Njemačka

Angela Merkel prelomila? Njemačka uvodi mega-lockdown, evo što će se sve promijeniti

Ulazi li Njemačka u mega-lockdown, nakon djelomičnog lockdowna u studenome, "ojačanog" u prosincu i produženoga do kraja siječnja? Danas se kancelarka Angela Merkel sastaje s premijerima saveznih pokrajina da dogovore epidemiološke mjere nakon 31. siječnja. Stručnjaci se zalažu za stroži lockdown, ali i političari, jer se novi soj virusa širi 6-8 puta brže, pa se Nijemci boje da ne završe kao Englezi.

Njemačka se zatvara desetak dana prije Božića

-Do Božića je samo još 14 dana – samo 14 dana! Mi moramo poduzeti sve što je u našoj moći da ne dođemo ponovo u situaciju eksponencijalnog rasta broja inficiranih. Ja vam kažem: ukoliko sada do Božića budemo imali previše kontakata, i onda zbog toga to bude posljednji Božić koji smo proveli s našim djedovima i bakama, onda to znači da smo nešto krivo napravili. Mi to ne bi smjeli dozvoliti, dame i gospodo! - kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel prije četiri dana tijekom rasprave u njemačkom parlamentu Bundestagu, prenose 24sata.

Njemačka produžila restriktivne mjere do 10. siječnja

Njemačka je odlučila da do 10. siječnja produži restriktivne mjere sa ciljem usporavanja širenja koronavirusa, potvrdila je njemačka kancelarka Angela Merkel.
Ona je nakon sastanka sa premijerima 16 njemačkih pokrajina izjavila da će mjere biti na snazi od 20. prosinca do 10. siječnja.

"Stvari će, u principu, ostati nepromijenjene", rekla je Merkel.

Merkel o novim mjerama, moguća i zabrana prodaje alkohola: 'Nalazimo se na prekretnici, odlučuje se gdje će Njemačka'

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak nakon razgovora s gradonačelnicima najvećih njemačkih gradova da je osnovni cilj za predstojeću jesen i zimu izbjeći ponovni 'lockdown' i omogućiti nastavak rada škola i vrtića.

"Mi se nalazimo na prekretnici na kojoj se odlučuje gdje će Njemačka, kad je u pitanju pandemija koronavirusa, bitii ove jeseni i zime", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon razgovora s gradonačelnicima 11 najvećih njemačkih gradova.

Njemačka donijela Uredbu o doseljavanju radnika sa zapadnog Balkana

Njemački Bundestag većinom glasova je prihvatio prijedlog Vlade Njemačke o uvođenju kvote od 25 tisuća radnih dozvola na godišnjoj razini za nekvalificiranu radnu snagu s zapadnog Balkana. Ovim glasovanjem uredba Vlade Njemačke, nakon objavljivanja u Službenom glasniku, stupa na snagu, a počet će važiti od 1. siječnja, nakon što trenutna uredba stupi izvan snage. Ujedno, prihvaćen je prijedlog Vlade da se važenje uredbe vremenski ograniči do kraja 2023. godine, piše Avaz.

15 neobičnih navika koje možete pokupiti samo u Njemačkoj

Ruksak na muškom odijelu nije neobičan prizor u Njemačkoj, baš kao niti pivo na ulici umjesto doručka, kao i druge navike kojima se ostatak svijeta čudi, ali i divi...

Koji su Europljani radišni, točni i vole pivo? Ako ste pomislili na Nijemce, to je točan odgovor. Naravno, barem kad je riječ o stereotipima, jer svako pravilo ima iznimke. Baš kao što je u Španjolskoj lako pokupiti naviku kasnog večeranja, tako se i kod dužeg boravka u Njemačkoj mnogi došljaci prilagode njihovim navikama.

Poslovna klima u Njemačkoj na najvišem nivou od veljače

Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana je u rujnu peti mjesec zaredom, usprkos novom valu zaraze koronavirusom, potvrđujući oporavak ekonomije od šokova pretrpljenih u prvoj polovici godine, pokazao je u četvrtak izvještaj instituta Ifo.

Ifo-v indeks poslovne klime u rujnu je uvećan na 93,4 boda, s naniže revidiranih 92,5 bodova u kolovozu. Time je dosegnuo najviši nivo od veljače kad je iznosio 95,9 bodova.

Većina Nijemaca želi i dalje raditi od kuće

Većina njemačkih zaposlenika želi zadržati mogućnost rada od kuće i nakon završetka pandemije koronavirusa, pokazala je studija.

Sociolozi sa Sveučilišta u Konstanzu intervjuirali su 700 ljudi koji rade od kuće i njih 56 posto kazalo je da u budućnosti žele barem djelomično tako i nastaviti.

"Željeni model među mnogim ispitanicima uravnotežena je kombinacija rada u uredu i rada od kuće", kazali su autori studije predvođeni Florianom Kunzeom.
 

Većina njemačkih kompanija želi stalni rad od kuće

Više od polovice kompanija u Njemačkoj, 54 posto, želi da rad od kuće ostane trajan, prema podacima ankete instituta IFO i istraživanja profesionalne online mreže LinkedIn, provedenog među njenim članicama.

"Kriza korona virusa mogla bi biti poticaj za trajni radni angažman od kuće", izjavio je Oliver Valk, direktor Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije i koautor ove zajedničke studije.

Pretplati se na RSS - Njemačka