Mirovine

Reforma mirovinskog sustava: Zavod seli na trezor

Reforma mirovinskog sustava po novom Zakonu u FBiH je u tijeku. Ukoliko se ispune preduvjeti, Federalni zavod MIO trebao bi od početka 2020. godine preći na trezorsko poslovanje. ''Vlada je kao jamac isplate mirovina uzela na sebe da ako nema dovoljno sredstava za isplatu mirovina onda namiruje iz proračuna Federacije'', navodi Redžo Mehić, predsjednik Udruženja penzionera-umirovljenika FBiH.

U ponedjeljak umirovljenicima u FBiH povećane mirovine, najniža 371 KM, evo koliko će dobiti sa zaostacima

Umirovljenicima  u Federaciji BiH stiže povećanje primanja. Iznimka su oni s najvećim mirovinama, a povećanje će dobiti i oni koji su umirovljeni pod povoljnijim uvjetima. Iz Federalne udruge umirovljenika traže da vanredna povećanja mirovina budu što češća. Prvi svibanj je građanima, između ostalog, donio i veće račune za plin.

Isplata mirovina počinje u ponedjeljak 6. svibnja

Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO/PIO donio je odluku o usklađivanju mirovina u skladu s odredbama članka 79. Zakona o MIO.

Tom odlukom, sve mirovine s izuzetkom najviših i mirovina ostvarenih u 2019. godini, povećat će se za 3,5 posto s primjenom od 01.01.2019 godine.

Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su najniže i zajamčene mirovine ostvarene i u 2019. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.
 

Isplata mirovina 6. svibnja bit će uvećana za 3,5 posto a bit će isplaćena i razlika za prva tri mjeseca!

Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO/PIO donio je u utorak na telefonskoj sjednici odluku o usklađivanju mirovina u skladu s odredbama člana 79. Zakona o MIO/PIO.

Tom odlukom, sve mirovine s izuzetkom najviših i mirovina ostvarenih u 2019. godini, povećat će se za 3,5 posto s primjenom od 1. siječnja 2019. godine.

Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene mirovine ostvarene i u 2019. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.
 

Više od 193 tisuće umirovljenika danas dobiva više mirovine

Više od 193 tisuće umirovljenika, korisnika Zavoda MIO Federacije Bosne i Hercegovine, danas će dobiti više mirovine. Riječ je o izvanrednom povećanju minimalnih mirovina, o čemu je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela odluku u veljači, odnosno odmah po usvajanju proračuna za 2019. godinu, piše Večernji list BiH.  

Minimalne mirovine

Sutra isplata uvećanih mirovina

Isplata mirovina za mjesec veljaču 2019. godine počinje u utorak, 5. ožujka, odlučeno je na sjednicu Upravnog odbora Federalnog zavoda za MIO/PIO.  U skladu s odlukom Vlade Federacije od 22. veljače 2019., minimalne mirovine bit će povećane za 3,2 posto te će se, s dosadašnjih 348,06 maraka, iznos minimalne mirovine povećati na 359,20 maraka. 

Pretplati se na RSS - Mirovine