Kupus

Jedite ga svaki dan! 5 razloga zbog kojih je kupus kralj zime

Kupus je zeljasto povrće iz porodice krstašica, koje raste na kamenitim obalama Europe, a u prehrani se koristi od prethistorijskih vremena. Ljekovita su mu svojstva ogromna, pa se njegova konzumacija preporučuje tijekom cijele godine, a osobito tijekom zime.

Ako ste zabrinuti za svoj imunitet, jedite kiseli kupus! No, znate li kako ga ukiseliti?

Kupus je niskokalorično, a superhranjivo povrće, jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcija, kalija, magnezija), omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari (najpoznatiji je sulforafan) koje štite od raka.

Kupus je prava blagodat za imunitet i probavu, a prozvan je i antistresnim povrćem.

Naučite kiseliti kupus: Dulje će trajati ako ga poklopite vrećom

Da biste pripremili kiseli kupus, potrebno vam je 15 kg kupusa, 0,5 kg soli, šest lovorovih listova, žlica papra u zrnu, po želji jabuka ili komadići dunje radi žute boje.

U plastičnu bačvu složite red rezanoga kupusa, a zatim red soli. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom da prekrije kupus i hermetički zatvorite.

Prvo držite na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mjesec dana. Zatim ga premjestite na hladno mjesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne višoj od pet stupnjeva.

Pretplati se na RSS - Kupus