Njemačka

Njemačka pronašla rješenje za smanjivanje ovisnosti o ruskom plinu, ali postoje dva problema

Najjača gospodarska sila u Europi napravila je prve korake kako bi se riješila energetske ovisnosti o ruskim energentima.

Naime, Njemačka i Katar dogovorili su u petak energetsko partnerstvo prema kojemu bi Doha mogla početi Berlinu isporučivati ukapljeni prirodni plin 2024. godine. Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, i njemački ministar gospodarstva Robert Habeck potpisali su deklaraciju o produbljivanju energetske suradnje, a poseban fokus stavljen je na trgovinu vodikom i ukapljenim prirodnim plinom (LNG).

Rekordni manjak radnika u Njemačkoj, evo šta se najviše traži

U Njemačkoj se situacija s nedostatkom stručne radne snage u prvom tromjesečju ove godine dodatno pogoršala, javlja Institut njemačkog gospodarstva (IW).

"U ožujku je broj nepopunjenih radnih mjesta za koja poslodavci ne mogu pronaći odgovarajuću radnu snagu porastao za dodatnih 88.000 te se sad nalazi na rekordnoj razini od 558.000", stoji u priopćenju Instituta njemačkog gospodarstva, koji se poziva na vlastita istraživanja.

Nijemci se boje rata

Ovih dana se i iz Moskve čulo kako slanje oružja Ukrajini i obuka ukrajinskih vojnika u Njemačkoj u korištenju teškog naoružanja "jasno povećava opasnost" globalnog sukoba, ali usprkos tome 55% upitanih "prije se ne slaže" s tvrdnjom kako bi (njemačka) "vlada trebala biti suzdržana kako ne bi postojala opasnost od napada". Tek nešto manje dvojbe imaju i oporbeni kršćanski demokrati, piše Deutsche Welle.

Nevjerojatne najave u Njemačkoj: Hoće li kruh uskoro koštati 10 eura?

Ako se ovako nastavi, Udruga poljoprivrednika u Njemačkoj najavljuje kako bi kruh uskoro mogao koštati deset eura, piše njemački Handelsblatt.

Zbog rata u Ukrajini cijene sirovina, uključujući žitarice, brašno i kvasac trenutačno dostižu novi maksimum cijena. U cijeloj Njemačkoj pekare i proizvođači pekarskih proizvoda izravno su pogođeni povećanjem cijena. Ako se ovako nastavi, Udruga poljoprivrednika u Njemačkoj najavljuje kako bi kruh uskoro mogao koštati deset eura, piše njemački Handelsblatt.

Njemačka se sprema za rat? Podzemne željeznice pretvorit će se u skloništa, popunjavaju krizne zalihe

Federalna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser objavile je da Njemačka radi na povećavanju broja svojih javnih skloništa, kao i na popunjavanju kriznih zaliha u slučaju rata, prenio je Reuters. Vlada razmatra poboljšanje sustava javnih skloništa i povećat će izdatke za civilnu zaštitu, rekla je ministrica za njemački list Welt am Sonntag. U Njemačkoj trenutačno postoji 599 javnih skloništa. 

Ministar ekonomije Njemačke: Bit ćemo siromašniji zbog rata u Ukrajini

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck je izjavio da će Nijemci biti siromašniji zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

"Nije moguće da ovo završi, a bez da njemačko društvo ne plati cijenu za to. To je nezamislivo. Vjerujem da već plaćamo cijenu koja je mala u poređenju s patnjama u Ukrajini", kazao je Habeck ranije ovog tjedna za ZDF.
 

Baerbock: Kada bismo zabranili rusku naftu i plin, sutra se više u Njemačkoj ne bismo mogli kretati

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je opravdala odluku Berlina da ne zabrani uvoz ruske nafte kao odmazdu za invaziju na Ukrajinu, rekavši da bi to gurnulo Njemačku u haos, što bi prije bila pobjeda, nego poraz za Kremlj, javljaju agencije.

- Da Njemačka vjeruje da bi zabrana uvoza okončala rat, to bi učinila. Ali ne vjeruje - rekla je.

Njemačka je ovisna o Rusiji za trećinu uvoza nafte, što je puno veća ovisnost od SAD-a koji je ranije objavio embargo na uvoze ruskih energenata.
 

Njemačka pokazala slabost: Scholz najavio nastavak suradnje s ruskim energetskim kompanijama

Njemački kancelar Olaf Scholz je izjavio danas da se opskrba ruskim energentima ne može zamijeniti preko noći zbog čega je odlučeno da se poslovanje s ruskim kompanijama u ovoj oblasti nastavi.

On je istovremeno rekao da će aktivnosti na traženju alternative za ruske isporuke nafte i plina biti nastavljene, prenosi TAS S.
 

Scholz najavio 100 milijardi eura za njemačku vojsku i poručio: Svijet više neće biti isti

Kancelar Njemačke Olaf Scholz je u današnjem obraćanju parlamentarcima izjavio da svijet više neće biti isti te je najavio da će u njemačku vojsku biti uloženo 100 milijardi eura. Ruskim avioprijevoznicima su od danas uskraćeni letovi i u Njemačkoj.

Ovo je poručio na posebnoj sjednici Bundestaga govoreći o napadu Rusije na Ukrajinu. Ocijenio je da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava vratiti Europu u 19. stoljeće kada su velike sile, kako je naveo, mijenjale granice po svojoj volji.

Većina Nijemaca želi četverodnevni radni tjedan, ako broj radnih sati ostane isti

Većina Nijemaca željela bi četverodnevni radni tjedan uz uvjet da broj radnih sati ostane isti, proizlazi iz istraživanja instituta Forsa i RTL-a
Radi se o modelu koji je nedavno usvojen u Belgiji. Zaposlenici mogu birati hoće li raditi četiri ili pet dana u tjednu, ali im se tjedni broj radnih sati pritom ne mijenja. Na primjer, tjedan s 40 radnih sati može se odraditi u četiri dana po deset sati, umjesto u pet dana s osmosatnim radnim vremenom.
 

Pretplati se na RSS - Njemačka