Njemačka

Stručnjaci objasnili koja je tajna njemačke borbe protiv virusa, manji broj umrlih

Iako je trenutno jedna od zemalja najteže pogođena epidemijom, Njemačka se uspješno bori protiv stope smrtnosti od koronavirusa.

U zemlji je prema posljednjim rezultatima zabilježeno preko 16.000 slučajeva zaraze koronavirusom, ali i samo 44 smrtna slučaja, što znači da je stopa smrtnosti 0,18 posto.

To je znatno manja stopa smrtnosti od one u Italiji (8,3 posto), Kini (4 posto), Velikoj Britaniji (3,9 posto) i Francuskoj (2,9 posto), javlja Daily Mail.

Njemačka zatvara vrata nekvalificiranim radnicima s Balkana?

Njemačka vlada će najkasnije do polovice godine donijeti odluku hoće li građanima zemalja zapadnog Balkana za poslove bez kvalifikacija produžiti mogućnost zapošljavanja u Njemačkoj. Naime, prema Pravilu za zemlje zapadnog Balkana, koje je usvojeno 2015. godine, svi radnici iz BiH, Albanije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i s Kosova koji mogu dokazati da ih njemački poslodavac želi zaposliti imaju mogućnost dobiti radnu vizu čak i bez stručnih kvalifikacija ili poznavanja njemačkog jezika, pišu Nezavisne novine.  

Hoće li i kako od 1. ožujka bh. državljanima biti lakše naći posao u Njemačkoj

Njemačkoj je potrebna radna snaga i Vlada ubrzava proces doseljavanja stranih stručnjaka. Od prvog ožujka na snazi će biti i novi zakon koji, prije svega, podrazumijeva izjednačavanje radne snage. To bi značilo olakšan pristup stranim radnicima njemačkom tržištu. Hoće li tim potezom biti olakšan put bh. državljanima?, prenosi BHRT. Iako se polemiziralo da će od prvog ožujka svi državljani BiH moći spakirati kofere i otići u Njemačku, to neće ići lako. Sustav odlaska u Njemačku i dalje će ići preko konzulata.

Njemačka želi još više radnika s Balkana

Njemačkoj je potrebna radna snaga i vlada ubrzava proces doseljavanja stranih stručnjaka. U Bonnu je otvorena nova služba koja će koordinirati priznavanje stručnih kvalifikacija stečenih u inozemstvu. Njemačka ekonomija je ovisna o doseljavanju. Savezna vlada je zato pokrenula program privlačenja inozemnih stručnjaka pod motom „Make it in Germany". To je nacionalni prioritet. - Bez inozemnih stručnjaka nećemo moći održati naše blagostanje.

Oko 17.500 građana BiH u prošloj godini dobilo vizu za Njemačku

Njemačko veleposlanstvo u Sarajevu je u 2019. godini izdalo 17.532 vize za građane Bosne i Hercegovine, što je za 3.140, odnosno 22 posto, više u poređenju s godinom prije, potvrdili su za Anadoliju iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini. Iako je broj zainteresiranih za odlazak i rad u Njemačkoj u porastu, iz veleposlanstva te zemlje u Sarajevu nisu precizirali koliko je zahtjeva za vizu predano u prošloj godini, kao ni to koliko ih je odbijeno.

Nevoljama u proizvodnom sektoru najvećeg europskog gospodarstva još ne nazire kraj

Njemačke industrijske narudžbe pale su u studenome zbog slabe inozemne potražnje i nedostatka velikih ugovora, pokazali su podaci objavljeni u srijedu, signalizirajući da se nevoljama u proizvodnom sektoru najvećeg europskog gospodarstva još ne nazire kraj

Nove industrijske narudžbe pale su u studenome za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, najsnažnije od prošlogodišnjeg srpnja, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva i energetike.

U listopadu narudžbe su prema revidiranim podacima porasle 0,2 posto.

Evo gdje možete pretraživati poslove u Njemačkoj

Poznato je da 2020. godine u Njemačkoj na snagu stupa novi zakon koji će olakšati radnicima izvan zemalja EU zaposlenje u toj zemlji. Podsjetimo, u Njemačkoj ima više od milijun slobodnih radnih mjesta, a neki projekti već stoje zbog nedostatka radnika. Njemačka vlada je još ranije kreirala višejezični portal za stručnu radnu snagu iz inozemstva – www.make-it-in-germany.com. Ova stranica dostupna je i na jezicima naroda BiH.

Njemačka vlada donijela Zakon o useljavanju stručnjaka iz zemalja izvan Europske unije

Zbog manjka stručnih radnika, Njemačka vlada je donijela Zakon o useljavanju stručnjaka iz zemalja izvan Europske unije.
Broj zaposlenih i samostalnih poduzetnika u Njemačkoj prošle je godine rastao 14. godinu zaredom te je dosegao rekordni broj od 45,3 milijuna, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu u četvrtak.

"Usprkos padu stope gospodarskog rasta, broj zaposlenih je i u 2019. rastao jednakom brzinom", stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku.

Njemačka traži radnike: Od 1.ožujka ukoliko ste 'stručnjak' za posao nije potrebna putovnica Europske unije

Stručnjaci i za narednu godinu prognoziraju masovan odlazak stanovništva iz Bosne i Hercegovine. U prilog tome ide i izmjena njemačkog zakona, koja stupa na snagu 1. ožujka. 

Novi zakon olakšat će ulazak u Njemačku te radna mjesta i onima koji čak i nemaju dokumente Europske unije.

Novi zakon

- Ovo je Njemačka, istražite svoju budućnost – navodi se na stranici Make-in-Germany.ba, koja je pokrenuta upravo zbog novog zakona kako bi se novi radnici ranije upoznali s onim što ih očekuje.

U Njemačkoj projekti stoje zbog nedostatka radnika

Predsjednik Njemačke obrtničke komore Hans Peter Wollseifer izrazio je u srijedu bojazan da bi nedostatak stručnih radnika mogao naškoditi njemačkom privatnom sektoru

"U međuvremenu nam u gotovo svim zanatskim sektorima nedostaje stručnih radnika: visoko i niskogradnja, tehničko održavanje građevina, vodoinstalaterski, sektor grijanja ali i prehrambeni sektor", rekao je Wollseifer u razgovoru za Njemačku novinsku agenciju dpa.

Pretplati se na RSS - Njemačka