Poplave

Kritičnih točaka vodostaja više nema, rijeke se pomalo povlače u korita

Građani nakon dva neizvjesna dana konačno mogu odahnuti, jer prema riječima direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, koji je govorio za Klix.ba, ne postoji prevelika opasnost za građane te se rijeke povlače u korita.

Izlivene rijeke u BiH prekinule promet, naselja na sjeveru odsječena, nema struje

Obilna kiša u Bosni i Hercegovini prouzročila je poplave na sjeveru i središnjim dijelovima BiH, pojedina naselja na sjeveru zemlje su prometno odsječena, a građani prijavljuju probleme u opskrbi vodom i strujom, javljaju u utorak agencije i lokalni mediji

Rijeke koje su se izlile na sjeveru Bosne i Hercegovine prouzročile su prekid prometa na pojedinim dionicama, a najkritičnije je na području Teslića, Žepča i Zavidovića, javljaju lokalni mediji.

Bosna strepi: Slika iz Žepča pokazuje da je situacija alarmantna jer voda već ulazi u kuće i objekte

Nakon što su meteorolozi i i njihove vremenske prognoze vrlo jasno govorile o nadolazećim vremenskim prilikama s obiljem kiše, odnosno velikim količinama padalina, na žalost takve informacije su se i potvrdile na djelu jer kiše već nekoliko dana pljušte u Bosni, piše ABCportal.info

Nove poplave mogle bi pogoditi BiH u narednim danima

Bosnu i Hercegovinu ponovo bi mogle pogoditi poplave usljed obilnih padalina koje se, prema svim meteorološkim prognozama, najavaljuju od nedjelje koja je pred nama.
Amater meteorolog Nedim Sladić, koji svakodnevno prati prognozne modele, u razgovoru za Klix.ba je govorio o potencijalnom nemirnom razdoblju koje je pred nama, a koje uključuje i mogućnost poplava na području BiH.

 

Kiša i topljenje snijega donose rizik od poplava

Tijekom proljeća na području Federacije BiH može se očekivati pojava većih kišnih oborina i naglo topljenje snijega te nagli porast vodostaja na rijekama i njihovim pritocima, što može prouzročiti plavljenje stambenih, industrijskih i drugih objekata, obradivog i drugog zemljišta, aktiviranja većeg broja klizišta i odrona, oštećenje prometnih veza i slično, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Zbog kiše i topljenja snijega širom BiH prijeti opasnost od poplava

Zbog obilnih padalina te povećanja temperature i topljenja snijega postoji opasnost od izlijevanja više rijeka i pritoka iz korita u Bosni i Hercegovini, zbog čega su na pojedinim vodotocima uvedene mjere obrane od poplave. Kako su u subotu izvijestili iz Odjela za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda opasnost od izlijevanja rijeka s obzirom na prognozirane vremenske uvjete postoji na pritokama rijeke Neretve kao što su Drežnica, Lištica, Buna i Bunica, Trebižat, Bregava, Krupa. 

Dramatično kod Jasenovca: Rekordni vodostaj, pukla cesta

Na području oko Jasenovca u ponedjeljak ujutro izmjeren je najviši vodostaj Save u povijesti - 917 centimetara. Od jučer su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave, a u obrani pomaže Hrvatska vojska s amfibijom, čamcima i pumpama

Na tom je području noć prošla mirno, ali se prema prognozama očekuje daljnji rast vodostaja Save. Svaki sat vremena vodostaj se povećava za oko centimetar. Procjenjuje se da bi rijeka Sava na ovome području mogla rasti još 10-15 centimetara, javio je HTV.

Proglašene redovne mjere obrane od poplava za dijelove Hercegovine

Redovne mjere obrane od poplava aktivirane su jutros na rijekama Trebižatu i Buni. Agencija za vodno područje Jadranskog mora donijela je odluku o proglašenju početka redovnih mjera obrane od poplava na poplavnom području rijeka Tihaljina, Mlade i Trebižat i rijeke Vrioštice (općina Ljubuški). Mjere aktivne odbrane od poplava se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava (FOP). 

Pretplati se na RSS - Poplave