Plenković

U ponoć završilo predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, kormilo preuzima Njemačka

Točno u ponoć završilo je šestomjesečno hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, a kormilo preuzima Njemačka, koja je kao prioritet najavila suočavanje s posljedicama krize izazvane koronavirusom.

Nakon šest mjeseci završilo je prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a, koje je u proteklom razdoblju uspjelo osigurati redovito funkcioniranje te institucije unatoč okolnostima kakve nikad dosad nisu zabilježene, piše Hina.

Plenković: Ima i bit će novca za Hrvate u BiH

''Ima i bit će novca za Hrvate u BiH'', kazao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Plenković se osvrnuo na svoj boravak u Orašju u BiH prošlog tjedna, gdje je bio u pratnji ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića - Radmana i državnog tajnika za Hrvate izvan domovine Zvonka Milasa, gdje su u tamošnjem franjevačkom samostanu podijeljeni ugovori potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini za 89 projekata vrijednih preko 25 milijuna kuna (3,4 milijuna eura). 

 

Plenković se lani rugao oporbenim zahtijevima no nakon euroizbora premijer Vlade RH je sve ranjiviji

Velika politička kriza potresa Plenkovićevu vladu. Hrvatski mediji neumorno pronalaze aferu za aferom korumpiranih ministara zatečenih u mutnim poslovima bogaćenja sebe i svojih obitelji. Nakon incidentnih situacija sa ministricom Žalac, ministrom Tolušićem kriza je eksplodirala sa ministrima 'kraljevima' skupocjenih nekretnina koje imaju u svojim posjedima.

Kolinda i Plenković ne dolaze na Komšićev dernek u Sarajevo

Nakon što je potvrđeno da na summitu SEECP-a, koji danas počinje u Sarajevu, neće biti predstavnika Kosova i Albanije, poznato je kako će susret proći i bez predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te premijera Andreja Plenkovića.

Hrvatska će imati svog predstavnika, ali na nižoj razini nego što se očekivalo.

 

Plenković vraća Dan državnosti 30. svibnja

U završnici kampanje za euroizbore HDZ je još jednom otvorio pitanje datuma na koji Hrvatska slavi Dan državnosti. Vraćanje tog praznika na 30. svibnja, u spomen na dan kada je konstituiran prvi višestranački Sabor, čime je Hrvatska raskrstila s jednostranačkim i prihvatila sustav liberalne demokracije, na završnom stranačkom skupu spomenuo je Andrej Plenković.

Financial Times piše: I Plenković u igri za šefa Europske komisije

Ako bi se izbor za novog predsjednika Europske komisije zakomplicirao i na mjesto Jean-Claudea Junckera ne bi sjeo nitko od tzv. 'spitzenkandidata', moguće je da će se rješenja tražiti i među drugim ljudima. U tom kontekstu, prema pisanju Financial Timesa, spominje se i ime hrvatskog premijera Andreja Plenkovića

Kao mogući kandidati, osim Plenkovića, spominju se nizozemski premijer Mark Rutte, portugalski premijer António Costa, belgijski premijer Charles Michel, Anders Fogh Rasmussen iz Danske i drugi.

Plenković i Čović: Europska perspektiva BiH nema alternativu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kojeg je Predsjedništvo stranke jednoglasno podržalo za predsjednika HDZ-a BiH i u idućem mandatu, poručio je u subotu u Mostaru kako će se te stranka i dalje zalagati za jednakopravnost svih konstruktivnih naroda u BiH, sprječavanje bilo kakve "neodgovorne politike koje smo imali u pretekom razdoblju i koja je stvorila nepovjerenje među tri naroda u BiH" te europsku perspektivu zemlje.

Pretplati se na RSS - Plenković