Palmer

Palmer i Eichhorst imaju plan oko izbornog zakona, gotovo je sigurno da će Federacija imati više izbornih jedinica

Iščekuje se nova runda pregovora u vezi s reformom Izbornog zakona. Medijatori Angelina Eichhorst i  Matthew Palmer , kako je najavljeno, danas ponovo stižu u Sarajevo.

Pregovori će biti nastavljeni nakon što je u prosincu objavljeno da Palmer i Ajhorst posjete otkazuju do daljnjeg. Ipak, u proteklih nekoliko tjedana, a nakon proširenja sankcija lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, kreirali su se novi uvjeti.

Palmerova taktika će uroditi plodom, teško da će netko odbiti novi izborni zakon

Glavni američki pregovarač Matthew Palmer, političar koji ima potporu predsjednika Bidena ali i političar od kojeg se očekuje uspjeh oko pregovora sigurno se neće dovesti u poziciju da njegova misija u BiH doživi neuspjeh. Iako se ovih dana činilo da probošnjačka strana ima čvrsti stav kako će lagano odbiti Palmerovu 'pristranu'  incijativu i pokušati zadržati stari izborni zakon to ipak za Palmera nije opcija. 

Palmer se obratio medijima i na upit novinarke o njegovoj pristranosti jasno rekao da on službeno predstavlja politiku SAD-a

Palmer je na konstataciju novinarke da će uvesti sankcije Bakiru Izetbegoviću ako ne popusti u svojim stavovima te da je pristran, kako je pisao jedan njemački list "Der Standard", rekao je da on predstavlja Sjedinjene Američke Države. Palmer je pojasnio da sve ono što radi u BiH ima službenu notu i potporu Amerike što je vrlo jasna poruka svim akterima ovih pregovora oko izmjena ustavnog zakona.

 

Nova runda razgovora o izbornoj reformi počinje 29. studenoga

Na jednom od nedavnih neformalnih savjetovanja unutar EU-a u Bruxellesu istaknuto je kako je prioritet razriješiti krizu nastalu zbog poteza vlasti RS-a i čelnika Milorada Dodika osporavanjem državnih institucija te najavom o postupnom napuštanju državnopravnog poretka, piše Večernji list BiH. Izmjena Izbornog zakona se, kao i kod saveznika s druge strane Atlantika, nalazila tek na drugom odnosno četvrtom mjestu prioriteta. Prethodni prioritet bilo je i stišavanje ratnohuškačkih poruka koje su isključivo dolazile iz Sarajeva.

Palmer se za desetak dana vraća u BiH, što li je smislio oko Izbornog zakona?

Deblokada političkih procesa i dogovor o ključnim pitanjima za budućnost BiH mogući su samo uz dobru volju i spremnost na kompromis svih ključnih aktera na političkoj sceni, piše Večernji ist BiH.   Trenutačno se čini da tih preduvjeta nema, barem ne na svim političkim stranama, što pozitivan ishod, za sada, čini malo vjerojatnim. Ipak, to što međunarodna zajednica ne odustaje, dobar je znak.

Komšić se sastao s Palmerom, nije nimalo zadovoljan stavovima Bidenovog izaslanika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na konferenciji za medije nakon sastanka s Ursulom von der Leyen govorio je o rezultatima razgovora s predsjednicom EUropske komisije, ali i o prijedlozima američkog izaslanika Matthewa Palmera i izbornim reformama.

Bošnjačka javnost bi se trebala pitati zašto danas nema izjava na Palmerov intervju od strane Komšića, Džaferovića, Kukića i drugih unitarista

Iako je Palmer deset puta ponovio jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bošnjački mediji svojim sunarodnjacima serviraju sasvim druge teze i tumačenja onog što je rekao Bidenov izaslanik za reforme izbornog zakona u BiH.

Matthew Palmer: Jedna zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, razumijem Čovićevo legitimno predstavljanje

Neposredno pred odlazak u Bosnu i Hercegovinu, Matthew Palmer je po prvi put nakon što je preuzeo funkciju američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH govorio za Glas Amerike. Palmer kaže da će SAD pomoći u postizanju dogovora, ali da je odgovornost na političarima iz BiH koji moraju biti spremni na kompromise i teške odluke.

Palmer imenovan za američkog izaslanika za izborne reforme u BiH, uskoro dolazi u BiH

Sjedinjene Američke Države imenovale su bivšeg izaslanika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera da nadgleda 'problematični program izborne reforme u Bosni i Hercegovini' u koraku za koji Washington kaže da je znak predanosti regiji, prenosi Radio Slobodna Europa. Gabriel Escobar, koji je ranije ovog mjeseca imenovan za zamjenika pomoćnika državnog tajnika za Južnu i Srednju Europu najavio je da će Palmer biti glavni čovjek SAD-a na vrućoj temi. 

Pretplati se na RSS - Palmer