Poljoprivreda

Poljoprivrednici iz BiH tvrde: Potpuno otvoreno tržište priča je za lakovjerne

Nedavna kriza oko pravilnika o pristojbama za pojačani fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća izvan Europske unije, koji je nakratko uvela pa ukinula Republika Hrvatska, kad je bosanskohercegovački agrar u pitanju, otkrila je veliki ranije nedetektiran problem ovdašnje poljoprivrede. Naime, izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Hrvatsku, prema statističkim podacima, drastično je pao, piše Večernji list BiH.

Nevolje poljoprivrednika: Zbog suše, najavljuju se veći poticaji

Suša je poljoprivrednicima na području Federacije BiH nanijela veliku štetu zbog čega su i najavili prosvjede kojima bi izazvali, kako kažu, reakciju Federalne vlade.

U Vladi Tuzlanske su poticaje ove godine podigli na osam posto dok će u narednoj godini, zbog suše, planirati nešto više novca.

Kao prijedlog za saniranje štete od suše, poljoprivrednici su Federalnoj vladi dali da izdvoji dodatnih 15 milijuna KM uz isplatu preostalog duga iz prethodnih godina, koji je dostigao 50 milijuna KM.

Agrona: Izvršene isplate kooperantima koji se bave uzgojem kornišona

Tvrka Agrona Živinice je izvršila isplatu za prvu polovinu mjeseca srpnja 2017. svojim kooperantatima koje se bave uzgojem kornišona. Unatoč velikim gubicima i šteti koju je ova firma pretrpila u tijeku prošle sezone, „Agrona“ je i u ovoj sezoni stala uz bosanskohercegovačke poljoprivrednike , te nastavila sa otkupom i izvozom kornišona u EU.

Da u BiH žive Austrijanci imali bi 'milijune' farmi i ne bi gledali kako sve propada

O prirodnim resursima BiH ne treba trošiti puno riječi jer je sve već ionako poznato. Nismo zemlja prekrcana stanovništvom i većina bh teritorija je veliki prirodni potencijal.  Dva milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta od kojih  40 posto čine obradive površine a ostalo su livade i pašnjaci su podatak koji govori sam za sebe. Zamislite samo da je kojim slučajem sve to u jednoj optimalnoj funkciji kako bi izgledala danas BiH, piše ABCpoirtal.info.

Lubenice vole dugo toplo ljeto, a hercegovačke stižu do Belgije

Na sve one manje-više poznate probleme u poljoprivredi kao što su nekontrolirani uvoz, niska kupovna moć stanovništva, ove godine okomile su se i prirodne nedaće, prva je kasni mraz, pa suša, prenosi Radio Čapljina. Međutim, izgleda da nekim proizvodnjama poput lubenica, suša pogoduje. Govori Marinko Merdžan jedan od vodećih proizvođača lubenice iz doline Neretve: „Svjetlost i voda, to njoj odgovora, što viša temperatura i više svjetlosti, kod lubenice slador je viši. To je jedinstvena biljka.

Za poljoprivredu u BiH malo koga briga, hranimo se iz uvoza i nemamo strategiju prehrane stanovništva

Poljoprivredni sektor u BiH nije ono o čemu bi se mogle davati bilo kakve pohvale. Rekli bismo područje gdje već desetljećima nema nikakvog napretka . Stagnacija je posvemašno uzela maha i ne postoji uopće nikakav plan i program koji bi pokrenuo stvari na bolje. Nadležno ministarstvo ili bolje reći svi oni koji su dosad upravljali ovim resorom nisu puno postigli u svojim mandatima, piše ABCportal.info.

Sastanak u Sarajevu: Malinari očekuju podršku županija i općina

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Koordinacije udruženja proizvođača maline u FBiH, Saveza proizvođača jagodičastog voća u FBiH, Udruženja otkupljivača maline zaključili su na sastanku u Sarajevu da svi kantoni, opštine i gradovi u skladu sa svojim mogućnostima, a na osnovu zaključka Parlamenta Federacije BiH, trebaju osigurati poticajna sredstva za podršku proizvođačima maline.

BiH najviše izvozi u Srbiju i Hrvatsku, najčešće poljoprivredne proizvode

Izvoz iz Bosne i Hercegovine za prvih šest mjeseci 2017. godine iznosi 5,2 milijarde KM, što predstavlja povećanje od 15,4 posto više nego za isti period u 2016. godini, dok u našu zemlju uvoz za period siječanj-lipanj 2017. godine iznosi 8,6 milijardi, što predstavlja povećanje od 11,6 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pokrivenost uvoza izvozom je dostigla 60,5 posto, a vanjskotrgovinski robni deficit je na kraju polugodišta iznosio 3,4 milijardi KM.

Pretplati se na RSS - Poljoprivreda