Nafta

Konačno počinje istraživanje nafte i plina u Federaciji BiH

Ranija istraživanja pokazala su da se najveća nalazišta nafte i plina nalaze na području Dinarida, ali i u tuzlanskom bazenu.
Vlada Federacije BiH prije 15 dana potpisala je Ugovor s poznatim konzultantom u energetskom sektoru, kompanijom IHS Global iz Londona, koji je izabran na međunarodnom natječaju.

 

U svijetu gorivo naglo pojeftinjuje, a u BiH nema pozitivnih vijesti

Cijene nafte na svjetskim tržištima oštro su pale i prošle nedjelje, već drugi tjedan zaredom, ali ne i na bh. benzinskim pumpama, gdje gorivo nije pojeftinilo - ni fening! Kako pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore BiH, litar benzina 95 plaćamo 2,26 KM, benzin 98 košta 2,36, a dizel 2,31 i u pitanju su cijene identične onim na početku prošli tjedan.

Cijene nafte oštro pale: Takav potez nitko nije očekivao, pa su ulagači bili šokirani

Na svjetskim su tržištima cijene nafte oštro pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer trgovinski sukob između SAD-a i Kine povećava rizik od recesije, što bi smanjilo potražnju za energentima, a ulagače je uznemirila i prijetnja SAD-a da će uvesti carine na uvoz iz Meksika. Kako će se pad cijena nafte odraziti na cijene goriva u Hrvatskoj, doznat ćemu sutra.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 6,1 posto, na 64,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8,8 posto, na 53,50 dolara.

Cijene nafte pale nakon višetjednog rasta

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto jer je proizvodnja 'crnog zlata' u SAD-u dosegnula nove rekordne razine, no smanjena proizvodnja OPEC-a, Venezuele i Irana sprječava veći pad cijena.
Na londonskom je tržištu barel prošloga tjedna pojeftinio 2,6 posto, na 70,85 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela skliznula 3 posto, na 61,94 dolara.

Tržište uznemireno, nafta najskuplja od studenog

Cijena Brent nafte dosegnula je u utorak najvišu razinu od studenog od 74,70 dolara uslijed ukidanja izuzeća na američku zabranu kupnje iranske nafte. Međutim, analitičari procjenjuju da su zalihe najvećih proizvođača tolike da će bez većih problema uspjeti anulirati “zavrtanje iranske naftne slavine”. Nakon 14 sati cijena nafte malo se spustila, na 74,06 dolara, no i dalje je bilježila rast u odnosu na prethodno trgovanje od blagih 0,03 posto.

Cijene nafte pale više od 2,5 posto, moguće slabljenje potražnje

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2,5 posto, nakon dva tjedna uspona, što je posljedica zabrinutosti ulagača da će usporavanje rasta globalnog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za energentima. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 3,3 posto, na 65,07 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 55,80 dolara.

Sedmi tjedan zaredom padaju cijene nafte

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, sedmoga zaredom, i to za više od 10 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak od početka 2016. godine, a posljedica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna potonula 11,3 posto, na 58,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10,8 posto, na 50,42 dolara, najnižu razinu od listopada prošle godine, piše Hina.

Dok pada cijena barela nafte, cijene goriva u BiH rastu

I dok cijena nafte na svjetskom tržištu opada, u BiH raste. Samo dizel, koji se najviše koristi za prevoz roba, prelazi 2,4 KM. Prevoznici, ali potrošači očekuju poskupljenja. Strani prevoznici poručuju - gorivo u BiH ne točimo, prenosi N1.  Početkom godine, prije primjene Zakona o trošarinama dizel je iznosio oko 2 KM, danas je četrdeset feninga skuplji. Jedan šleper na 100 kilometara potroši blizu 35 litara goriva, 14 KM više nego početkom godine.

Pretplati se na RSS - Nafta