Mogherini

U Bruxellesu održan sastanak čelnika zapadnog Balkana

Na poziv visoke predstavnice Europske unije i potpredsjednice Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić  prisustvovao je danas u Bruxellesu sastanku čelnika zapadnog Balkana. Tijekom obraćanja, predsjedavajući Zvizdić je istaknuo značaj kontinuiteta dijaloga i rekao da su regionalna suradnja i međusobno povjerenje ključni za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa, privlačenje stranih investicija, očuvanje stabilnosti i unapređenje procesa pomirenja.

Mogherini: Kosovo mora hitno povući odluke

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini komentirala je odluku Vlade Kosova da uvede carinu od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije. "Današnja odluka Vlade Kosova da poveća carinu na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije za 100 % predstavlja kršenje CEFTA ugovora i slova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske Unije i Kosova. Ova odluka dodatno pogoršava situaciju koja je uslijedila inicijalnim uvođenjem carinskih tarifa od 10 posto prošli tjedan.

Zakon o trošarinama omogućit će izgradnju modernih autocesta i nova radna mjesta

Usvajanje izmjena i dopuna paketa zakona o trošarinama u Zastupničkom domu BiH važno je postignuće - kaže se u izjavi visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federice Mogherini i komesara Johanesa Hahna, o usvajanju reformskog zakona o trošarinama u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.  - Ova odluka će dati novi poticaj reformama koje su potrebne kako bi se osigurala dugoročna financijska stabilnost zemlje.

Mogerini: Proširenje na Zapadni Balkan nije popularna tema

LJUBLJANA - Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i siguronosnu politiku rekla je u Ljubljani da je Zapadni Balkan među prioritetima vanjske politike EU. Ona je dodala da to nije popularna tema među nekim članicama, ali da ona smatra da je proširenje ključno. 

Mogerini je na sastanku s tri parlamentarna odbora slovenskog parlamenta rekla da proširenje Unije na Zapadni Balkan nije među popularnim temama među nekim članicama, ali da ona misli da je to ključno za bezbjednost i ekonomski razvoj EU. 

Pretplati se na RSS - Mogherini