Njemačka

Njemačka hitno treba više od milijun radnika: Evo za kojim zanimanjima je najveća potražnja

U prvom kvartalu 2019. u Njemačkoj je bilo nepopunjeno 1,38 milijuna radnih mjesta, što je gotovo 200.000 više nego u istom razdoblju prošle godine, priopćila je u utorak Savezna agencija za zapošljavanje navodeći da je najveća potražnja i dalje za kvalificiranim radnicima srednjoškolskog obrazovanja.

Njemačke obiteljske tvrtke rastu brže nego velike kompanije na burzi

Njemačke obiteljske tvrtke proteklih su godina rasle znatno brže nego velike kompanije čije su dionice u sastavu DAX indeksa Frankfurtske burze, pokazala je analiza instituta Leibniz Center for European Economic Research (ZEW).

Broj zaposlenih u 500 najvećih obiteljskih poduzeća porastao je za 27 posto u razdoblju od 2007. do 2016. godine, na 2,54 milijuna, prema analizi koju svake dvije godine naručuje zaklada za obiteljska poduzeća.

Njemačka traži dobavljače u regiji i u 2019. godini

Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana nastavlja se i u 2019. godini, a novi događaj bit će održan u Dortmundu 6. lipnja, izvještava Indikator.ba. 

U okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana sastat će sa njemačkim tvrtkama koje su u potrazi za dobavljačima roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja. 

Internetom počeli kružiti sumnjivi oglasi za sezonske poslove u inozemstvu

Kada dulje vremena živite pokušavajući riješiti problem nad problemima – naći dobar posao koji će vam osigurati solidnu egzistenciju, a rješenja nikako nema, tada nestaju nade, jedno razočaranje sustiže drugo, samopouzdanja je sve manje, a bezizlaznost prijeti, piše Večernji list BiH. Budući da u svojoj zemlji niste uspjeli, vjerujete da će tamo negdje, u razvijenom svijetu, biti bolje. Nadate se poslu, ali prijevare za posao u uređenim zemljama, svakako, ne očekujete!

Lažni profili

Stranci zarađuju puno manje od Nijemaca

Prema analizi njemačke Savezne agencije za rad, o kojoj pišu berlinske dnevne novine Die Welt, prosječna bruto plaća u Njemačkoj za osobe koje rade puno radno vrijeme i plaćaju sve socijalne doprinose, krajem 2017. je iznosila 3.209 eura mjesečno. Bruto plaća je plaća prije odbijanja socijalnih doprinosa i poreza.

Zaposlenici koji imaju njemačko državljanstvo zarađivali su prosječno 3.294 eura, dok su stranci prosječno zarađivali 2.463 eura. Razlika je, dakle, 22 posto.

Zbog odluke Veleposlanstva Njemačke veliki broj građana BiH mogao bi se naći u problemu

Austrijska jezična diploma (OSD) je međunarodno priznat ispitni sustav za njemački jezik za sve koji namjeravaju imati validan certifikat u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Ipak, kandidati za polaganje OSD ispita njemačkog jezika u Bosni i Hercegovini mogli bi se naći u problemu nakon današnjeg obavještenja Veleposlanstva Njemačke u Sarajevu. "Obavještavamo sve kandidate da smo danas, 07.03.2019. godine obaviješteni od strane ÖSD centarale iz Austrije, da od 01. lipnja 2019.

Zanima vas koliki su troškovi života u Njemačkoj? Evo precizne računice

Hrvat Ivan Lovrić iz Allensbacha je na YouTubeu objavio video u kojem govori o troškovima u Njemačkoj. Njegov savjet je svima onima koji žele doći u Njemačku da si postave neki cilj i to nisko kako se bi na kraju razočarali

Lovrićevi ukupni troškovi mjesečno iznose 2323 eura (oko 17.190 kuna), piše Fenix magazin.

München: Hrvat na gradilištu ubio radnog kolegu pa sebe

Münchenska policija je potvrdila dva smrtna slučaja u pucnjavi koja se u četvrtak ujutro dogodila na gradilištu Paulaner, u Ohlmüllerstraße 42 u Münchenu. Zbog toga je cijelo područje oko gradilišta zatvoreno, a obustavljene su i tramvajske i autobusne linije na području Mariahilfplatza. Prema informacija dnevnika TZ.de počinitelj ubojstva je 29-godišnji mladić iz Augsburga koji ima hrvatsko i njemačko državljanstvo. On je pucao u 45- godišnjeg Nijemca a potom ubio sam sebe. 
 

Pretplati se na RSS - Njemačka