MMF

Iznenađujuće: MMF srezao ovogodišnju procjenu rasta BDP BiH na 2,8 posto

Međunarodni montarni fond procjenjuje da će ekonomski rast u Bosni i Hercegovini u 2021. godini biti 2,8 posto, objavila je ova međunarodna financijska institucija u najnovijem ouutlooku objavljenom danas.

Za 2022. godinu bh. ekonomiji predviđa se rast od 3,2 posto, a u periodu do 2026. prosječan rast od 3 posto.

MMF je na ovaj način snizio ovogodišnje prognoze rasta u odnosu na procjene iz travnja ove godine, kada je previđao rast BDP-a BiH od 3,5 posto.
 

Počinju pregovori o novom aranžmanu s MMF-om

Europski čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održat će sutra sastanak s predstavnicima BiH u vezi sa zastojem u provođenju reformi, a jedna od tema će biti u vezi s uvjetima za novi aranžman s ovom međunarodnom financijskom organizacijom. Kako je rečeno "Nezavisnim", svi čekaju ishod tog sastanka, a postoje očekivanja, mada, kako nam je rečeno, neosnovana, da bi MMF mogao odustati od uvjeta koji su postavljeni pred BiH kako bi bio odobren novi produženi aranžman. 

BiH će od MMF-a tražiti milijardu KM kredita?!

Bosna i Hercegovina trebala bi već početkom listopada krenuti u pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom kreditnom aranžmanu. Za razliku od prethodnih godina i putovanja u Ameriku, ovoga puta pregovori će se zbog pandemije koronavirusa voditi online.

Nema reformi
Posljednji aranžman s MMF-om BiH, odnosno njeni entiteti kao krajnji korisnici sredstava, potpisali su 9. rujna 2016. godine. BiH je tada odobreno 543,5 milijuna eura (1,07 milijardi KM). 

Prema prognozama MMF-a BiH će se u regiji najsporije oporaviti od ekonomskih posljedica korona krize

Prema prognozama MMF-a sve države u Europi kao posljedica pandemije koronavirusa  doživjeti  će snažan pad BDP-a pa tako I Bosna i Hercegovina kojoj se predviđa pad po stopi od 5 posto. Ali ako govorimo o oporavku prema prognozi MMF-a, bh. ekonomija će naredne godine rasti za 3,5 posto što nas svrstava u red onih koji će se najkasnije ili najdulje oporavljati od ekonomskih posljedica pandemije u našoj regiji.

Danas bi konačno trebalo biti deblokirano 330 milijuna MMF-ovog kredita

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH trebalo bi biti deblokirano 330 milijuna eura MMF-ovog kredita, potvrdio je za Klix.ba predsjedavajući Zoran Tegeltija.

On je kazao da je jučer prijedlog odluke proslijedio ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i da postoji šansa da će danas konačno biti postignut dogovor o raspodjeli novca koji duže od mjesec stoji u Centralnoj banci BiH.

MMF uplatio 330 milijuna eura

Međunarodni monetarni fond (MMF) uplatio je u srijedu poslijepodne u tri odvojene tranše na račun Centralne banke 330 milijuna eura BiH za borbu protiv pandemije koronavirusa, saznaje "Avaz". Ova informacija potvrđena je iz Centralne banke BiH. 

Novac je uplaćen po ranijem dogovoru i odluci Izvršnog odbora MMF-a u Washingtonu. 
 

329 milijuna eura nije dovoljno: MMF savjetuje traženje donacija

Čeka nas pad, pogoršanje vanjskih računa i treba nam donatorska pomoć, sažetak je pisma Međunarodnog monetarnog fonda nakon što nam je ta financijska institucija odobrila 329 milijuna eura zajma. MMF navodi kako se ''očekuje se da će uticaj pandemije biti znatan i uzrokovati rapidno pogoršanje na vanjskim računima'' Bosne i Hercegovine. 

Nakon suzbijanja pandemije trebao bi uslijediti snažan i brz oporavak, već dogodine veliki porast od 5,8 posto

Pandemija koronavirusa dovela je do golemih poremećaja u globalnom gospodarstvu. Zbog prekida globalnih trgovinskih veza i blokade brojnih djelatnosti na pomolu je najveća recesija u posljednjih stotinjak godina. Nema sumnje da će većina gospodarskih sektora u postojećim okolnostima pretrpjeti gubitke, ali ima i onih koji će profitirati

 

Bosna i Hercegovina želi novi aranžman sa MMF-om

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi što prije usvojiti proračun za 2020. godinu i zatražiti nastavak postojećeg aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), te raščistiti put za novi ugovor sa međunarodnim zajmodavcem, priopćeno je iz Vijeća.

Izjava Vijeća objavljena je u četvrtak, nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH, Andrewa Jewela.

Pretplati se na RSS - MMF