Krediti

Vjerovali ili ne: Banka u Danskoj daje stambene kredite bez kamata

Jedna banka u Danskoj je napravila do jučer nešto nezamislivo – ponudili su stambene kredite bez kamata. 
Njemački Der Spiegel prenosi da je Nordea Bank Abp objavila da je ponudila kredite za kupovinu nekretnina s kamatom od 0 (nula) posto. 
Ponuda s fiksnom ratom otplate nudi se na 20 godina. Na primjer, za hipotekarni kredit u trajanju od 30 godina kamata bi bila tek 0,5 odsto. 

Građani u mikorokreditnim organizacijama zaduženi sa 464 milijuna KM!

Građani Federacije BiH u mikrokreditnim organizacijama zaduženi su sa 464,5 milijuna KM! Kako je objavila Agencija za bankarstvo FBiH (FBA) u najnovijoj informaciji o stanju u ovome sektoru, zaključno sa 31. ožujkom ove godine, neto krediti mikrokreditnih fondacija iznose 326,5 milijuna KM, dok se na mikrokreditna društva odnosi 138 milijuna KM.

Od stresa zbog tuđih kredita do sada umrlo 35 jamaca u BiH

Jamci su svojedobno bili jedna od najčešće spominjanih kategorija stanovništva u medijima. Potom je priča o korisnicima kredita obračunatih u švicarskim francima u drugi plan gurnula problem velikog broja građana BiH koji vraćaju tuđe kredite. U međuvremenu se dosta toga promijenilo. Donesen je Zakon o zaštiti jamaca u FBiH, a u RS-u je izmijenjen Zakon o bankama. Osim toga, poučeni lošim iskustvima, kako svojim tako i onim koji su doživjeli drugi građani, educirali su se o tome što je jamstvo, kakve to posljedice nosi.

Kredite podižu da kupe dva metra drva, ali i za lijek koji košta 50 KM

Zaduživanje građana BiH kod banaka i mikrokreditnih organizacija ne posustaje. Građani i dalje najviše dižu kredite i pozajmice koje uglavnom koriste za krpanje rupa u kućnim proračunima, piše Večernji list BiH. Posljednji podaci Centralne banke BiH pokazuju da su, zaključno s ožujkom, stanovništvu bile plasirane ukupno 9,4 milijarde KM, od čega se više od 7 milijardi KM odnosi na nenamjenske kredite. Usporedbe radi, svaki građanin BiH je, u odnosu na 2013., lani bio zaduženiji za čak 600 KM.

Svaki bh građanin dužan 2675 KM, za 5 godina dug porastao 600 KM

Posljednji podaci Centralne banke BiH pokazuju da su, zaključno s ožujkom ove godine, sektoru stanovništva bile plasirane ukupno 9,4 milijarde KM, od čega se više od sedam milijardi KM odnosi na nenamjenske kredite, piše Večernji list BiH Usporedbe radi, svaki građanin BiH je, u odnosu na 2013., lani bio zaduženiji za čak 600 KM. Prema podacima Centralne banke BiH, prije pola desetljeća kreditna zaduženost po stanovniku iznosila je 2010, a u ožujku ove godine 2675 KM. 

Banke prave “watch listu” s imenima klijenata koji neuredno vraćaju kredite

Iako su neke banke takvu praksu odavno uspostavile, sad je prema odluci Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine svaka komercijalna banka dužna uvesti takozvanu watch listu, sustav u kojem će se nalaziti lista dužnika koji se nalaze u skupini takozvanih rizičnih, zaduženih klijenata, piše Večernji list BiH.  

Dužnost banke

"Loši" krediti u Bosni i Hercegovini pali na 8,77 posto

Nekvalitetni krediti i njihovo sudjelovanje u ukupnim kreditima bilježe kontinuirani pad u protekle dvije godine, a prema privremenim podacima za kraj 2018. godine, nekvalitetni krediti su iznosili 1,70 milijardi KM. Udio nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima iznosio je 8,77%. 

Ovo je u intervjuu za web stranicu udruženja ekonomista SWOT kazao Senad Softić, guverner Centralne banke BiH 

 

Obiteljima s više djece država treba pomoći otplaćivati kredit

Obiteljima s troje djece država će osam godina pomoći plaćati kredit.” Nažalost, ova prva rečenica, koja lijepo zvuči, nije vezana za Bosnu i Hercegovinu, nego za susjednu Hrvatsku, piše Večernji list BiH. Naime, Hrvatska već sada ima Zakon o društveno poticanoj stanogradnji i daje subvencije za stambene kredite na pet godina. 

U FBiH u mikrokreditnim organizacijama građani imaju 433. mil. KM kredita

Mikrokreditne organizacije za većinu građana posljednja su opcija za zaduženje. Brojne afere koje su obilježile ovaj sektor prije nekoliko godina, visoke kamate i troškovi kredita glavni su razlog zašto građani, kada god mogu, zaobilaze ovaj sektor, piše Večernji list BiH. Ipak, sudeći prema podacima koje ima Agencija za bankarstvo Federacije BiH, mikrokreditne organizacije u ovome entitetu i dalje uspješno posluju. Barem većina njih. 

Skoro svaki 10. kredit je “loš”

Zaključno s 30. rujna sad već prošle, 2018. godine, “loši” krediti imali su udio od 9,4 posto i iznosili su ukupno 1,79 mlrd. KM. To je povećanje u odnosu na prethodno tromjesečje 2018., kada su “loši” krediti iznosili 1,75 mlrd. KM i imali udio od 9,3 posto, piše Večernji list BiH. To je bilo prvo njihovo povećanje nakon pada osam uzastopnih tromjesečja. Rezerviranja za nekvalitetnu aktivu na kraju rujna 2018. iznosila su 1,5 mlrd. KM i bila su manja za oko 2,7 posto nego u prvom polugodištu 2017. godine.  

Pretplati se na RSS - Krediti