Nutella

Svjetski dan Nutelle: Muffini s omiljenom poslasticom

Povodom svjetskog dana svima poznatog i omiljenog namaza, donosimo recept za ukusne muffine s Nutellom

Sastojci:
1 šalica mlijeka
1 šalica šećera
1 žličica vanilija ekstrakta
1 jaje
3 žlice ulja
1,5 šalica brašna
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
1 žlica Nutelle
nutella za kasnije

Mislili ste da su lješnjaci glavni sastojak Nutelle? Istina je ipak malo drukčija...

Proizvedena je prvi put za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je talijanski slastičar Pietro Ferrero, u nedostatku čokolade, u namaz dodao lješnjake kako bi dobio na količini i uštedio na proizvodnji
U svojim počecima zvala se "Pasta Gianduja", a preimenovana je u Nutellu 1946. S količinom Nutelle koja se proizvede u godini dana mogli biste osam puta prekriti duljinu Kineskog zida, a težina te količine je otprilike jednaka težini Empire State Buildinga u New Yorku. U SAD je stigla tek 1983. 

Najveća tvornica Nutelle i dalje pod blokadom

Francuski radnici su i danas blokirali najveću svjetsku tvornicu Nutelle zbog neuspjeha pregovora o povećanju plaća.
Tenzije rastu u mjestu Vijer-Ekal u Normandiji, gdje aktivisti organizacije Snaga radnika već sedam dana ne dozvoljavaju kamionima da uđu u tvornicu ili iziđu iz nje.

Na ovoj lokaciji proizvodi se 600.000 tegli Nutelle svakog dana.

 

Najveća tvornica Nutelle u Francuskoj zaustavila proizvodnju

Proizvodnja popularnog čokoladnog namaza privremeno je prekinuta u francuskoj tvornici koja pokriva trećinu proizvodnje, a razlog su problemi oko kvalitete. No, napominju, distribucija nije ugrožena

Proizvodni pogon u francuskom Villers-Ecallesu zatvorio je privremeno vrata jer su detektirali problem s kvalitetom jednog proizvoda koji se koristi u proizvodnji tog čokoladnog namaza toliko popularnog da ima i svoj dan.
 

Postoje dva recepta Nutelle - jedan za Nijemce drugi za ostale

Marie-Paule Benassi, direktorica Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača pri Europskoj komisiji, u petak je na okruglom stolu o pravima potrošača održanom u Zagrebu kazala kako je kontroverza oko razlike u kvaliteti Nutelle ponajprije rezultat različitih recepata u proizvodnji, kao i tradicije te ukusa potrošača. Proteklih su godina različite studije u nekim državama članicama ukazale da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i "starih" članica.

Nećete vjerovati od kojih se nezdravih sastojaka radi Nutella

Iako je riječ o jednom o najpopularnijih čokoladnih namaza na svijetu, nitko ne osporava činjenicu da Nutella nije baš zdrava. Zapravo, teglica od 400 g ovog čokoladnog savršenstva sadrži više od 227 g šećera, prenosi Mirror.   Iako to bez sumnje pridonosi njezinom ukusu, porcija od samo 20 grama zadovoljava dvije trećine našeg potrebnog dnevnog unosa šećera. Ali Nutella nije napravljena samo od šećera.  Iako sadrži samo pet sastojaka, možda ćete biti iznenađeni kada vidite kako su ti sastojci raspoređeni. 

Iz kompanije poručili: Nutella uskoro samo od talijanskih lješnjaka

Kompanija Ferrero, proizvođač Nutelle, priopćila je da će se ovaj popularni krem-namaz najkasnije do 2025. godine proizvoditi isključivo od lješnjaka iz Italije.
Ferrero planira zasaditi lješnjake na površini od 20.000 hektara u Italiji, što će donijeti 30 posto veći prinos u ovoj zemlji nego do sada.

 

Pretplati se na RSS - Nutella