Mljekarstvo

BiH u 2018. povećala izvoz mlijeka, ali i dalje uvozimo 154 milijuna KM godišnje

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u sUradnji sa USAID/Sweden Farma II projektom, danas je u Sarajevu prezentirala vanjskotrgovinjsku razmjenu BiH za sektore mlijeka i peradarstva.
Prema analizama, izvoz u sektoru mljekarstva u 2018. bilježi značajan porast u odnosu na 2017. godinu (12,8 miliJUna KM ili 17%), uz napomenu da istovremeno raste i uvoz. 
 

Delegacija Vlade FBiH u posjetu Livnu, data podrška razvoju mljekarstva

Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i raseljenih osoba i izbjeglica Šemsudin Dedić i Edin Ramić borave danas u  Livnu gdje su posjetili mljekare "Puđa" i "Orman". Cilj današnjeg posjeta Livnu delegacije  Federalne vlade je podrška privrednicima tog kraja. - Kada je u pitanju poljoprivreda, mljekarstvo je sigurno grana koja je u Federaciji najrazvijenija i upravo zato, s pravom, dobija najveću podršku države - kazao je premijer Novalić nakon obilaska mljekara.

Mljekara Pađeni šire proizvodnju: U planu plasiranje do 4 milijuna litara mlijeka na tržište

Mljekara Pađeni svake godine proširuje proizvodnju, a u ovoj godini planiraju da na tržište plasiraju od 3 do 4 milijuna litara mlijeka, rečeno je na sastanku načelnik općine Rogatica Milorada Jagodića sa direktorom i vlasnikom poduzeća Pađeni iz Bileće Nenadom Vukojem, priopćeno je na sajtu općine Rogatice. 

'Hrvatska je 2013. imala 67 tisuća proizvođača mlijeka, a danas je došla na samo sedam tisuća'

Predsjednik udruge Nezavisnih hrvatskih seljaka (NHS) Mato Mlinarić rekao je u petak kako na hrvatskome poljoprivrednom tržištu vlada veliki nered zbog neprovođenja zakonske regulative te neučinkoviti sustava kontrole i inspekcija

Hrvatska je prije pet godina imala 67 tisuća proizvođača mlijeka, a danas je došla na samo sedam tisuća, što je dovelo do toga da se u trgovačkim centrima ne prodaje domaće, nego uvozno mlijeko sumnjive i loše kvalitete, rekao je Mlinarić na konferenciji za novinare. 

Hrvatski mljekari dvije godine ne pamte tako dobre cijene otkupa

Otkupne cijene mlijeka u EU i Hrvatskoj kontinuirano rastu kroz cijelu 2017. i obaraju rekorde u posljednje dvije godine. Prema posljednjim podacima Milk Market Observatory od ovog tjedna, otkupne cijene su u studenom na razini EU dosegnule 37,57 eura za 100 kilograma, najviše u dvije godine, te rast od čak 25% u odnosu na isto vrijeme lani. Prosječna otkupna cijena mlijeka na razini svih članica EU bila je u studenom veća za 5,73 eura za 100 kilograma.

Zbog ukidanja kvota

Najskuplji hrvatski sir za kojim luduje Ujedinjeno Kraljevstvo

Nakon što se Ivan Gligora povukao iz operativnog vođenja obiteljske tvrtke Sirana Gligora, tvrtku i poslovanje vodi njegov sin Šime, diplomirani inženjer agronomije.

Šime Gligora 2005. godine završio je studij na Agronomskom fakultetu, smjer mljekarstvo, i odmah se priključio ocu u radu ili, bolje reći, nastavio raditi, jer je od najranijeg djetinjstva veliki dio vremena vezan uz proizvodnju sira.

Pretplati se na RSS - Mljekarstvo