitivnih

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata u Federaciji BiH testirano je 579 uzoraka i potvrđeno je 18 novih slučajeva COVID-19.
Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom (Tešanj 14) i Tuzlanskom kantonu (Tuzla 4).

Na području Federacije BiH do sada je ukupno testirano 35.520 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 1.042 osobe.
 

U Federaciji BiH danas nema novozaraženih koronavirusom

U posljednja 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine nije registriran niti slučaj koronavirusa, što znači da je u cijeloj zemlji danas zabilježeno svega pet slučajeva koji su prijavljeni u Republici Srpskoj.
U protekla 24 sata u FBiH testirano je 280 uzoraka od kojih niti jedan na svu sreću nije pozitivan. Također, na području Federacije BiH do sada su testirana 34.602 uzorka,priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Više od 1000 testiranih samo 4 nalaza pozitivna u FBiH

U protekla 24 sata na korona virus u FBiH testirana su 1.092 uzorka, od čega je četvoro novozaraženih, kazao je na konferenciji za medije Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva. Do sada su ukupno testirana 31.804 uzorka, a korona virus je potvrđen kod 1.012 osoba.

 

Riješili jednu od najvećih pandemijskih dvojbi, sad napokon znamo štite li maske od širenja virusa

Testovi na hrčcima pokazali su da korištenje zaštitnih maski bitno smanjuje širenje koronavirusa, objavili su u nedjelju znanstvenici sveučilišta u Hong Kongu.

Riječ je o jednom od prvih istraživanja koja proučavaju može li nošenje maski spriječiti nositelje koronavirusa - bilo da imaju ili nemaju simptome - da zaraze druge osobe.

Pod vodstvom profesora Yuen Kwok-yunga, priznatog stručnjaka za koronavirus, znanstvenici su stavili kaveze s prethodno zaraženim hrčcima blizu kaveza zdravih hrčaka.
 

Pretplati se na RSS - Koronavirus