Kupres

Proslavu nije pokvarilo ni kišno vrijeme: Obiteljski dan na Kupresu

Drugi Obiteljski dan u Bosni i Hercegovini, koji je organiziralo Vijeće za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uz suorganizaciju župe Svete Obitelji u Kupresu i Udruge Kupreški kosci, svečano je proslavljen u nedjelju, 28. srpnja 2019. u prepunoj župnoj crkvi Svete Obitelji u Kupresu. Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Ovim Misnim slavljem obilježena je i obljetnica posvete župne crkve Svete Obitelji koju je 28. srpnja 2013.

Ovoga vikenda tradicionalni 'Dan kosidbe na Kupresu'

U organizaciji Javne ustanove za kulturu "Hrvatski dom" Kupres 6. i 7. srpnja bit će održana tradicionalna manifestacija "Dan kosidbe na Kupresu 2019". U okviru manifestacije planirano je održavanje etno festivala "Moj Ivane", viteško natjecanje kosaca te natjecanje u tradicijskim sportskim vještinama. Prvog dana planirano je prvenstvo lovačkih udruga Hercegbosanske županije na Stolinu vrilu te malonogometni turnir na Kupreškom polju. 
 

Nakon 1000 Ivana, ovoga ljeta na Kupresu će se okupit 1000 obitelji

U nedjelju, 28. srpnja, Kupres, u kojem se nalazi prekrasna crkva Sv. Obitelji, će biti domaćin velike proslave Dana obitelji. Uz središnje misno slavlje koje će predvoditi kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, Biskupska konferencija BiH, Župa Svete Obitelji s Kupresa i udruga Kupreški kosci, u suradnji s raseljenim Kuprešacima i prijateljima ovog kraja, organiziraju raznolik cjelodnevni program.

U kupreškom lovištu naseljava se njemački tetrijeb

Šumsko gospodarsko društvo Hercegbosanske šume pokrenulo je projekt nabavke malog tetrijeba ruževca iz Savezne Republike Njemačke i njegovog naseljavanja u lovište Hrbljine – Kujača kod Kupresa. Planirano je naseljavanje dvadeset koka i deset pijetlova tetrijeba malog. Radi se o ptičjoj vrsti koja je do 60-ih godina prošlog stoljeća bila prisutna na lovištu kod Kupresa.

U Kupresu zabrana ispaše stoke do prvog otkosa

Načelnik općine Kupres Milan Raštegorac u utorak je donio rješenje kojim se na području općine zabranjuje bilo kakvo napasivanje stoke od 10. svibnja ove godine u poljima, te na svim obradivim površina sve do skidanja prvog otkosa. Kako su za Fenu kazali iz Službe za gospodarstvo općine Kupres, zabrana ne vrijedi za pašnjake gdje se vrše svake godine redovite paše stoke s onima koji sklope ugovor s općinom te ono počinje ovih dana i traje do listopada ove godine.

Kupres dobio novi hotel, cilj produljiti turističku sezonu na cijelu godinu

Kupres je bogatiji za još jedan hotel, a vlasnik poznatoga SRC Adria-Ski Zvonko Bagarić proširio je svoje kapacitete i ponudu koja neće biti bazirana isključivo na zimskom turizmu. Riječ je o hotelu Jezero čije smo nastajanje pratili za naših čestih posjeta Kupresu budući da se nalazi uz magistralni pravac Livno - Kupres. Prvo je niklo omanje jezero u koje se ulijeva i kroz njega protječe rječica Milač.

Upoznajte ove tri mlade djevojke Kuprešanke, Anamariju, Petru i Sunčanu koja se želi doseliti iz Splita

Pri spomenu općine Kupres, brojni će unutar granica Bosne i Hercegovine, ali i izvan nje na prvom mjestu pomisliti na zimu, snijeg i skijanje. Zbog tih razloga iz godine u godinu, Kupres je turistički sve posjećeniji. No, što ova općina ima osim zimskog turizma? Pitanje je na koje odgovor ipak ponajbolje znaju samo Kuprešaci pa uz vlastite poslove, zahvaljujući iznimnim prirodnim blagodatima i ljepotama, pronalaze različite načine za zabavu i opuštanje. 

Kupres: Šumarski i drvoprerađivački sektor ima budućnost u BiH

U organizaciji Hrvatskog drvnog klastera, u suorganizaciji Šumskog gospodarskog društva (ŠGD) Hercegbosanske šume i Gospodarske komore FBiH, u Kupresu je u započela dvodnevna konferencija "Budućnost šumarstva i prerade drva u Bosni i Hercegovini". Konferencija za cilj ima potaknuti šumarski i drvoprerađivački sektor u zemljama Jugoistočne Europe kroz unaprjeđenje poslovanja edukacijom kadrova, razmjenom znanja, primjenama novih tehnoloških, procesnih i ekonomskih rješenja te većim korištenjem sredstava iz EU fondova.

Snježna vijavica izazvala kilometarski zastoj kamiona na Kupreškom polju

Višesatni kilometarski zastoj kamiona i tegljača stvorio se u prijepodnevnim satima uslijed slabe vidljivosti uzrokovane snježnom vijavicom na magistralnoj prometnici M-16 Kupres - Šujica. Manja putnička vozila u to vrijeme uspijevala su se probiti do Kupresa odnosno Šujice, dok su teretna vozila čekala poboljšanje vremenskih prilika, doznaje se iz Policijske postaje Kupres. 

Pretplati se na RSS - Kupres